Winkelend publiek kon zaterdag inspiratie opdoen voor het kerstdiner bij Albert Heijn Boxtel in de Allerhande Kooktruck. Deze professionele keuken op wielen rijdt in december langs diverse supermarkten door Nederland. (Foto: Gerard Schalkx).
Winkelend publiek kon zaterdag inspiratie opdoen voor het kerstdiner bij Albert Heijn Boxtel in de Allerhande Kooktruck. Deze professionele keuken op wielen rijdt in december langs diverse supermarkten door Nederland. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

ALLERHANDE KOOKTRUCK BIEDT INSPIRATIE

Kalkoen, pannenkoekjes van bieten of toch zalm?

MARIËLLE WIJFFELAARS

'Wat eten we met Kerstmis?' Het blijft een jaarlijks terugkerend discussiepunt in veel families. Gaan we voor het oude vertrouwde gevogelte uit de oven, gourmetten of pakken we helemaal uit met een modern menu? Anno 2018 is het assortiment veel uitgebreider dan vijftig jaar geleden, zodat we soms het spoor bijster raken. Albert Heijn Boxtel nodigde daarom de Allerhande Kooktruck uit om winkelend publiek wat inspiratie te geven voor de kerstdagen.

De topkoks in de truck vertelden van alles over de laatste trends voor het kerstdiner. ,,Een echte aanrader is een borrelplank", legden de koks uit. ,,Daarop leg je alles wat je zelf lekker vindt zoals vleeswaren, verschillende groenten en olijven. Ook leuk is brood met een smeuïge rillettes. Die zijn gewoon kant en klaar te koop, maar je kunt ze nog lekkerder maken met een beetje roomkaas erdoor. Ziet het er meteen zelfgemaakt uit."

Maar ook de oude vertrouwde kalkoen kwam aan de orde. Deze wordt gevuld met paddenstoelen, witbrood en walnoten. De vulling zorgt ervoor dat de kalkoen mals van binnen blijft. ,,Niets zo zonde als een droge kalkoen", aldus de koks. De zelfgemaakte bietenlatkes vielen in de smaak bij het winkelend publiek en zijn redelijk eenvoudig te maken. Helemaal smakelijk worden deze met een zelfgemaakte dressing. ,,Heel simpel: gewoon wat wortelsap en jus d'orange. Dat geeft elke salade een mooie toevoeging."

JUBILEUM-ZALM

Een korte rondvraag leerde dat de meeste bezoekers eigenlijk al wel weten wat er met de kerstdagen op het menu staat. Het gourmetten blijkt erg populair te zijn onder de Boxtelaren. ,,Gezellig met z'n allen aan tafel en de hele avond smullen." Thirza van Eijndhoven genoot er al bij voorbaat van. ,,Dat is al jaren traditie."

Ook Dineke van Gemert was al druk bezig met de voorbereidingen voor het kerstdiner. ,,Ik maak lekker een grote pan hachee, verse soep en een grand dessert. We krijgen eters genoeg dus het komt vast wel op." Sylvie van den Dungen vertelde best eens wat te willen experimenteren, maar grijpt toch terug op haar succesrecept. ,,De familie staat erop dat ik een zalmcocktail maak. Dat doe ik al sinds mijn trouwen vijfentwintig jaar geleden." Lachend: ,,Mijn zalmcocktail viert een jubileum!"