De Langspiercross is al jaren een favoriete wedstrijd voor (amateur)veldrijders. Een van de bekendste renners uit de recente wielergeschiedenis is bijvoorbeeld Anna van der Breggen. (Archieffoto: Marc Cleutjens).
De Langspiercross is al jaren een favoriete wedstrijd voor (amateur)veldrijders. Een van de bekendste renners uit de recente wielergeschiedenis is bijvoorbeeld Anna van der Breggen. (Archieffoto: Marc Cleutjens). Foto:

VELDRITWEEKEND OP RECREATIEPLAS AAN MOLENWIJKSEWEG

Langspiercross wordt geen modderballet

Recreatieplas De Langspier is komend weekend weer het domein van het nationale veldrijden. Zaterdag rijden de jeugdcategorieën van 11.00 tot 15.00 uur hun wedstrijden. Zondag is het de beurt aan de senioren. Daar hebben zich al 240 renners ingeschreven, waaronder deelnemers uit België en Japan. Ondanks de voorspelde regen, verwacht de organisatie dat het geen modderballet wordt. Daarvoor is de grondwaterstand te laag.

Ten opzichte van voorgaande jaren zijn er wat wijzigingen. Door het tweede volleybalstrand is de loopstrook verdubbeld. Voor het publiek is dat de aantrekkelijkste passage waarbij de techniek de echte crosser verraadt. Bij het voormalige naaktstrand zijn twee loopbeklimmingen opgenomen en vlak voor de spoorsloot een extra zandberg. De gevreesde spoorsloot ligt er droog bij en zal dit jaar geen scherprechter zijn.

TOPFAVORIET

Bij de amateurs op zondag dient zich in de persoon van Klaas Groenen een plaatselijke topfavoriet aan. De Boxtelaar is in vorm en grossiert dit seizoen in overwinningen. Bij de masters zal Erik Dekker een gooi naar de bloemen doen en bij de nieuwelingen is veelwinnaar Tibo del Grosso uit Eelde waarschijnlijk de sterkste van het veld. Bij de meisjes-nieuwelingen stuurt Sky-ploegleider Servais Knaven, zijn dochters het veld in. Bij de vrouwen-senioren moet de opvolgster van Anna van der Breggen gezocht worden onder Laura van der Zwaan uit Sliedrecht, Elodie Kuijper uit Tilburg en Bianca van den Hoek uit Bussum. Ook bij de junioren is er een streekfavoriet, namelijk Peter Uptegrove uit Sint-Michielsgestel. Bij de eliterenners dienen zich Thijmen Eising, Ingmar Uytdewilligen en Mathijs Wuyts als favorieten aan. Tevens rijdt de Belg Jens Gys op de Langspier mee. Jordi Steenbakkers houdt de Boxtelse eer hoog.

De wedstrijden beginnen zondag om 10.00 uur met de amateurs en eindigen om 14.00 uur met de junioren en de elite-renners. De toegang is gratis.