Afbeelding
Foto: Peter de Koning

VOORRONDES ZIJN NIEUW ELEMENT VAN LOKAAL MUZIEKFESTIVAL

Boxrock geeft talent extra kans

Door de podia bij de lokale horeca neer te zetten wil de organisatie van Boxrock er ook voor zorgen dat live-muziek weer een plekje krijgt in het café. Hoppenbrouwers: ,,De laatste jaren zien we steeds minder bands in kroegen staan. Dat vinden wij natuurlijk erg jammer. Maar omdat we nu dit platform bieden, zijn uitbaters ook eerder geneigd om mee te doen. Het moet zorgen voor een soort sneeuwbaleffect, zowel van het aantal deelnemende bands of zangers als cafés."

De organisatie is vooral op zoek naar lokaal talent. ,,Dat mogen bands zijn, maar ook singer/songwriters. Dat ze uit de gemeente Boxtel komen is natuurlijk een pre, maar ook uit de directe omgeving zoals Esch, Gemonde of Vught is iedereen welkom", aldus Hoppenbrouwers.

CAFÉS

De eerste voorronde van de muziekwedstrijd vindt plaats op zondag 20 januari in café Den Boer aan de Corpus. Vervolgens is er nog een treffen op 3 februari in café De Kerk aan de Oude Kerkstraat. Hoeveel startende bands of artiesten er per keer spelen is nog niet bekend. De organisatie heeft al wel contact, maar nog geen definitieve keuzes gemaakt. ,,De bedoeling is dat steeds twee muziekgroepen doorgaan naar de finale", vertelt Hoppenbrouwers. Die vindt plaats op zondag 17 februari in café Dok12. De twee winnaars van de eindstrijd krijgen een plekje in het programma van Boxrock. ,,De winnaars per ronde worden door Viktor van Dooren, Hans Denteneer en mij gekozen", legt Hoppenbrouwers uit.


Raad wijst voorstel onderzoek ozb-verlaging af

PåL JANSEN

Het vernieuwde Belastingplan 2019 is dinsdag in Den Haag aangenomen. Daarin staat dat het mogelijk is voor maatschappelijke instellingen zoals muziekverenigingen, sportclubs, scouting, buurtorganisaties en dergelijke een verlaging te krijgen op de onroerendezaakbelasting (ozb). Zodat er minder belasting betaald hoeft te worden op hun clubgebouwen. Een motie hierover van CDA haalde het vorige week echter niet in de Boxtelse gemeenteraad.

De christendemocraten verzochten het college een plan uit te werken om voor eerder genoemde instellingen een lager tarief te hanteren. Hierover vond nauwelijks discussie plaats en alleen CDA en de VVD stemden voor.

In het Belastingplan 2019 is een amendement opgenomen waardoor gemeenten zelf de vrijheid krijgen om voor clubs en verenigingen, maar ook goede doelen het lage ozb-tarief te rekeningen dat ook voor woningen geldt. Dit in plaats van het hoge tarief voor niet-woningen. Achterliggende gedachte is om de genoemde instellingen, die een maatschappelijk belang dienen, te ontzien.

Denteneer ondersteunt dit jaar het bestuur van Boxrock. Een ervaringsdeskundige, want als muzikant betrokken bij onder meer Dent & Friends en als bestuurslid bij stichting Bockepruik. Hoppenbrouwers: ,,We zijn blij met zijn hulp, hij gaat onder meer zorgen voor wat sponsoring."

AANMELDINGEN

Voor de derde editie van het festival zijn al enkele aanmeldingen binnen. De organisatie gaat nog bekijken of de openingstijden aangepast moeten worden. Afgelopen editie was er door het mooie weer overdag nog niet veel te doen. De toestroom publiek kwam toen pas later op gang. ,,Dat was natuurlijk jammer voor de bands die al vroeg geprogrammeerd stonden. Maar het weer heb je niet in de hand."

Beginnende muzikale talenten kunnen zich inschrijven voor de voorrondes via e-mail: boxrockboxtel@gmail.com.

FOTO BOVEN: In april trapten zangeres Zonne van der Pol en medeorganisator van Boxrock Patrick Hoppenbrouwers de tweede, succesvolle editie van het muziekfestijn af in jongerencentrum B-Town. (Foto: Peter de Koning).


Nieuwjaarsconcert

The Ducktownband uit Boxtel houdt dinsdag 1 januari in De Comsche Hoeve het Vette Oliebollen Festijn. Dit is de nieuwjaarsreceptie van de muziekkapel. Naast nieuw repertoire zijn er ook zelfgebakken oliebollen van Bernard en wordt er geproost op 2019. Aansluitend is er een afterparty met dj Frank. De bezoekers zijn vanaf 14.00 uur welkom op het adres Stationsstraat 46b in Boxtel om het nieuwe jaar in te luiden.