Boxtel bezig met opstellen 'plasroute'

PÅL JANSEN

De gemeente Boxtel werkt aan een 'plasroute': een lijst van openbare gebouwen en ondernemers in het dorp die hun toilet openstellen voor publiek. ,,Niet alleen in het centrum van Boxtel, maar ook ondernemers op bijvoorbeeld Selissenwal zijn bereid hun toilet open te stellen", aldus wethouder Eric van den Broek.

Dat er een plasroute komt, volgt na een brief van de Continentie Stichting. Die bracht in juni bij het gemeentebestuur onder de aandacht dat mensen die te kampen hebben met urine- en/of ontlastingsproblemen niet volledig mee kunnen doen aan het dagelijks verkeer. ,,Veel mensen met incontinentie durven niet of nauwelijks de deur uit omdat zij bang zijn niet tijdig een toiletvoorziening te kunnen bereiken", schreef de organisatie.

De gemeente moest erkennen dat het geen beleid heeft ten aanzien van de openbare toiletvoorzieningen. Die werden afgelopen maanden werden in kaart gebracht en aan ondernemers is gevraagd hun kleine kamertje open te stellen voor iedereen. Wethouder Van den Broek wees ook op de HogeNood-app, waar al diverse toiletten voor publiekelijk gebruik op staan. Deze is gratis te downloaden in de Google Play Store. Daar staan momenteel zes vermeldingen op, maar iedereen kan z'n toiletvoorziening daarop plaatsen.

Ook met rolstoelers en mensen met een scootmobiel wordt rekening gehouden. Met name voor die laatste groep vroeg raadslid Gerlof Roubos (Balans) vorige week nog aan de wethouder of iets wordt gedaan aan de situatie in de bibliotheek. Er is eigenlijk geen ruimte voor mensen met een scootmobiel, gaf hij aan. Van den Broek antwoordde dat er vanuit de wmo-gelden wordt gekeken naar een oplossing.


Boxtel verkoopt bouwgrond voor groter Oosterhof

Als startschot van de renovatie en uitbreiding van Oosterhof is de koopovereenkomst tussen de gemeente Boxtel en projectontwikkelaar Hurks getekend. Vorige week werden de nieuwe plannen voor het winkelcentrum gepresenteerd aan alle belanghebbenden. Om de daad bij het woord te voegen werd de koop maandag officieel bekrachtigd.

De koopakte werd symbolisch ondertekend op het 'centrale pleintje' in het winkelcentrum. Wethouder Eric van den Broek herhaalde dat een oplossing nog nooit zo dichtbij is geweest. Bij het officiële moment waren ook enkele medewerkers van Hurks en ondernemers van Oosterhof aanwezig.

Tijdens de presentatie van het project waren de geluiden overwegend positief, maar waren er ook sceptische opmerkingen van de kant van de bewoners. De wethouder gaf in zijn toespraak aan dat deze 'positief kritische opmerkingen' zijn meegenomen, verwerkt en teruggekoppeld.