Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

RAAD STEMT UNANIEM VOOR ESCH

'Boxtel kan glimlach van Brabant goed gebruiken'

RENS VAN DEN ELSEN

De gemeente Haaren kan de volgende stap gaan zetten in het herindelingsproces. De Boxtelse gemeenteraad stemde dinsdagavond unaniem in met het ontwerp. De fracties waren vooral te spreken over de militaire precisie waarmee het opsplitsingsdossier wordt afgewerkt. ,,Maar dat laat wel erg weinig ruimte over voor vertraging", vond Joep Schalkx van Combinatie'95.

Jos Hegeman (D66) wilde het hele onderwerp bijna een hamerstuk noemen. ,,Maar dat zou niet respectvol zijn naar iedereen die hier mee bezig is." Vragen waren er wel, maar ook die werden door wethouder Peter van de Wiel, voor zover nu al mogelijk, beantwoord. De vraagtekens werden vooral gezet bij de 1,3 miljoen euro die de gemeente Boxtel eenmalig van het Rijk ontvangt om de kosten voor de samenvoeging met Esch op te vangen. ,,Is die wel toereikend?", vroeg onder meer Dymph van de Vries (VVD) zich af. Volgens Van de Wiel is dat echter 'meer dan genoeg'. ,,Daarnaast ontvangt de gemeente meer geld doordat we meer inwoners krijgen", antwoordde de wethouder.

Voor de Boxtelse raadsfracties was het duidelijk dat de afgesproken dorpsgrenzen intact moeten blijven. In Vught woedt namelijk de discussie over het al dan niet in zijn geheel opnemen van landgoed Beukenhorst, dat deels in die gemeente ligt. Jan de Koning haakte daar op in door foto's te laten zien van bordjes met 'verboden toegang' die nu op het landgoed hangen. ,,Je kunt je dan afvragen of de eigenaren überhaupt wel ergens bij willen horen", stelde het raadslid van INbox.

Dinsdagavond werd tijdens de raadsvergadering in Vught middels een aangenomen motie toch aangedrongen op het verleggen van de grens. De Vughtse gemeenteraad vindt het vreemd dat in een soortgelijke situatie bij een minicamping in Helvoirt, in het herindelingsontwerp wel rekening is gehouden met de wensen van de eigenaar, en bij het landgoed niet.

De gemeenteraadsleden zien de inwoners van Esch graag naar Boxtel komen. ,,Het dorp stond vroeger bekend als de glimlach van Brabant en die kunnen we in Boxtel goed gebruiken", vond Anja van den Einden (PvdA/GroenLinks).

NIEUWE BURGEMEESTER

Van den Einden stelde voor om de Esschenaren alvast te betrekken bij de keuze voor de opvolger van Mark Buijs. ,,Dat hoeft niet formeel, maar kan wel op ludieke, informele wijze. Zo zijn de inwoners straks al wat meer bekend met de nieuwe burgemeester." Haar idee kon op veel bijval rekenen in de raad, maar was volgens het merendeel van de fracties in eerste instantie vooral een zaak voor de vertrouwenscommissie, die bezig is met het opstellen van een profielschets.

VOLGENDE STAP

Het herindelingsontwerp is een 'routekaart' voor de opsplitsing van de gemeente Haaren. Hierin staan onder meer de nieuwe grenzen van de gemeenten Boxtel, Vught, Oisterwijk en Tilburg; de vier gemeenten die ieder een dorp van de gemeente Haaren overnemen. Daarnaast bevat het de visies en uitgangspunten voor de herindeling en de beoogde herindelingsdatum (1 januari 2021). Ook wordt ingegaan op de criteria waaraan de provincie Noord-Brabant en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de opsplitsingsplannen toetsen.

De volgende stap in het proces is nu de mogelijkheid tot indienen van zienswijzen op het plan. Dit kan tot en met donderdag 14 februari op een van de vijf gemeentehuizen of via www.haaren.nl/herindeling. De gemeente Haaren houdt informatieavonden over het herindelingsplan op woensdag 16 en donderdag 17 januari om 20.00 uur. Halverwege 2019 stemmen de gemeenteraden dan nog over het definitieve document.