Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

OPENING VERNIEUWDE MARKT TIJDENS BOXTELSE KERSTFAIR

Sfeervolle witte kerst(markt) in Boxtel...

MARIËLLE WIJFFELAARS

In verschillende kerstliedjes wordt een witte kerst bezongen, maar in Nederland komt dat maar zelden voor. Zo niet tijdens de Boxtelse Kerstfair. Koning Winter zorgde zondagochtend voor een laagje sneeuw op de Boxtelse straten en in het centrum bleef het zelfs de hele dag wit dankzij sneeuwkanonnen. Het gaf de sfeervolle Kerstfair een extra speciaal tintje.

Maar het witte plaatje was niet de enige reden waarom de Kerstfair van 2018 zo bijzonder was. Ook de vernieuwde Markt werd geopend en van het plein werd meteen goed gebruik gemaakt door de organisatie van de winterse fair. Met volop kraampjes, optredens van Boxtelse 'muziekskes' én een show van zanger Jordy van den Boer ademde de Markt sfeer uit.

De kramen richtten zich vanzelfsprekend op het naderende kerstfeest. Allerlei etenswaren, kerstballen en kerststukjes waren op de Markt te vinden. Zoals de pakketten van Karin Dorrestijn. ,,Ik ben graag creatief bezig en maak allerlei cadeaupakketten", vertelde de Boxtelse enthousiast. ,,Vooral de flessen met lichtjes zijn dit jaar populair en ook de traditionelere stukjes met mos doen het goed."

Het Boxtelse bedrijf Jonas deed goede zaken kerstmutsen en -sokken waar bezoekers een naam op konden laten bedrukken. ,,Met ons bedrijf zijn we vooral actief in de bedrijfskleding, maar sinds zes jaar bedrukken we ook kerstartikelen", legde Astrid van den Heuvel uit. ,,In Amerika en Engeland zijn dit soort dingen een enorme hit en het is overgewaaid naar Nederland. Leuk toch? Laten we gezellige zaken vooral ook hier introduceren." Jeannette Kelders was vooral blij dat de kerstsokken bedrukt konden worden. ,,Mijn zoon heet Djelano, die naam staat nooit standaard op dit soort artikelen", zei ze lachend.

In de Rechterstraat lag zondag zelfs volop sneeuw, dankzij de aanwezige kunstsneeuwkanonnen. De kinderen maakte het niets uit, zij speelden volop en probeerden zelfs sneeuwballen te gooien. ,,Het hoort echt bij Kerstmis", vond de zevenjarige Thom. Broertje Joep (3) keek verlangend naar zijn vader: ,,Zullen we de slee gaan halen?"

De kraam van snoepwinkel Zus & Zow sprong volop in het oog dankzij de felgekleurde snoepjes, verpakte bonbons en versierde flessen wijn. ,,Het is de allernieuwste hit", vertelde Wendie van den Aker. ,,Het is échte wijn met alcohol en een milde chocoladesmaak. De rode wijn heeft daarnaast een vleugje kersen, de witte smaakt naar vanille. Het is vrij zoet en zeer geschikt als dessertwijn."

DANSEN IN DE SNEEUW

Klokslag drie uur kwamen veel bezoekers naar de Markt om daar de officiële heropening van het plein bij te wonen. Zanger Jordy van den Boer verzorgde eerst nog een optreden waarbij vooral de kinderen niet stil konden blijven staan. Springend en zwaaiend met de armen renden de jongste bezoekers rond het podium op de klanken van kersthits en de klassieker 'Bloed, zweet en tranen'. Na de zanger betraden burgemeester Fons Naterop en wethouder Eric van den Broek het podium. ,,Ik ben er trots op dat in drie maanden de Markt zo veranderd is", stelde de centrumwethouder. ,,Er is in het verleden veel discussie over geweest en we kunnen het niet iedereen naar de zin maken, maar ik hoop vooral dat de Markt het bruisende centrum van Boxtel wordt." Burgemeester Naterop beleefde zijn eerste publieke optreden en riep hij Jas de Keistamper ten tonele. De Boxtelse reus wees het Facebook-gemopper dat de werkzaamheden zo lang hadden geduurd resoluut van de hand en stelde trots te zijn. ,,Hier is een reuze-karwei verricht." Hij spoorde horeca-uitbaters én winkeliers aan om het plein ten volle te gaan benutten. Door de lampjes in de kerstboom te ontsteken, werd de Markt officieel geopend én barstte de kerstsfeer in Boxtel helemaal los.

GROTE FOTO BOVEN: Opgespoten kunstsneeuw zorgde in de Rechterstraat voor witte taferelen.

FOTO LINKS: Met een arrenslee tussen de vuurkorven door over de Kerstfair.

FOTO LINKSONDER: Burgemeester Fons Naterop en wethouder Eric van den Broek verrichten met reus Jas de Keistamper de openingshandeling op de vernieuwde Markt. (Foto's: Gerard Schalkx).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding