BOMENCAFÉ BIEDT RUIMTE VOOR DISCUSSIE

Boxtel en Sint-Michielsgestel werken samen aan bomenplan

Kattencafés en Alzheimercafés bestaan al. Boxtel en Sint-Michielsgestel voegen aan dat rijtje een bomencafé toe. Van een permanente kroeg is geen sprake, het gaat om discussiemomenten op de weg naar een bomenbeleidsplan. Een pad dat de gemeenten gezamenlijk afleggen, maar dat wel leidt naar twee afzonderlijke strategieën.

JAN HERMENS

Wethouder Herman van Wanrooij van Boxtel: ,,Onze gemeente beschikt al over een bomenbeleidsplan, Sint-Michielsgestel nog niet. Wij maken een actualisatieslag. De huidige tijd met zijn klimaatverandering vraagt daar om. Bomen houden water vast, nemen CO2 op, zorgen voor hittestressreductie. Dergelijke factoren wegen mee in de totstandkoming van beleid. Daarnaast loopt de termijn van het bestaande plan af."

Bart van de Hulsbeek, wethouder in Sint-Michielsgestel, vult aan: ,,Voor ons is een bomenbeleidsplan nieuw. We werken hier met de gemeente Boxtel aan, omdat we op diverse fronten dezelfde uitdagingen tegenkomen. Op een aantal punten zal onze uitwerking afwijken, omdat er altijd individuele verschillen zijn tussen gemeenten."

In opdracht van de gemeenten geeft het Haarense adviesbureau BTL invulling aan het bomenbeleidsplan. ,,BTL heeft plannenmakers en boomdeskundigen in dienst. Een perfecte combinatie", aldus wethouder Van de Hulsbeek.

De planning is om in het derde of vierde kwartaal van 2019 de stukken aan de gemeenteraden voor te leggen. Voordat het zover is, krijgen de inwoners van de gemeenten gelegenheid hun zegje te doen over de invulling van het beleidsplan. Daarvoor zijn de bomencafés. De planning is nog niet bekend, maar vermoedelijk vinden deze openbare bijeenkomsten plaats medio februari. Wethouder Van Wanrooij: ,,Bomen leveren gegarandeerd discussie op. Dat is goed. Er spelen altijd meerdere belangen mee en soms ook emoties. Bomen veroorzaken wel eens overlast, maar zijn ook nuttig en mooi. We denken na over kwantiteit en kwaliteit, over plaatsen waar kabels en leidingen liggen en over de levensduur van boomsoorten. Het is praktisch om na te gaan wanneer ergens de riolering vervangen moet worden. Dat kunnen geschikte momenten zijn om bomen te planten of weg te halen. Zulke zaken nemen we mee in onze overwegingen."