Afbeelding
Foto:

RIJRICHTING IS GROTE VERANDERING IN CENTRUM VAN BOXTEL

Vernieuwde Markt: zoek het verschil

Na ruim zestien weken werd zondag de vernieuwde Markt officieel geopend tijdens de Boxtelse Kerstfair. Wethouder Eric van den Broek is trots op wat er is bereikt. ,,Ik hoop vooral dat de Markt het bruisende centrum van Boxtel wordt", zei hij tijdens de opening. Een blik op bovenstaande foto's laten zien dat er veel veranderingen zijn doorgevoerd, maar dat ook vertrouwde elementen terug zijn te vinden...

De auto's mogen sinds maandag weliswaar alleen nog maar vanaf de Rozemarijnstraat de Markt op, maar parkeren is er nog steeds mogelijk. Er zijn minder vakken, maar na een paar dagen was al te zien dat mensen hun auto ook prima achter de paaltjes kwijt konden. Het wel of niet autovrij maken van het marktplein zorgde de afgelopen jaren voor veel discussie. Het compromis werd bereikt door toch een vijftiental parkeerplaatsen toe te laten, waarmee uiteindelijk zowel ondernemers als de gemeente kunnen leven. Het gemis van de parkeerruimte is ook opgevangen door extra plekken te creëren in de oude gemeentetuin.

AUTOMATISCH BEKEUREN

De Markt is nu eenrichtingsverkeer. Auto's kunnen via de Clarissenstraat weer het plein af rijden. De Kruisstraat en het deel van de Rechterstraat is alleen nog maar te voet of met de fiets bereikbaar. In de loop van het nieuwe jaar plaatst de gemeente daar scanners. Gemotoriseerd verkeer dat geen ontheffing heeft, ontvangt automatisch een bekeuring. Bewoners en ondernemers in het centrum kunnen de ontheffing binnenkort aanvragen.

Of een boete ook volgt voor het verkeerd parkeren van fietsen moet de tijd uitwijzen. De wethouder heeft vaak aangegeven dat hij de rommelige plekken in het centrum graag aan wil pakken. En met de komst van de fietsparkeerplekken in de Rechterstraat (tegenover Expert) en op de Markt, is daarmee een begin gemaakt. Handhaven zou, zoals de wethouder eerder in deze krant aangaf, een volgende stap kunnen zijn.

De komende maanden zal blijken of het vernieuwde plein het Boxtelse centrum ook echt laat bruisen. Dat is mede een zaak van de ondernemers. De eerste test is morgen, vrijdag 21 december. Dan is voor het eerst sinds augustus de weekmarkt weer op haar vertrouwde plek te vinden.

FOTO'S BOVEN: Links de vernieuwde Markt, waar nog wel wordt gewerkt aan onder meer de waterpartij in het midden. Rechts de Markt zoals deze er tot vlak na de kermis van dit jaar nog uitzag. (Foto links: Peter de Koning. Foto rechts: Albert Stolwijk).


BOXTEL, WOONSTICHTING EN HBV MAKEN PRESTATIE-AFSPRAKEN

'Het wordt ons wel erg lastig gemaakt'

PÅL JANSEN

Woonstichting Sint-Joseph, gemeente Boxtel en Huurders Belangen Vereniging Boxtel-Liempde (HBV) hebben de prestatieafspraken voor 2019 vastgelegd omtrent woningbouw. Dat gebeurt jaarlijks. Een van de plannen van vorig jaar, een grote zonneweide, staat ook nog steeds in de afspraken.

,,Een grote collectieve zonnelocatie is nog steeds waar we voor gaan", vertelt wethouder Peter van de Wiel. Vorig jaar werd de collectieve zonneweide, zoals het toen werd genoemd, geïntroduceerd.

In vergelijking met vorige jaren zijn er dan ook weinig veranderingen opgetreden. Er is besloten om 'door te ontwikkelen op zowel de woonvisie als op de vorige afspraken', legde Van De Wiel uit. Volgens de drie partijen zijn afspraken concreter gemaakt waardoor resultaten eruit ook makkelijker meetbaar zijn. Zo is vastgesteld dat de wachttijden voor starters vóór 2022 gehalveerd moeten zijn ten opzichte van 2017 (naar 31,2 maanden) en dat de slaagkans om een sociale huurwoning te vinden voor hen op minimaal 35 procent moet liggen.

Directeur-bestuurder Rob Dekker van Sint-Joseph: ,,We hebben vier pijlers: betaalbaarheid, duurzaamheid, leefbaarheid en beschikbaarheid. We gaan vooral inzetten op die laatste. De grootste opgave waar we voor staan, is om voldoende woningen te hebben." Vanuit de woonvisie van de gemeente Boxtel kreeg Sint-Joseph een bouwopgave van 200 tot 500 woningen die de komende vier jaar gerealiseerd moeten worden. ,,Dat gaat dus niet geleidelijk", aldus directeur Dekkers. Wethouder Van de Wiel vult aan: ,,Als straks de bouwprojecten Achter d'n Eijngel in Lennisheuvel en Heem van Selissen starten, komen er in korte tijd veel woningen bij. Dus het aantal zal ook schoksgewijs toenemen."

