Afbeelding
Foto: Stef Schellekens

OIRSCHOT STAAKT GEVECHT MET VAN HAL

Natuurclubs strijden door tegen stal bij Kampina

PÅL JANSEN

Natuurmonumenten en de Brabantse Milieufederatie (BMF) lobbyen verder om de komst van de biggenstal van Boxtelse ondernemer Johan van Hal aan de rand van de Kampina tegen te gaan. Oirschot geeft de juridische strijd tegen Van Hal op, zo liet de buurgemeente gisteren in een persverklaring weten. Volgens advocaat Johan van Groningen van de Boxtelse ondernemer is het een gelopen race en zal zijn cliënt een van zijn vergunningen terugkrijgen.

Oirschot ziet geen juridische gronden om de strijd voor het intrekken van een van de vergunningen uit 2013 door te zetten. De natuurclubs hopen echter dat de gemeente alsnog met een onderbouwing komt. De rechter vond in september dat het persoonlijke belang van Van Hal niet werd meegenomen toen een van zijn vergunningen uit 2013 werd ingetrokken en gaf Oirschot de kans om dat besluit beter te onderbouwen. ,,Dat valt goed te doen volgens ons", vertelt woordvoerder Toine Cooijmans van Natuurmonumenten. Maandag kreeg de Oirschotse raad de argumenten van de natuurorganisaties daarvoor nogmaals aangereikt.

ALARMEREND

In een persbericht echter dat gisteren werd verstuurd, benadrukte de gemeente nogmaals niet meer in verweer te komen tegen Van Hal. 'Juridisch en ruimtelijk' is intrekken van de vergunningen niet haalbaar, zo leest de verklaring. Maandag lobbyden Natuurmonumenten en BMF ook in het provinciehuis om een in 2013 vergeven natuurvergunning in te trekken. Daar werd geen gehoor aan gegeven: volgens provincie is de milieubelasting voor het Boxtelse natuurgebied niet dermate alarmerend.

Daar zijn de milieuorganisaties het niet mee eens; ook tussen de landelijke en Europese overheid vindt er een discussie plaats over of er meer gedaan moet worden aan het terugdringen van stikstofuitstoot, met name rondom natuurgebieden. Simpel gezegd: het Europees Hof wil een herziening van het zogeheten Nederlandse Programma Aanpak Stikstof (PAS), de rijksoverheid en provincies houden vast aan het huidige beleid. ,,Laat me voorop stellen: wij strijden niet tegen Van Hal, maar vinden gewoon dat de overheid goede besluiten moet nemen", benadrukt Cooijmans.

UITSTEL

Advocaat Van Groningen verwacht dat de rechter zich in het voordeel van zijn cliënt Van Hal zal uitspreken, waarschijnlijk in februari of maart. ,,Dan hebben we de oude vergunning uit 2013 volledig terug", zegt hij. ,,Mooier kun je het niet wensen, als de gemeente haar bezwaar zelf intrekt."

Van Groningen verwacht echter nog een beroep op de aanstaande uitspraak. En ondertussen vechten Natuurmonumenten en BMF door tegen Oirschot om een andere vergunning van Van Hal, uit 2016, tegen te gaan.

Eerder gaf Natuurmonumenten aan te hopen dat van uitstel afstel komt. Van Groningen: ,,Dat is hier absoluut niet het geval; er zal gebouwd worden. Mijn cliënt heeft voor zijn totale onderneming (gevestigd op meerdere plekken - red.) zijn vergunningen aangepast vanwege deze locatie."


TopSlank geeft afvallers een verwendagje

Grote prestaties dienen beloond te worden. Daar gelooft TopSlank in. Daarom werden donderdag verschillende klanten van het dieetbedrijf in het zonnetje gezet.

De deelnemende vrouwen hebben hard gewerkt voor hun verwenmiddag; sommigen zijn meer dan twintig kilo afgevallen. Daarom gaven Natasja Willems en haar team van Natasja Fashion alle aanwezigen kledingadvies.

Ook kregen de vrouwen make-uptips van Marjan Katuin van SkinXpert en er werd hen een nieuw kapsel aangemeten. Aan het einde van de avond werden alle dames op de foto gezet door Stef Schellekens van De Firma Fotografie.

,,Ik ben heel blij dat mensen met overgewicht de stap durven te zetten om af te vallen. Niets is zo belangrijk dan gezondheid en daar hoort voeding absoluut bij", aldus Esther Tops van TopSlank.

FOTO ONDER: De vrouwen zien er piekfijn uit na hun uitgebreide verwendag. (Foto: Stef Schellekens).