Populist (2)

Beste Hans, blijkbaar heeft een zekere N. bij jou iets losgemaakt dat zijn weerga niet kent. Er zit je echt iets dwars. Duurzaam denken is lastig. Handelen al helemaal. Dat er twijfel is of het mogelijk is de klimaatverandering te keren is evident. Het probleem is zo groot, misschien wel te groot voor ons mensen om het te begrijpen. Maar de oorzaak ontkennen getuigt van een groot struisvogelgehalte. Waarom geen poging doen en verantwoordelijkheid nemen voor ons gedrag? Onze nazaten zullen dat zeker waarderen.

Naast dat veranderen moeilijk is voor de meeste mensen en het inderdaad geld kost, creëert verandering ook weer energie (letterlijk), passie, verbinding, werk, spoort creativiteit aan, technologie komt sneller tot onze beschikking et cetera. Als je het beziet onder het onderwerp 'voortuitgang' ga je er misschien wat anders naar kijken. Waarom onze aarde en leefomgeving blijvend vervuilen als het ook anders kan? Is het 'volk' zoals jij dat noemt niet te porren voor verandering, schone lucht, technologische en economische voortuitgang? Weet je, de kolenmijnen in Nederland zijn gelukkig gesloten (met een hoop weerstand). Maar zou jij daar nog willen werken?

Als de vraag vermindert, verdwijnen ze ook elders. Het is maar een voorbeeld. Om van het kappen van bossen nog maar niet te spreken of het bijmengen van chemisch afval aan stookolie voor de scheepvaart. Allemaal not done! Afijn, hou de moed erin en werk mee aan de noodzakelijke verandering. Je zult merken dat het iedereen verbindt in plaats van uiteen drijft. Een groene groet!

        GEERT DUIJGHUISEN


Populist (3)

Geachte heer Pel, zo, u bent weer eens lekker leeggelopen in het vorige Brabants Centrum tegen klimaatgekkies, gutmenschen, elitocraten, Haagse en Europese kleptomanen, linkse humanitaire rechters en hielenlikker Mark Rutte. Niemand vergeten? Dat lucht op, zo effe alles van je afschrijven, maar ik vraag me wel af waar al die wrok vandaan komt, wat heeft de wereld u misdaan? U was kennelijk onderwijzer, en ik maar denken dat onderwijzers goed geïnformeerde en empathische mensen zijn. Ik zou er heel veel van kunnen zeggen, maar discussiëren met mensen die alles zeker weten is zinloos en ik heb positieve dingen te doen. Het is ook lang geleden dat ik in deze kolommen iets schreef, maar nu vond ik het wel nodig.

Omdat ik u niet ken, meneer Pel, ben ik maar eens gaan googelen. Er staat niet zoveel over u op het internet, maar wel dit: http://spiritueelondernemersnetwerk.ning.com/profile/hanspel. Dat u zich daar met sleutelwoorden als: luisteren, verbondenheid, respect, niet oordelen, bewustzijnsgroei en Boeddha presenteert als een heilige boon, is tot daar aan toe. Maar het laat zich moeilijk rijmen met de ongefundeerde stemmingmakerij en agressie in uw brief. Dat is nu precies wat we in de huidige maatschappelijke verhoudingen niet nodig hebben. Laten de lezers van Brabants Centrum uw website en brief eens naast elkaar leggen. En u wens ik veel succes met uw spirituele zoektocht.

        ERIC SCHOONES


Populist (4)

Geachte mijnheer Pel, het is mij bekend dat u mooie muziek kunt maken, dus ik vind het jammer dat u, in plaats van die vrolijke noten, de laatste tijd zoveel valse noten het dorp in blaast via uw ingezonden hartenkreten in Brabants Centrum. Er zit u duidelijk heel veel dwars en in plaats van de oorzaak bij u zelf te zoeken, zoekt u die bij al die nare linkse milieu-rakkers. (Overigens ter informatie: ook rechtse mensen komen wijselijk op voor een goed milieu).

In deze kersttijd en bij het maken van goede voornemens voor het nieuwe jaar geef ik u ter overweging om er eens bij stil te staan dat er in ons land ook plaats is om het met elkaar oneens te zijn en dat kan best gebeuren zonder elkaar onnodig te verketteren. Dat geldt natuurlijk evenzeer voor persoon N. Dat was toch niet, zoals in de literatuur wel gebruikelijk is, een verzinsel van de auteur om een grote onbekende aan te duiden? En als u dan toch bezig bent met overpeinzingen zou het aardig zijn om eens te bedenken hoe ú de wereld wilt achterlaten voor uw, ongetwijfeld hele lieve, kleinkinderen. Ik wens u een gezond 2019 toe, maak van uw hart geen moordkuil maar gebruik fatsoenlijke en begrijpelijke taal. Niet iedereen heeft een Van Dale op de leestafel liggen. Met een vriendelijke groet,

        MARIANNE JUFFERMANS