Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOXTELS TRIO PRESENTEERT CD 'NEEM ME MEE' IN LE TEMPS PERDU

Nederlandse Americana door Lokale Mannen

LINDA VAN DE WIEL

Een jaar geleden traden ze aan in een reeks huiskamerconcerten in 'Vandaag Kookt' aan het Stationsplein in Boxtel. En op 22, 23 en 29 januari presenteren zij hun eerste cd 'Neem me mee' in Le Temps Perdu: Lokale Mannen. De muzikanten Wim Kuipers, Harry Hendriks en Peter van den Hurk verzorgen dan óók drie intieme concerten in het eetcafé aan de Boxtelse Markt.

De cd - waarop veertien zelfgeschreven nummers staan - is al een aantal maanden geleden voltooid en het trio vindt de tijd nu rijp om zijn liedjes live ten gehore te brengen. Le Temps Perdu wordt voor de gelegenheid omgetoverd tot theaterzaal. Tijdens het concert is de bar gesloten zodat iedereen kan luisteren naar de nummers van Boxtelaren Hendriks en Kuipers en de uit Liempde afkomstige Van den Hurk.

Zanger, gitarist én bassist Kuipers: ,,Het album bestaat deels uit liedjes die we opvoerden tijdens de concertreeks bij Vandaag Kookt en is aangevuld met nieuwe composities." Hendriks, zanger en gitarist: ,,Alle nummers zijn Nederlandstalig. Dat is een uitdaging, daarover zijn we het eens. Teksten in je moerstaal komen sterker binnen en vaak denken mensen dan dat ze autobiografisch zijn."

In het geval van Hendriks is dit niet zo, hij zet naar eigen zeggen wél vaak zijn voelsprieten uit om inspiratie op te doen. Kuipers schrijft zijn liedteksten wel veelal vanuit eigen ervaringen. ,,Maar toch creëren mensen er vaak hun eigen gevoelens en gedachten bij. Dat vind ik mooi."

CEMENT

Van den Hurk heeft zich nog niet gewaagd aan het schrijven van composities en teksten, maar vervult als pianist wel een belangrijke rol. ,,We zijn drie verschillende mannen die elkaar gevonden hebben en elkaar versterken", vindt hij.

Aanvullend vertelt Kuipers: ,,Het is een uitdaging om steeds met nieuwe mensen muziek te maken en elkaars talenten te vermengen. Muziek maken is geven en nemen. Gezamenlijk arrangeren we de nummers. En Peter is het cement dat ons versterkt. Zijn piano bepaalt onze klankkleur."

Het album is opgenomen bij de opnamestudio van Niels Koster, een bekende van Hendriks. De plaat laat zich het beste omschrijven als Nederlandstalige Americana en bevat vleugjes pop, country en jazz. ,,De productie is een goede mix van melancholische nummers en luchtige liedjes. Wat ons betreft sluiten de nummers goed op elkaar aan."

MOOI DOCUMENT

Het trio is dan ook trots op het resultaat. ,,We hebben het album in vier dagen opgenomen", aldus Van den Hurk. ,,Daarna heb ik de liedjes een tijd niet geluisterd en toen ik ze weer draaide, vond ik ze stuk voor stuk goed. Het album klopt, het is een mooi document." Kuipers vult aan: ,,De cd-hoes is ontworpen door Rob Housen en past er perfect bij."

Wat Lokale Mannen als vervolgproject gaat doen, weet het drietal nog niet. Kuipers: ,,We kijken hoe de komende optredens verlopen en kijken dan verder. Daarnaast gaan we door met de huiskamer- en tuinconcerten die we nu verzorgen." Hendriks: ,,We zien wel wat de toekomst ons brengt. Ik zou best samen in Zuid-Afrika willen optreden."

Alleen voor het optreden van 29 januari zijn nog enkele kaarten à 12,50 euro beschikbaar. Deze kunnen besteld worden via de website www.lokalemannen.nl of door een mail te sturen naar oesterzult@gmail.com.

FOTO BOVEN: Peter van den Hurk uit Liempde en de Boxtelaren Wim Kuipers en Harry Hendriks (v.l.n.r.) brengen in januari hun eerste cd uit als trio Lokale Mannen. (Foto: Peter de Koning).


Boekproeverij in bibliotheek Boxtel

De bibliotheek aan de Burgakker in Boxtel houdt dinsdag 18 december van 14.00 tot 15.00 uur een gratis Boekproeverij. Hierin worden pas verschenen boektitels toegelicht.

Jaarlijks verschijnen er in Nederland zo'n twintigduizend nieuwe boeken. Daar een geschikt exemplaar uit vinden, lijkt als zoeken naar een speld in de hooiberg. Verhalencoaches van de bibliotheek schieten bezoekers te hulp door met hen in gesprek te gaan en nieuwe en bijzondere boektitels uit te zoeken.