Afbeelding
Foto: Peter de Koning

DOEK VALT VOOR KERSTCONCERT IN SINT-PETRUSBASILIEK

Koor trekt nog eenmaal registers open

Na een kwart eeuw is het kerstconcert van het Projectkoor Boxtel in de Sint-Petrusbasiliek een echte traditie geworden. Toch valt het doek. De oplopende kosten, afnemende sponsorbijdragen en vergrijzing doen het koor de das om. Morgen, vrijdag 21 december kan er nog genoten worden van sfeervolle kerstliederen die het koor vertolkt onder leiding van Kees Doevendans. Het gratis toegankelijke optreden begint om 20.00 uur.

,,Het begon 25 jaar geleden als benefietconcert voor de restauratie van de protestantse kerk aan de Clarissenstraat. Van meet af aan was het kerstconcert dat het Projectkoor Boxtel jaarlijks hield in de Sint-Petrusbasiliek een doorslaand succes. Ook tijdens het laatste concert ben ik natuurlijk van de partij", zegt Evert van Gelder. Hij was destijds verantwoordelijk voor de fondsenwerving voor de restauratie van het waterstaatskerkje aan de voet van de Petrustoren. Van Gelder is een van de velen die het kerstconcert niet laat schieten om zo in de kerststemming te komen.

SOLISTEN EN ORKEST

Het Projectkoor bestaat uit 66 leden en wordt ondersteund door een orkest van twintig musici. Solistische medewerking wordt verleend door sopraan Kathelijn van Dongen, bas-bariton Rob Hazenberg, de fluitisten Jannemieke van Hemert en Inge IJpelaar, alsmede organist Tommy van Doorn. Op het programma staan werken van onder meer Händel, Berlioz, Rutter, Haydn, Verdi en Adams. In de basiliek worden net als andere jaren beeldschermen geplaatst zodat luisteraars in de zijbeuken ook zicht op het koor hebben.

FAVORIETE WERKEN

Voorzitter Betty van Eekelen van het Projectkoor gaf eerder in deze krant aan het jammer te vinden dat er een einde komt aan de kerstconcerten, maar dat het financieel niet meer haalbaar is. ,,We hebben ervoor gekozen een periode van 25 jaar mooi af te sluiten, met een gloedvol concert waarin we nog een keer alle registers opentrekken. De koorleden hebben hun eigen favoriete werken uit de afgelopen jaren mogen voordragen voor het programma. Daardoor krijgt dit een heel persoonlijk tintje. Het wordt in alle opzichten een bijzonder kerstconcert, dat is zeker", aldus Van Eekelen.

Aan de wieg van het Projectkoor stonden de in 2015 overleden dirigent Adri Aalbers en organist Hans van der Haagen.

FOTO BOVEN: Het Projectkoor Boxtel verzorgt morgen, vrijdag 21 december voor het laatst haar jaarlijkse kerstconcert in de Sint-Petrusbasiliek. (Foto: Peter de Koning, 2015).


Cultuurverbinder lanceert website voor projecten

PÅL JANSEN

Wie de verrichtingen van de Boxtelse cultuurverbinder Romijn Conen wil volgen, kan daarvoor terecht op zijn eigen website. Daarop houdt hij de diverse projecten bij die via hem lopen. ,,Het is bedoeld als archief voor mensen die meedoen aan projecten en ook om aan mensen te laten zien dat er toch veel gebeurt", aldus Conen.

,,Je kunt zo ook een heel proces volgen. Bij het project rondom het trafo-huisje bijvoorbeeld, daar is een filmpje van gemaakt. Je ziet niet alleen dat er iets gemaakt is door de kunstenaar, maar ook het hele proces met de omwonenden."

Conen is erop gebrand om bij alle projecten waaraan hij als cultuurverbinder bijdraagt, de buurt te betrekken. De website vormt een middel om dat te laten zien. ,,Een project kan bijvoorbeeld beginnen met één of twee werkjes, maar dat kan uitlopen tot veel meer dan dat."

Als voorbeeld noemt hij het trafo-huisje (lees artikel elders op deze pagina) dat als blauwdruk kan dienen om elektriciteitshuisjes -en kastjes in de openbare ruimte in creatieve vormen te gieten. ,,Maar zo heb ik ook contact met een bewoner uit de wijk Oost, die vroeg of ik iets kan betekenen voor de Lange Loop, een pad aan de oever bij de Dommel", vertelt hij. Iets met recreatie wellicht, of op een kunstzinnige wijze het pad verlichten, denkt Conen hardop. Hoe dan ook, vervolgt hij: ,,Verschillende partijen willen daar vanuit hun eigen perspectief iets mee." De website is te vinden op de url www.cultuurverbinderboxtel.nl.

Gemonde

Kerstboom

Een verhalenverteller komt zaterdag 22 december naar de kerstboom in het centrum van Gemonde. Om 15.30 uur leest hij voor aan kinderen van basisschool Sint-Lambertus. Na een korte pauze volgt om 16.30 uur een verhaal voor volwassenen mét een mooie kerstgedachte erin verwerkt.