VERDUURZAMEN

Naast investeringen in nieuwe woningen, is er ook geld nodig om de woningen te verduurzamen. In 2030 wil gemeente Boxtel energieneutraal zijn. Sint-Joseph wil in 2025 alle huizen van een A- of B- label hebben voorzien en in 2050 haar huidige woningvoorraad energieneutraal hebben. ,,Technisch kan alles", vertelt Dekker. ,,Maar de cv-ketels in Hoogheem bijvoorbeeld: die komen uit 2007. Hoe zouden we dat over vijf jaar willen verzorgen? Als we dat nu willen doen, dan is het bijna onbetaalbaar."

Een van de plannen is nog steeds om een grote collectieve zonneweide aan te leggen vóór 2020. In juni 2017 sprak Van de Wiel de ambitie uit een locatie met 100.000 panelen te willen realiseren met onder meer gemeenten Haaren, Sint-Michielsgestel en Meierijstad. Die ambitie staat nog steeds in de afspraken. Er is een subsidie van 700.000 euro van de Europese Unie gekomen en iedere gemeente legt zelf 37.500 euro in. De eerste bijeenkomsten hierover gingen in september dit jaar van start en volgend jaar moet die collectieve zonnevoorziening vorm krijgen. Sint-Joseph heeft de ambitie om nog eens in duizend tot tweeduizend panelen per jaar te investeren.

Daar komt nog eens bovenop dat bouwgrond schaars is. Enerzijds is er dus veel geld nodig om nieuwe huizen te bouwen, anderzijds zijn er veel centen nodig om te verduurzamen. Volgens Dekker zijn er doorrekeningen gemaakt met fusiepartner Kleine Meierij en is daarbij ook gekeken naar de investeringen. En dat is mogelijk volgens die berekeningen.

Ondanks dat de belastingdruk op de wooncorporaties volgend jaar toeneemt vanuit de Rijksoverheid. Dekker moet dan ook erkennen: ,,Het wordt ons wel erg lastig gemaakt."


Vincentius krijgt werkplaats

Naast de kringloopwinkel 't Vincentje aan de Van Leeuwenstraat in Boxtel, heeft de Vincentiusvereniging voortaan ook de beschikking over een werkplaats. Die is gevestigd in een bedrijfsverzamelgebouw aan de Van Salmstraat 99.

De werkplaats is maandag al gebruikt voor hun jaarlijkse kerstpakkettenactie. 365 mensen die afhankelijk zijn van de Voedselbank kregen van Vincentius iets extra's. In de toekomst is het de bedoeling om de werkplaats te gebruiken om meubels die binnenkomen bij de kringloop op te knappen of te repareren. Ook staat de vereniging open voor andere invullingen van de ruimte, zoals de reparatie van fietsen of elektronica. Hiervoor zijn wel nieuwe vrijwilligers nodig. Ook is de vereniging hard op zoek naar goed gereedschap. Aanmelden kan via telefoonnummer: 06-10 61 08 06 en e-mail: vincentiusboxtel@gmail.com.


GEMEENTE GAAT IN JANUARI NOG IN GESPREK MET PROVINCIE

Zorgen bij Balans om bedrijfsgrond

Oppositiepartij Balans maakt zich zorgen over het gebrek aan bedrijfsgrond in de gemeente Boxtel. De fractie is bang dat ondernemers straks buiten de gemeente gaan kijken naar uitbreidingsmogelijkheden of met hun bedrijf verhuizen naar een andere plaats. Deze zorgen heeft de partij geuit in de raadsvergadering van dinsdag.

RENS VAN DEN ELSEN

Volgens economisch adviesbureau Stec-groep heeft Boxtel binnen nu en vijf jaar behoefte aan ruim 2,5 hectare nieuwe bedrijfsgrond. Balans denkt dat het veelvoudige nodig is. Raadslid Kim van de Sande: ,,We zouden het ongepast en ongewenst vinden als de boodschap richting onze bedrijven wordt: 'zoek je heil maar buiten Boxtel, want hier is geen plaats meer'."

Eind september werd er een enquête afgenomen bij diverse Boxtelse ondernemers. Maar die is volgens Balans te laat opgezet en kende slechts 58 deelnemers. ,,Veel te weinig en niet representatief", vindt Van de Sande. De uitslag kon ook niet meer meegenomen worden in de provinciale rapportage over de behoefte aan bedrijfsgrond. Stec-groep had deze nog wel gebruikt, maar sprak zijn verbazing uit over dat de helft van het aantal respondenten binnen vijf jaar verhuis- of uitbreidingsplannen had. Balans is van mening dat de behoefte aan extra ruimte waarschijnlijk veel groter is.

Wethouder Eric van den Broek liet weten dat er nog niet is gesproken met de provincie over dit onderwerp. ,,De datumprikker kreeg ik deze week pas binnen", gaf hij als reactie. Wel liet hij weten dat de gemeente in het overleg uitgaat van het onderzoek van Stec-groep. Begin volgend jaar wordt er, samen met andere gemeenten, provinciaal gekeken naar waar wel of geen uitbreidingsmogelijkheden voor bedrijfsterreinen mogelijk zijn.

Op de opmerking van Balans dat Vorst B goede mogelijkheden biedt, ging de wethouder niet in.

FOTO LINKS: Op bedrijventerrein Ladonk wil een groep ondernemers graag uitbreiden. De grond die de gemeente kan uitgeven is echter schaars. (Foto: Albert Stolwijk).

SONY DSC