VIERDE ZONDAG ADVENT en HOOGFEEST VAN KERSTMIS • 22-29 DECEMBER

HEILIG HART
PAROCHIE

* Pastoraal team. Pastoor J. Grubben en kapelaan G. de Jong, Duinendaal 2, 5281 AP Boxtel, tel. (0411) 67 22 15. Diaken T. Dankers, Dr. Desainlaan 8, 5062 EK Oisterwijk, tel. (013) 528 37 08. Diaken P. Flesia, Oude Rijksweg 10, 5298 MC Liempde, tel. 06-47 24 36 47.

* Bereikbaarheid. Het parochiesecretariaat is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 12.00 via telefoonnummer (0411) 67 22 15. Buiten deze tijden klinkt via het antwoordapparaat het nummer dat voor dringende zaken gebeld kan worden. Op eerste en tweede kerstdag is het parochiesecretariaat gesloten.

* Parochiebijdrage. Het geld komt aan de eigen geloofsgemeenschap ten goede, het wordt daar besteed of gespaard. Boxtel, NL38 RABO 0108 8603 37; Esch NL57 RABO 0155 4007 89; Lennisheuvel NL94 RABO 0108 8034 57 Liempde NL14 RABO 0128 79 23 29.

* Liturgische kalender. Dinsdag hoogfeest van Kerstmis; woensdag, tweede kerstdag Stefanus, eerste martelaar; donderdag Johannes, apostel en evangelist; vrijdag Onnozele Kinderen, martelaar.

* Zondagsliturgie. Op de vierde zondag van de advent luidt het motto: Vervulling. In een ontmoeting tussen Maria en Elisabeth krijgt de Blijde Boodschap vorm. De een zegent de ander en men brengt elkaar tot vervulling. Beide vrouwen zijn zwanger en het nieuwe leven groeit in hun schoot. Zij worden voller en voller... Niet alleen lichamelijk, ook geestelijk raken ze in vervulling. Het is toeleven naar Kerstmis (nog maar twee dagen…). Sla echter geen stappen over. In het proces van het verwachten van nieuw leven mag niets verhaasten. Je zult de tijd moeten nemen en uithouden. Zo ook in de kerk.

* Kerstmis, nachtmis. Het motto luidt: Verlicht. Het vieren van Gods Zoon in het midden van gelovigen kent – liturgisch gezien – verschillende aspecten. Op de dag van Kerstmis wordt dat in drie vieringen uitgewerkt. In de nachtmis – meestal op de vooravond gevierd – wordt stilgestaan bij het intieme gebeuren van het kind van Maria, de geboorte van het Kind, Zoon-van-God. Toch is het ook een kosmisch gebeuren: de engelen omgeven deze geboorte met zang en breken de aardse werkelijkheid open. En: het markeert een belangrijk moment. God krijgt gezicht in de geschiedenis van de mensheid: God en mens in één.

* Kerstmis, dageraadsmis. Het motto luidt: In het licht. De eucharistie die op het tijdstip van de 'dageraad' gevierd wordt, zal de nadruk leggen op het 'aan het licht komen' van de Redder, van de Heiland. Hij is bestemd voor het volle licht. Terwijl de nachtmis nog het karakter van de intimiteit van de avond/nacht bevat, gaat het in deze viering – op welk tijdstip deze dan ook plaatsvindt – om het verlaten van de duisternis en het verwelkomen van het licht: Sol justitiae, de Zon der gerechtigheid. Gelovigen vieren dit in de komst van de nieuwgeboren Heer, die hen in het licht zet opdat zij Hem vandaag aan het licht laten komen.

* Kerstmis, dagmis. Het motto luidt: Gezien. In deze viering wordt het mysterie van de Menswording ten volle uitgewerkt. God spreekt tot ons door zijn Zoon: het Woord is vleesgeworden. God heeft zijn tent opgeslagen onder ons, in een wereld die moeite heeft om Hem te ontvangen. We zijn de intimiteit van de nacht voorbij, we zijn aangekomen in het volle licht. We mediteren over Gods gave die een kosmische betekenis krijgt. Johannes getuigt van Zijn komst opdat ook wij Zijn getuigen worden. Ook als vierende mensen.

