Afbeelding
Foto: Hans Verberk

EINDHOVENSE PLOEGEN HALEN BAKZEIL

Basketbalteams JRC luiden 2018 uit met zege

Zowel de vrouwen als de mannen van de Boxtelse basketbalclub JRC wonnen zondag hun laatste wedstrijd van dit jaar. Het damesteam versloeg in sporthal De Braken het Eindhovense Tantalus met 74-60, terwijl de heren BC Eindhoven met 91-78 aan de kant zetten.

De vrouwen van JRC en Tantalus gaan deze competitie gelijk op. Het vorige duel won de Boxtelse formatie nipt (57-60) en dus was het nu opnieuw op een zege gebrand. Energiek ging de thuisploeg aan het begin van de avond van start. Het eerste kwart eindigde echter in het voordeel van de bezoekers, maar in het tweede kwart wist JRC zich te herpakken (25-2).

De Eindhovense basketbalsters kwamen hierna niet meer aan de bak en leken gebroken. Met drie JRC-speelsters die dubbele cijfers scoorden, werden de punten aan Boxtelse zijde goed verdeeld.

Topscorers JRC: Matske Clercx (14 punten), Mariƫlle van Rosmalen (12) en Nicki Ackermans (11).

De JRC-mannen troffen met BC Eindhoven een team van ervaren basketballers dat al jaren bovenin meespeelt in de landelijke tweede divisie. De Boxtelaren daarentegen vechten in de middenmoot van de competitie om de punten. De gastheren startten met prima en verzorgd basketbal, maar konden aanvankelijk nog niet goed weglopen van hun opponenten. Ze gingen rusten met een voorsprong van zeven punten.

In de tweede helft bouwde JRC de voorsprong uit naar 21 punten. Dat verschil werd naar het einde toe door de Eindhovenaren gereduceerd tot acht punten, maar uiteindelijk verruimde de Boxtelse ploeg de marge toch weer naar dertien punten. Spelend als een top-drie-team sleepte JRC de winst binnen.

Topscorer JRC: Jaap van Loon, 31 punten.

FOTO BOVEN: Mariƫlle van Rosmalen (links op de foto) in duel met een speelster van Tantalus uit Eindhoven. De Boxtelse scoorde twaalf maal voor haar ploeg. (Foto: Hans Verberk).


GESLAAGDE TRY-OUT COMPETITIEMODEL

Liempdse schutters presteren wisselvallig in nieuwe spelvorm

De eerste wedstrijd in de nieuwe handboogcompetitie heeft voor de schutters van L'Union Liempde zowel winst als verlies opgeleverd. Vorige week werd in clubhonk Ons Doel de try-out van een nieuwe wedstrijdvorm gehouden waarbij een pijl van 25 meter afstand werd geschoten. De schutters van het eerste team legden het af tegen EMM uit Waalwijk, terwijl het tweede team ondanks tegenslag een zege boekte op Nimrod uit Hintham.

Bij L'Union 1 werd door Peter de Kroon, Erik van der Velden (beiden 232 punten) en Marieke Termeer (228 punten) op niveau geschoten, maar moest teamlid Karin van der Velden pas op de plaats maken met 204 punten. De ploeg trof een sterk EMM uit Waalwijk dat weinig kansen weggaf. In het nieuwe systeem tellen iedere vijf teampijlen als een set. Daarmee wist L'Union alleen in de vierde set de winst te pakken waardoor de einduitslag op 8-2 kwam.

L'Union 2 kreeg zware tegenslag te verwerken door materiaalpech bij Eef Quinten. Dit gebeurde al met de eerste pijl, waardoor hij niet verder kon. Het team moest het dus stellen met een man minder, maar had het geluk dat ook Nimrod onvolledig aan de meet kwam. Ondanks matig scoren van Bert van der Wiel (230 punten), een redelijke score van Johan Holsken (227 punten) en een goed schietende invaller Lambrecht van der Mijden (218 punten) werd de Liempdse ploeg toch de bovenliggende partij. Alleen in de vierde set werden verrassend de punten afgestaan aan Nimrod waardoor de eindstand 2-8 werd.

Individueel kwam Mike Libreks in de compoundklasse tot een score van 190 punten. In de klasse recurve kwam Christ Vogels tot een uitstekende 228 punten. Ook Frans Vingerhoets scoorde goed met 203 punten. Leo de Klerk strandde op een totaal van 151 punten.

TOERNOOI

Compoundschutter Bert van der Wiel nam dit weekeinde ook deel aan een indoortoernooi over achttien meter in Eerde. Via de voorronde plaatste hij zich als zevende voor de finales. In het eerste duel moest hij tegen Sanne de Laat, die in het nationale vrouwenteam speelt, het hoofd buigen: 144-137. De tweede wedstrijd speelde hij tegen leeftijdgenoot Ton van Gestel uit Ulvenhout. Ook deze tweekamp verloor hij: 138-140.

In het derde en laatste duel trof hij jeugdschutter Tim Roelofs van de organiserende schutterijvereniging. Deze wist de Liempdenaar echter wel het hoofd te bieden: 140-138. Daarmee behield Van der Wiel zijn zevende plaats in het eindklassement.

Eerder deze maand eindigde hij op een indoortoernooi in Ulvenhout als tweede in de masterklasse.