Vuurkorven zijn niet meer zo gezellig

Asbest leek lang een uitstekend bouwmateriaal, maar nu weten we helaas beter. Wegwerp-plastic tasjes en -flesjes leken o zo handig, maar nu komen dolfijnen, schildpadden, en vissen om in de plastic soep. Zo is het nu ook met hout stoken, in welke vorm dan ook. Velen vinden het lekker ruiken en het doet denken aan een gezellig kampvuur. Afgelopen jaar is echter heel duidelijk geworden dat bij hout verbranden fijnstof vrijkomt, naast nog andere schadelijke stoffen voor onze gezondheid. Zodra je houtvuur ruikt komt er fijnstof je lijf binnen. Het is deels een verklaring waarom mensen vroeger korter leefden en ook nu nog in bijvoorbeeld Afrika, waar men vaak op een houtvuurtje moet koken. Dus toen ik las dat de Boxtelse Kerstfair extra gezellig zal worden gemaakt met vuurkorven, leek het me goed te laten weten dat we nu ook op dit gebied beter weten. Vuurkorven zijn niet meer zo gezellig.

Voor houtkachels geldt helaas hetzelfde. En bij de efficiƫnte houtkachels komt zelfs ultra fijnstof in de binnen- en buitenlucht, die via de longen in onze bloedbaan kunnen komen. En voor die ultra fijnstof bestaan er nog geen normen, en wordt er niet of nauwelijks gemeten. Ook omdat de kennis hierover nog recent is, en de ambtelijke molens langzaam malen.

Ook voor het klimaat is hout verbranden zeer nadelig, want er komt zeer veel CO2 bij vrij. Voor dezelfde warmte-opbrengst komt uit hout twee keer zoveel CO2 in de lucht als bij gasverwarming. En zelfs nog meer CO2 dan bij het verbranden van kolen. Dus dit is een reden te meer hout niet meer te verbranden. Zolang hout nuttig wordt gebruikt, bijv. voor bouwmateriaal, voor kleding, papier of een kunstwerk, dan blijft de CO2 daarin opgeborgen. Zelfs versnipperd hout voor paden is een betere benutting van hout dan verbranden, want daarbij komt nog een deel van de CO2 in de bodem terecht, zonder de (ultra) fijnstof!

        JAN JUFFERMANS


Trotse trouwe lezer feliciteert stichting Brabants Centrum

Beste mensen van Brabants Centrum,
Van harte geluk gewenst met jullie 75-jarig jubileum. Met jullie ben ik als trouwe lezer, trots op zo'n mooie weekkrant. En gelukkig zijn jullie altijd in beweging gebleven en dat zal nu en in de toekomst niet anders zijn, ook al gaan de veranderingen wel erg snel tegenwoordig... Een sterk team, de energie straalt er vanaf. Ik hoop dat er nog vele (plaatselijke onderwerpen) artikelen zullen volgen en ik kijk uit naar het nieuwe jaar. Wens jullie een inspirerend 2019 toe.

        ANNELIES SLOOTS