* Kerstmis, tweede kerstdag. Het motto luidt: Volgen. De paradox van Kerstmis komt op deze dag duidelijk aan het licht. De komst van Gods Zoon – zoals gehoord in de proloog van het Johannesevangelie op eerste kerstdag – roept al snel weerstand op. Wie getuigt van de mens geworden God kan tegenslagen verwachten, zelfs tot het ultieme getuigenis van de gave van je eigen leven. Het feest van de heilige Stefanus is als het ware een 'contrapunt' van het kerstfeest. Willen gelovigen zijn voorbeeld volgen of houden zij het voor gezien.

Sint-Petrusbasiliek
Boxtel

* Overleden. In de parochie is afscheid genomen van Piet van den Heuvel, hij werd 77 jaar. Dat hij nu voorgoed mag delen in Jezus' verrijzenis uit de dood.

* Eucharistievieringen. Zaterdag 19.00 eucharistieviering met samenzang. Voorganger is pater H. de Visser, predikant is diaken T. Dankers. Zondag 09.00 stille mis; 10.30 hoogmis met Sint-Petruskoor. Voorganger is pater H. de Visser, predikant is diaken T. Dankers.

* Orgelprogramma. Verschragen, Prelude Puer natus est; Verschragen, Interlude Puer natus est; Zipoli, Pastorale; Conze, Weihnachts Pastorale; Vierne, Cortège.

* Hoogmis zondag. Het Sint-Petruskoor vertolkt de vaste gezangen Mis nr. 6 (Mozart, Missa Brevis in G).

* Kerstviering peuters en kleuters. Maandag is er om 16.00 een korte viering zonder eucharistie voor peuters en kleuters. Hier wordt het kerstverhaal voorgelezen en worden enkele kerstliederen gezongen. Voorganger is diaken P. Flesia. Kinderen die dat willen, worden uitgenodigd verkleed naar de kerk te komen.

* Gezinsviering. Deze eucharistieviering op kerstavond 19.00 is bedoeld voor de grotere kinderen en hun ouders. De praise-band Upside Down verzorgt de zang. De voorganger is pastoor J. Grubben.

* Nachtmis. De nachtmis op maandag om 22.00 wordt opgeluisterd door het Sint-Petruskoor. Dat vertolkt de vaste gezangen uit de Messe in G-dur van F. Schubert. Voorganger en predikant is pastoor J. Grubben.

* Eerste kerstdag. De hoogmis wordt dinsdag om 10.30 verzorgd door zanggroep Con Fervore onder leiding van Mirjam Zweerts-Verhoeven met Quirien Eikelboom op piano. Voorganger en predikant is pater H. de Visser.

* Tweede kerstdag. Woensdag wordt de eucharistieviering om 10.30 verzorgd door het Verrijzeniskoor onder leiding van Termeer. Voorganger en predikant is pater H. de Visser.

* Misintenties. ZATERDAG 19.00 Jan v. Bragt (verj).

ZONDAG 09.00 Sjef, Pernella en Valeska Kleijzen (jgt); overl. ouders Vorstenbosch- v. Pinxteren en overl. fam. 10.30 Annie v. Rooy-Muurlink (jgt); Mieke v.d. Brand-Raaijmakers (jgt); Tonny Jongmans- v.d. Steen (mgd); Gerrie v.d. Brand- v. Meersbergen (mgd); Frans v.d. Sloot (mgd); Annie v. Zwol-Merks (mgd); uit dankbaarheid Riet Trommelen-Schneijdenberg; overl. ouders Van der Sloot-Valks en kinderen; Henricus Brouwers en Petronella v.d. Braak.

MAANDAG Kerstavond, 19.00 Johannes v. Mensvoort en Maria v. Oirschot; pastoor Van Mensvoort; Marines Welvaarts- v. Kemenade en Joop Peijnenburg; overl. ouders Bart en Tonnie v.d. Besselaar- v.d. Velden; overl. ouders Kuijs-Korsten; Henk Bruggeman; Jaap v. Eden; Karel Pijnenburg; Ria Schoones, Christian en Lisette Heijmans en hun kinderen Remco en Sanne; Henk en Roelie Plageman en zoon André; overl. ouders Van Esch- v.d. Meijden; overl. ouders Van den Berk- de Bie; overl. ouders Van Stiphout-Konings; overl. ouders Van Rumund-Wagenaars en Leo v. Helvoort; overl. ouders Keusters-Hosli; overl. ouders Van der Meer-Düllman; bijz. int. Harrie de Bresser; bijz. int. Henk v.d. Dungen; bijz. int. Ivan en Andja Radic; bijz. int. dat alle mensen zullen gaan leven vanuit de 'liefde van God'; Wim Bergman; Jan Kersten. 22.00 Kitty Limberger-Kop (jgt); Willebrord Grilis (jgt); fam. Cijffers (jgt); Jan Mandos en zoon Paul (mgd); Wim v. Breugel (verj) en overl. ouders Willemen-Keusters; bijz. int. Truus Verlangen; uit dankbaarheid Leo en Miet Versantvoort- v.d. Struijk; Renze de Waal; Martien Heesbeen; vader en moeder De Haas-Huys; opa Pipo Roelofs; overl. ouders Backx- v. Gils; uit dankbaarheid; Antoinette Wartenberg; Marie en Toon de Laat, Frans de Laat en Ruud v.d. Horst; Wilhelmus en Johanna v. Casteren- de Natris, Wim en Patrick; overl. ouders Beijsens, zoon Antoon en dochter Hanny; Ties en Zus Peijnenburg- v. Lierop; Annie en Ciska Peijnenburg; overl. ouders Piet en Ida Peijnenburg- v. Oijen; Margriet de Bruin en kleinzoon Tim Peijnenburg; overl. ouders Van Beerendonk-Schoonus en Gert en Lia Pronk; Hans Rutten; Piet en Greet Boleij, schoonzoons Sjaak en Jo.

