De alpaca's die dit jaar voor het eerst werden ingezet tijdens de Kribkesroute bleken een ware hit. Kinderen en volwassenen gingen ermee op pad.
De alpaca's die dit jaar voor het eerst werden ingezet tijdens de Kribkesroute bleken een ware hit. Kinderen en volwassenen gingen ermee op pad. Foto: Gerard Schalkx

BEGROEIING DIENT ALS WATERBERGING

Energiecoöperatie wil zonnedaken met vegetatie

JAN HERMENS

Energiecoöperatie Boxtel heeft een vliegende doorstart gemaakt. Met een bestuur van dertien leden, waarvan twaalf nieuwe, gaat de organisatie nu vol gas op weg naar een energieneutraal Boxtel in 2030. Er ligt nu een plan voor het plaatsen van zonnedaken met begroeiing.

Voorzitter Jan van der Weijden vertelt: ,,De gemeente en het bureau Generation Energy presenteren in januari drie scenario's die kunnen leiden tot een energieneutraal Boxtel in 2030. Wij spelen een actieve rol in de totstandkoming van die situatieschetsen. Vooruitlopend daarop zijn we met de gemeente om de tafel gegaan om te praten over het opstarten van een eerste project. Dit om ervaring op te doen met grootschalige energieopwekking."

Maandag legde Energiecoöperatie Boxtel de gemeente drie plannen voor met het verzoek een voorkeur voor een van die ideeën aan te geven. ,,De keuze is gevallen op het plaatsen van zonnedaken met vegetatie boven openbare parkeerplaatsen. De vegetatie dient als waterberging, de zonnepanelen wekken energie op." De panelen liggen niet vlak, maar schuin en bevinden zich hoger dan het groen. Er is ruimte voor licht, zodat de plantjes niet helemaal in het duister staan. Van der Weijden: ,,We weten nog niet exact wat voor planten er nodig zijn, vermoedelijk mosachtige. In ieder geval soorten die weinig onderhoud behoeven."

Het ei is er, maar het kuiken is nog nauwelijks ontwikkeld. ECB moet nog wat op het project broeden. ,,Er is nader onderzoek nodig voor het eerste afdak gezet kan worden, onder meer naar de locaties, financiering en aansluiting op het elektriciteitsnet." Ondanks dat er nog veel onduidelijk is, verwacht Van der Weijden dat het kuiken snel tegen de schaal tikt en stukje bij beetje uit het ei kruipt. ,,We hebben niet veel tijd, voor je het weet is het 2030. We starten met een pilot en die hopen we nog voor de zomer van 2019 uit te kunnen rollen."

300 TERAJOULE STROOM

Volgens ECB kan het project, als het tot volle wasdom is gekomen, dertigduizend kubieke meter waterberging en driehonderd terajoules aan stroom opleveren. ,,Driehonderd terajoules, dat is ongeveer evenveel elektriciteit als tien windmolens gezamenlijk kunnen opleveren."

De coöperatie gaat met de gemeente in overleg over financiële steun voor het project. Van der Weijden: ,,Daarnaast hopen we op mensen die in het plan willen investeren. Zij delen vervolgens mee in het rendement."

De ambitie van de energieke Boxtelaren houdt niet op bij het duurzaam overkappen van openbare parkeerplaatsen. ,,Op termijn willen we gaan praten met eigenaren van niet-openbare parkeerruimtes, bijvoorbeeld op bedrijventerrein Ladonk, om te bekijken wat er bij hen mogelijk is."


GEREEDSCHAP GESTOLEN UIT ZEECONTAINER

Brutale inbraak bij Voedseltuin Klaverblad

PÅL JANSEN

De vrijwilligers van de Voedseltuin werden dinsdag onaangenaam verrast: er was ingebroken in de zeecontainer op het terrein van De Kleine Aarde. ,,Daar zitten al onze machines in. Onder meer de bosmaaier was weg", vertelde voorzitter Theodoor van Leeuwen. ,,De duurste die je kan kopen. Ook de boormachine, de slijptol; alle dure dingen hadden ze meegenomen."

