Het forum is aan de lezer

Toegegeven, het al dan niet goed functioneren van een wethouder heeft niet zo mijn interesse. Gezien de veelvuldige (foto)reportages over hem in het BC krijg ik de indruk dat het wel goed gaat. De journalistieke mores van het BC daarentegen, trekken wel mijn volle aandacht. Mijns inziens is de Vrije Tribune het forum voor de publieke discussie. Het woord zegt het al: het is een vrije tribune. Of het nu wel of niet klopt wat lezers beweren, de redactie moet zich daarin niet mengen. Uiteraard is het zeer wenselijk dat een redactie te lange stukken inkort, redigeert en grof taalgebruik of scheldpartijen weigert. Daarmee houdt haar rol op de publieke tribune wel zo'n beetje op. Het is ook niet gebruikelijk dat de (hoofd)redactie briefschrijvers gaat nabellen. Met welk doel? De redactie dient elke zweem van indoctrinatie te mijden.

Een voorbeeld waar informatie over wethouderperikelen wel op de juiste plaats staat, is het stuk waarin het BC bericht over de excuses van de wethouder (waarmee overigens de mening van schrijver van een week eerder volledig wordt bewaarheid). Maar de reactie op een eerdere briefschrijver, die als antwoord kreeg dat de wethouder niet kon antwoorden omdat hij afwezig was, kan daarentegen weer helemaal niet. Hierbij doet de redactie aan agendabeheer en zit zij dus wel degelijk op de stoel van de wethouder. Het forum is er voor de lezer!

        DR. A.M. BASTINGS


Boxtel: knurftig boerendorp

Zondagmiddag 16 december was ik bij de officiële opening van de Markt. Wat een somber en kneuterig gebeuren. Na het optreden van zanger Jordy een zwart podium met zwarte stereotorens en een niet verlichte kerstboom op de achtergrond volgde er een toespraak van wethouder Eric van den Broek met allerlei lof voor de ondernemingen die hard gewerkt hadden en de lange periode van inspraak is er dan nu het moment dat de Markt hernieuwd is. Burgemeester Fons Naterop voegde nog wat woordjes toe. Hij blonk niet uit van enthousiasme. Daarna volgde reus Jas. Tja, ik heb het nu een aantal keren meegemaakt en knijp mijn tenen bij elkaar. Er moet echt iets anders komen bij zo'n opening voor een bruisend centrum! Licht en luchtig in deze donkere dagen. Een spetterend toneel met dansende meiden. De fonteinen op de Markt spuitend met kleurige regenboogkleuren. Godallemachtig, ik woon in knurftig boerendorp. Help!


        PIERRE VAN DEN OORD


Vergunningen

Het afgelopen jaar viel mijn oog regelmatig op de bekendmakingen van de gemeente Boxtel in deze krant. Aangevraagde omgevingsvergunningen over het rooien van bomen, plaatsen van een dakkapel, realiseren van extra parkeerplaatsen et cetera. Veel aanvragen waarvan er sommige niet vergunningsplichtig zijn en waarbij de burger dus onnodig leges dient te betalen.

Het gaat hier over de omgevingsvergunningen die van rechtswege zijn verleend óf die waarvan de beslissing met zes weken is verlengd. In deze gevallen is het de gemeente niet gelukt om binnen de maximale wettelijke termijn van 56 dagen tot een beslissing op een aanvraag te komen. Deze overschrijdingen van tijd zeggen iets over de structurele processen binnen de afdeling Vergunningen. Ze zijn niet op orde.

Even een zijsprongetje naar Veldhoven, 25 kilometer verderop. Daar zit chipmachinebouwer ASML. Met een omzet van zo'n 10 miljard en 10.000 werknemers, presteert ASML het om haar halfjaarcijfers van 2018 binnen negentien dagen te presenteren. Dan zijn de (bedrijfs)processen echt onder controle. Maar ook de vergelijking met de gemeente Boekel (30 kilometer verderop) levert het volgende op: een complete aanvraag voor een vrijstaand woonhuis wordt binnen een paar uur afgehandeld door deze gemeente. Deze balieomgevingsvergunning geldt overigens niet voor projectbouw van meerdere woningen. Dus deze gemeente heeft haar processen op orde. De slogan die zij hanteert luidt: 'Bij alles wat we doen vragen we ons af: wat heeft de burger eraan?' Leuk om in de kerstvakantie eens over na te denken.

        STEPHAN ZENDEN