DINSDAG Eerste kerstdag, 10.30 Riet v. Belkom (jgt); Toke Noldus-Schulte (mgd); Piet Koelink (mgd); Wil Doyen (mgd); overl. ouders en grootouders Jozef-Maria Paprotny, Gabriel–Kunegunde Jagoda en overl. zwager Jan Meinert en tante Elfride Radlok; Wim Aarns; Huub Verhoeven; overl. ouders Van der Sloot-Valks en kinderen; Ad van Meurs; Jan Roelofs; Jan Coolen; uit dankbaarheid Kees de Laat; uit dankbaarheid Joke v.d. Schoot.

WOENSDAG Tweede kerstdag, 10.30 Willem-Jan v.d. Heijden (jgt); uit dankbaarheid overl. ouders Peijnenburg-Soeterings; overl. ouders Van Vught-Smetsers en kinderen; pastoor Eras; overl. fam. Rutten en Smeets; overl. ouders Van Haaren-Beukenex.

DONDERDAG 09.00 alle parochianen.

VRIJDAG 09.00 alle parochianen.

* Intenties Simeonshof. MAANDAG 19.15 kerstviering met intenties voor fam. Van de Langenberg- v.d. Loo; Willie v.d. Plas- v.d. Langenberg; Sjaan- v.d. Langenberg-Leijten; Sjan Op 't Hoog-Timmermans; Anton Jurriëns; fam. Olislagers; Johan v. Alphen en fam.

* Ziekencollecte. De leden van de werkgroep Aandacht voor Zieken collecteren op kerstavond en eerste kerstdag na iedere viering bij de uitgang. Deze opbrengst is bestemd voor attenties aan onze zieken, zowel thuis als in het ziekenhuis.

* Adventsactie. Duizenden mensen in Nederland zetten zich belangeloos in voor hun medemensen elders in de wereld. Zij voelen zich geroepen om in actie te komen. De Adventsactie geeft deze vrijwilligers een steuntje in de rug: kleinschalig, doordacht en toegewijd, onder het motto: groot denken, klein doen. Dit jaar komt de opbrengst van de actie ten goede aan Burkina Faso.

* Bezoek kerststal. Op eerste en tweede kerstdag is de basiliek van 14.00 tot 16.00 geopend voor een bezoek aan de kerststal.

* Ontmoeting. Zondag 30 december worden kerkgangers door het pastoraal team uitgenodigd voor een kopje koffie met ontmoeting na de viering van 09.00 in het pastoraal centrum.

* Ziekenbezoek. De werkgroep Aandacht voor zieken van de Heilig Hartparochie is op zoek naar vrijwilligers die zich willen aansluiten. De leden bezoeken zieken, maken een praatje, onderhouden contact en nemen soms iets mee. Wie belangstelling heeft, kan zich dagelijks tussen 09.00 en 12.00 aanmelden bij het parochiesecretariaat (zie boven).

* Aandacht voor zieken. Een zieke huisgenoot? Aandacht van de parochie gewenst? Laat het even weten aan de werkgroep Aandacht voor zieken: Louise Vousten, Van der Voortweg 23, tel. 67 32 40; Bep v.d. Aker, Maria van Dieststraat 37, tel. 67 61 69; Lies v. Horen, Deken Spieringsstraat 22, tel. 67 85 14 of aan het parochiesecretariaat.