Een complete inventarisatie kon Van Leeuwen vanwege alle omstandigheden dinsdagmiddag nog niet maken. ,,We waren vanochtend boerenkool aan het oogsten en zagen toen dat die deur open stond. Het is altijd een aanslag op jezelf, omdat mensen aan spullen komen die van jou zijn", meldde hij nog enigszins beduusd.

De vrijwilligersorganisatie heeft de ontvreemdde spullen nodig om groente en fruit te verbouwen voor de Voedselbank. Bovendien zijn de spullen niet verzekerd. ,,De zeecontainer zat in principe zó goed afgesloten... Ik vermoed dat ze met voorbedachten rade naar het terrein zijn gekomen, omdat ze er wel apparatuur voor nodig hadden om dit open te breken." Te zien op de foto's is dan ook dat er in het slot is geboord. Van Leeuwen heeft namens de Voedseltuin aangifte gedaan bij de politie.

Nadat de inbraak was ontdekt, werd er snel geschakeld. De technische dienst van woonstichting Sint-Joseph werd gebeld en heeft snel het slot vervangen. Ook de deur is weer gemaakt. Van Leeuwen: ,,We zijn blij dat de corporatie ons zo snel te hulp schoot. Daar heb ik alleen maar waardering voor."

FOTO ONDER: Dinsdagochtend ontdekten vrijwilligers van de Voedseltuin dat er ingebroken was in de opslagplaats, een zeecontainer waar al het onderhoudsmateriaal voor de tuin ligt. (Foto: Theodoor van Leeuwen).


Balans heeft aandacht voor zorgen bewoners Lennisheuvel

Tijdens het maandelijkse spreekuur van Balans, deze keer in de Lennisheuvelse lunchroom Meneer Klaver kwamen vrijdag zorgen over bereikbaarheid, verkeersveiligheid, woningbouw en snelheidsovertredingen naar voren.

Wat betreft verkeersveiligheid maken bewoners zich zorgen over de gevaarlijke situatie voor fietsers bij rotonde Boseind. Ook de komst van De Maremak naar Lennisheuvel gaat voor gevaarlijke situaties zorgen volgens de inwoners, vanwege de vele busjes waarmee leerlingen vervoerd worden. Daarnaast roept de verbinding tussen de rotonde en de straat Lennisheuvel onbegrip op, omdat automobilisten de toegangsweg naar het dorp nu inrijden via een 'inrit'.

Ook is er in het kerkdorp kritiek op de handhaving, zowel wat betreft vrachtverkeer als snelheid. De bewoners geven aan dat controles op verkeerde tijdstippen en plekken worden uitgevoerd; ook in de wijk worden overtredingen begaan. Tenslotte waren er vragen over de voortgang van de nieuwbouwwijk rondom de Heerenbeekloop.

Balans, de grootste oppositiepartij in de Boxtelse gemeenteraad, gaat met alle aandachtspunten aan de slag en koppelt persoonlijk terug aan de bezoekers van het spreekuur. De volgende bijeenkomst van Balans vindt plaats op vrijdag 18 januari van 16.30 tot 18.00 uur bij De Durpsherberg in Liempde.

Speelgoedfanaten zijn verantwoordelijk geweest voor dit creatieve tafereel waarin Jozef, Maria en kindeke Jezus verbeeld worden.
Wie zegt dat de drie wijzen uit het oosten op leeftijd waren?
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Een knappe prestatie om al deze Bijbelse figuren met strijkkraaltjes te verbeelden
Afbeelding
Afbeelding
Ieder kamertje in deze appartementenkribbe vertegenwoordigde een gezinssamenstelling. Een uitnodiging voor een schunnig grapje...
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Uiteraard kon een huisje voor prins Joost d'n Echte van Ploegersland en diens adjudant Tom niet ontbreken tijdens de Liempdse kribkesroute.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Door diverse groepen werden zondag sfeervolle klanken verzorgd in het centrum van Liempde. Zoals zangkoor De Vrolijke Noot.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Jozef, Maria, kindeke Jezus, de drie wijzen en de lammetjes staan goed droog deze kerst en blijven feestelijk belicht.
Afbeelding
Waarom herbruikbaar materiaal weggooien, moet de ontwerper van dit boomschorskribke hebben gedacht.