Afbeelding
Foto: Peter de Koning

WEEKMARKT BIJNA TERUG IN HARTJE BOXTEL

Passen en meten voor kooplui op de Markt

PÅL JANSEN

De weekmarkt keert vrijdag 21 december weer terug naar het Boxtelse centrum. Na enkele maanden te hebben vertoefd aan de Hendrik Verheeslaan, staan de kraamhouders de laatste vrijdag voor kerst weer op hun vertrouwde plek op het centrum. Alhoewel, de herinrichting van de Boxtelse Markt is dan afgerond, en het wordt nog even passen en meten voor de kooplui...

'Het viel wel mee' op de Hendrik Verheeslaan, concluderen diverse handelaren van de warenmarkt. Ja, er is wat minder omzet gedraaid en het slechte hielp afgelopen vrijdag ook niet echt. Hoewel de


Nieuwe Markt opent tijdens Boxtelse kerstfair

De voorbije maanden is hard doorgewerkt om de Boxtelse Markt tijdig af te krijgen voor aanstaande zondag. Dan is het namelijk 16 december en vindt de Boxtelse kerstfair klaar; het plein wordt dan officieel heropend.

Om 15.00 uur is er een feestelijk moment waarbij onder meer reus Jas de Keistamper, het gemeentebestuur en zanger Jordy van den Boer aanwezig zijn. De kerstfair zelf barst om 12.00 uur al los. Eerder in deze krant gaf zanger en organisator Jordy van den Boer aan dat het jaarlijkse evenement een flinke upgrade heeft gekregen. Er zijn honderden kerstbomen, veel verlichting en vuurkorven. De kerstman en disneyfiguren zoals ijsprinses Elsa uit de film Frozen entertainen de kinderen. Ook komen er op diverse plekken in het centrum, zoals in de Stationsstraat en de Rechterstraat, grote bogen die de 'ingangen' van de fair markeren. Ook zal het (kunstmatig) sneeuwen in het straatje bij de Hema en in de Croonpassage. Daarnaast is er in het hele centrum muziek te horen. De kerstfair duurt tot 17.00 uur. Daarna is er voor alle bezoekers nog een spectaculaire eindshow vol met licht- en geluidseffecten.

opstelling ook wel wat gezelligs heeft, wordt op de locatie ook een groepje vaste klanten gemist, zegt eigenaar Sjors Rosendaal van Heeren van de Vis. ,,Maar daar kregen we ook een groepje nieuwe mensen voor terug. Maar ja, sommige bezoekers mis je hier..."

NIEUWE KLANTEN

Marcel van den Akker, de nieuwe marktmeester van de gemeente Boxtel, ziet hetzelfde: ,,Een aantal kooplui kijkt er echt naar uit, vooral de ondernemers die oudere klanten hebben. Maar op de Hendrik Verheeslaan zijn er ook nieuwe klanten bijgekomen. Hopelijk gaan die dadelijk mee terug naar het centrum... Het zal uiteindelijk moeten blijken of dat gaat gebeuren."

Er gingen echter ook stemmen op bij sommige kooplui om toch nog even op de Hendrik Verheeslaan te blijven, totdat 2019 van start gaat. ,,Nu we hier toch staan, had ik liever dat we het jaar hier afmaken", zegt Rosendaal. Sokken- en kousenondernemer Walter Waals, die het

ook boven verwachting vond gaan aan de Hendrik Verheeslaan, vindt hetzelfde: ,,We hebben straks op de nieuwe Markt minder plaats als voorheen. Onze ruimte op het plein is nu twee meter smaller. Ik verwacht daarom dat het 's ochtends hectisch gaat worden voordat iedereen z'n plekje voor de eerste keer weer heeft gevonden."

Immers, het is dan enkele dagen voor Kerstmis, de Boxtelse Markt is opnieuw open én de weekmarkt vindt voor de eerste keer plaats sinds tijden. Ingrediënten voor topdrukte en dus hectiek. ,,Het is krap inderdaad", erkent Marktmeester Van de Akker. ,,We hebben de afmetingen van de kramen van de kooplieden erbij gepakt en op de plattegrond van de Markt uitgezet zoals die nu is. Het moet passen."

Centrummanager Berry Dankers is hoe dan ook blij met de terugkeer van de weekmarkt naar het centrum. ,,Dat is natuurlijk supergoed. Het stemde me een beetje verdrietig dat de weekmarkt drie maanden uit hartje Boxtel verdween. Oké, dat kon even niet anders, en dit is dan wat haalbaar is. Het ziet er netjes uit en uiteraard is het fantastisch dat de drempels allemaal weg zijn."

Dat de weekmarkt in het centrum thuis hoort, daar is iedereen het wel over eens. Voordat de ambulante handel vrijdag 21 december terugkeert, wordt de Boxtelse Markt op zondag 16 december heropend tijdens de Kerstfair. Lees hierover meer elders op deze pagina.

FOTO ONDER: De weekmarkt deed vrijdag mistroostig aan. Echter, de afgelopen drie maanden werd, als het gaat over omzet, op erger gerekend door de kooplieden. Zij maken zich op voor een terugkeer naar de Markt, al wordt het daar waarschijnlijk nog een beetje passen en meten. (Foto: Peter de Koning).