Afbeelding
Foto: Maarten Melis

NOG VOOR KERSTMIS AFZUIGINGSINSTALLATIE MET FILTER


HydroBusiness neemt blijvende maatregelen tegen legionella-gevaar

Televisieprogramma Zembla ging vorige week in op legionellapreventie en op de vraag of we in Nederland de meest kwetsbare mensen wel voldoende beschermen. Gerard Smits uit Boxtel werd in augustus 2017 doodziek door de legionellabacterie. De besmettingshaard bleek destijds een afvalwaterzuiveringsinstallatie van HydroBusiness. In Zembla vertelde Smits zijn verhaal. HydroBusiness reageerde op de uitzending door op de bedrijfswebsite definitieve oplossingen voor de bassins aan te kondigen.

JAN HERMENS

Wanneer iemand met legionellabacteriën besmette nevel inademt, bestaat de kans dat hij ziek wordt. Met name voor ouderen en mensen die al met kwalen kampen, kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn. Veteranenziekte, veroorzaakt door legionella, kostte Gerard Smits in 2017 bijna het leven.

BRON

De bron van zijn besmetting bleek na onderzoek van GGD Hart van Brabant de biologische afvalwaterzuiveringsinstallatie van HydroBusiness te zijn. Deze installatie staat aan de Van Salmstraat in Boxtel, bij varkensslachterij Vion. Smits woont hemelsbreed niet erg ver van de afvalwaterzuivering vandaan. ,,Ik kan zomaar in mijn eigen tuin besmet zijn geraakt, een eng gevoel. Ik was heel ernstig ziek. Van die periode ben ik veel kwijt, ik had waanbeelden, het was een lijdensweg. Zowel in het ziekenhuis als daarna. Niet alleen voor mij, ook voor mijn gezin. Van de dag dat de ziekte zich in alle hevigheid openbaarde, 25 augustus 2017, weet ik niets meer. Ik heb van mijn vrouw, dochter en schoondochter gehoord dat ik enorm geel zag. Wat ik in die periode zoal heb meegemaakt, heeft uitgebreid met een prima verslag in meerdere kranten gestaan. Maar ik vertel het graag nogmaals, want hoe meer aandacht voor legionella, hoe beter. Voor kwetsbare mensen met een matige weerstand kan die bacterie levensbedreigend zijn. Vandaar dat ik ook direct instemde met het verzoek van Zembla om mee te werken aan de uitzending." De cameraman schoot uren beeldmateriaal. ,,Ik moest wel zes keer een kraan opendraaien."

SERIEUS PROBLEEM

Het eindresultaat van alle opnames viel Smits tegen. ,,Een minuut of zes nam het hele item in beslag. Mijn ziekteverhaal kwam weinig aan bod, vind ik. En ook het bezoek van de televisieploeg en mijzelf aan Vion komt er naar mijn mening bekaaid vanaf. We vroegen daar of we de toenmalige besmettingshaard mochten zien, maar dat kregen we niet voor elkaar. Wel legt de uitzending bloot dat legionella een serieus probleem is, waarvan de bron meer dan eens moeilijk te achterhalen is. Toen ik ziek werd, is er ook diepgaand onderzoek nodig geweest voor duidelijk was, waar de bacteriën vandaan kwamen. De televisiebeelden van de damp die uit de bassins kwam, daar schrok ik wel van."

Direct na de eerste melding van mogelijke legionellabesmetting heeft HydroBusiness tijdelijke maatregelen genomen in zijn afvalwaterzuivering in Boxtel om eventuele verspreiding van bacteriën te voorkomen. Joost Smetsers vertelt namens HydroBusiness: ,,Wij nemen daarnaast sinds december 2017 watermonsters en hebben in februari 2018 zelf meetapparatuur aangeschaft voor het nemen van luchtmonsters. Wij informeren steeds het RIVM, de GGD, de Omgevingsdienst Brabant-Noord, waterschap De Dommel en de gemeente Boxtel. Die hebben ingestemd met deze maatregelen."

Inmiddels werkt HydroBusinnes aan blijvende oplossingen. Het bedrijf gaat een permanente overkapping plaatsen over een van de waterbassins. Daarop vooruitlopend laat het nog voor de kerst een afzuigingsinstallatie met filter installeren. In het andere bassin, dat nu nog met tentdoek is overkapt, wordt begin januari een drijvende afdeklaag geconstrueerd. Smetsers: ,,Op slechts een van de twee bassins is zo'n drijvende kunststof afdeklaag mogelijk, omdat in het andere elementen boven het water uitsteken. Ik verwacht dat de permanente overkapping in maart geplaatst kan worden. Voordat we een definitieve oplossing konden kiezen, is onderzoek verricht naar de beste opties. Dat kostte tijd. De hele situatie was nieuw voor ons."

LUCHT

Van verneveling is geen sprake in de afvalwaterzuivering bij Vion. Wel wordt er lucht in de bassins geblazen, min of meer zoals dat in een aquarium gebeurt. ,,Die lucht brengt de biologische processen op gang die nodig zijn om het water te zuiveren. Misschien was beroering in het wateroppervlak debet aan de verspreiding van de bacterie. De overkapping en de drijvende afdeklaag moeten ervoor zorgen dat dit niet meer mogelijk is", zegt Smetsers.

FOTO ONDER: Ruim twee jaar geleden kregen bezoekers van HydroBusiness een rondleiding door de waterzuiveringsinstallatie van varkensslachterij Vion. (Foto: Henk van Weert).

Afbeelding