Afbeelding
Foto: Ruud van Nooijen

RONDLEIDINGEN GROENE WOUD NEMEN TOE

Groep gidsen voor Liempde dijt uit naar ruim twintig man

Inmiddels telt de groep gidsen die rondleidingen verzorgt in Liempde ruim twintig man. Dit jaar zijn elf nieuwe Liempdenaren opgeleid om groepen rond te leiden door het dorp en Het Groene Woud. Vorige week werden de gidsen geïnstalleerd in bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd.

De elf vrijwilligers hebben de basiscursus gidsen in Liempde & Het Groene Woud doorlopen. De opleiding, verzorgd door veertien vrijwillige docenten, wordt gegeven vanuit onder meer Natuurwerkgroep Liempde, Kèk Liemt, Nationaal Landschap Het Groene Woud, stichting de Brabantse Boerderij en Brabants Landschap.

Een jaar lang zijn er inspanningen geleverd met het volgen van cursusavonden, zelfstudie en het voorbereiden van en deelnemen aan excursies. Het aanbod aan excursies is te vinden op de website van het bezoekerscentrum: www.liempdsenherd.nl.

FOTO BOVEN: De gidsen gaan geïnteresseerden rondleiden in Liempde in het buitengebied. Vorig jaar mei werd ook al een dozijn gidsen geïnstalleerd. (Foto: Ruud van Nooijen).


'Kunstminnend': expositie in De Es

De kunstenaars die de afgelopen vijf jaar hebben meegewerkt aan de uitzendingen van de Lokale Omroep Haaren (LOHA) exposeren aan het einde van dit jaar gezamenlijk hun werk. Dit doen zij tijdens de tentoonstelling Kunstminnend in dorpshuis De Es in Esch.

Kunstenares en oud-inwoner van Boxtel Martine Martinali presenteerde het programma voor de Haarense omroep. In totaal kwamen bijna veertig kunstenaars uit veel verschillende disciplines aan het woord. In de uitzendingen praatten zij over de toegepaste techniek en uitvoering en werden de kunstwerken uitgelicht.

Van de deelnemers aan het programma, verlenen 32 kunstenaars uit onder meer Esch, Boxtel, Liempde, Haaren en Oisterwijk hun medewerking aan de expositie. Al hun werken zijn te zien tussen 27 en 30 december, steeds van 13.00 tot 17.00 uur, in dorpshuis De Es aan de Dorpsstraat. De entree is gratis. De officiële vernissage is donderdag 27 december om 14.00 uur.