Afbeelding
Foto: Peter de Koning

TOREN BIEDT UITZICHT OVER TERREIN

Tijdelijk uitkijkpunt op Kleine Aarde gaat open

Het tijdelijke uitkijkpunt op het terrein van De Kleine Aarde (DKA) wordt morgen, vrijdag 14 december officieel onthuld. Het is een voorloper van de uitzichtlocatie die bovenop het toekomstige appartementengebouw komt dat woonstichting Sint-Joseph gaat realiseren. Het bouwwerk moet het openbare karakter van het terrein benadrukken. Het moet tevens een ontmoetingsplek worden waar nieuwe initiatieven van DKA gepresenteerd worden.

Samen met bouwbedrijf Heijmans heeft Matthijs Bosman die op DKA werkt, het initiatief opgepakt om op het terrein een tijdelijk uitkijkpunt te realiseren, genaamd: 'Het toppunt van het Ideaal'. De onthulling van dit bouwwerk is precies een jaar na het overlijden van de DKA-oprichter en journalist Sietz Leeflang.

De initiatiefnemers vinden dat het terrein aan het Klaverblad nu niet zo'n openbaar karakter heeft. Met deze toren wil Bosman het terrein 'beleefbaar' maken. ,,Niet alleen om een overzicht te hebben van wat er gebeurt op DKA, maar ook om een voorstelling te kunnen maken bij wat er gaat gebeuren", vertelt hij.

De tijdelijke uitkijkpost is zo'n 6,5 meter hoog en gemaakt van steigermateriaal en hergebruikt hout. Het geeft bezoekers het komende jaar de gelegenheid om De Kleine Aarde van een andere kant te bekijken. De hoogte van de toren correspondeert met de hoogte van de 22 appartementen die uiteindelijk op deze plek worden gerealiseerd.

IDEALEN

Bosman richtte eerder dit jaar 'De Praktijk van het Ideaal' op, een klein instituut dat in tijden van verandering alle betrokkenen helpt bij het waarneembaar maken van hun idealen. Het afgelopen jaar is er veel gesproken over de idealen van gebruikers en de omwonenden van DKA. ,,Niet voor niets staat er op één van de ramen van de oude kas waarin de praktijk is gevestigd, geschreven: 'Hoezeer wij in staat zijn om de idealen van anderen te waarderen, bepaalt in grote mate hoeveel we er zelf realiseren'. De Kleine Aarde is nu eenmaal een plek die je met elkaar deelt. Dan moet je dus samen zorgvuldig en positief naar de toekomst kijken", aldus Bosman. ,,Dit krijgt nu vaste vorm in een tijdelijk bouwwerk dat bezoekers uitnodigt om letterlijk een ander standpunt in te nemen. Op de bovenste etage komt nog een sokkel, waar iedereen op plaats mag nemen. Het is het 'Monument voor de pionier in ons allemaal'", vervolgt hij.

DUURZAAM APPARTEMENT

Het gebouw dat Sint-Joseph op DKA gaat ontwikkelen wordt een wooncomplex met 22 sociale huurappartementen met een grote variërend tussen de 49 en 60 vierkante meter. Hier is plek voor huishoudens van verschillende leeftijden die duurzaam willen wonen. Het wordt een volledig houten constructie met veel glas in de brede gevels. ,,Hout is gezonder voor het binnenklimaat en het wordt veel energiezuiger geproduceerd dan beton. Er worden zoveel mogelijk bouwmaterialen uit de directe omgeving gehaald", aldus een woordvoerder van de Boxtelse woonstichting.

FOTO ONDER: De tijdelijke uitkijkpost wordt morgen officieel onthuld, maar staat al klaar voor het feestelijke moment. Uiteindelijk komt er een duurzaam wooncomplex met 22 appartementen op deze plek mét een uitkijkpunt erbovenop. (Foto: Peter de Koning).


'ER IS GEEN SPEELRUIMTE VOOR GEMEENTE'

Boxtel gaat experimenten met bijstandsregelingen niet aan

De gemeente Boxtel gaat geen gebruik maken van de tijdelijke regeling 'experimenten participatiewet'. Oppositiepartij Balans riep het college via schriftelijke vragen op om hieraan deel te nemen. De regeling geeft mensen in de bijstand een financiële prikkel om te gaan werken in deeltijd en gemeenten de mogelijkheid om met verschillende initiatieven te experimenten.

Het college geeft in haar antwoord aan dat zij gekozen heeft voor regelingen in samenspraak met WSD. ,,Daarbij speelt ook re-integratie een grote rol. Ook zijn wij van start gegaan met veranderingen in het sociaal domein." Door deze klussen is er volgens de burgemeester en wethouders geen ruimte meer voor deze regeling. ,,Dat is ook niet nodig, want in beide aspecten komen onderdelen van de experimentele participatiewet terug."

Een andere reden is dat de regeling volgens het college ook nauwelijks ruimte biedt voor de door Balans geopperde financiële prikkel. ,,Met name op onderdelen als de vrijlatingsregeling en parttime werken is er eigenlijk geen speelruimte voor gemeenten. Dan heeft het weinig zin om op die punten te experimenteren", aldus het college. Daarbij wijst zij erop dat de vrijlatingsruimte een zaak is van de rijksoverheid.

PARTICIPATIEWET

Aanleiding voor de vragen van Balans was het bericht dat de gemeente Sint-Michielsgestel bij de uitvoering van de nieuwe participatiewet de komende jaren meer aandacht gaat schenken aan het vinden van passend werk voor statushouders. De oppositiepartij ziet toegevoegde waarde in het opheffen van belemmeringen die de uitstroom uit de bijstand in de weg staan. ,,We willen dat zo veel mogelijk mensen aan het werk zijn, zeker gezien de krapte op de arbeidsmarkt."