Afbeelding
Foto: Peter de koning

GEMEENTE HOOPT OP SOLIDARITEIT IN ZORGKOSTEN VOOR JONGEREN

Hoge kosten jeugdhulp reden tot zorg

PÅL JANSEN

Het 'b-woord' klonk zacht, maar viel dinsdag wel tijdens de gemeenteraadsvergadering: bezuinigen dus. Onderwerp van gesprek was het tekort van negen ton op specialistische jeugdhulp op de begroting van 2018. Dat kan nog eens oplopen tot 1,5 miljoen euro. En die structurele min zal Boxtel ook gaan voelen in 2019. De vraag doemt nu op in de gemeenteraad of er 'keuzes gemaakt moeten worden' om het gat te vullen en welke dat worden. Want steeds uit de algemene reserve plukken, zoals deze keer is gedaan, is geen oplossing.

Dat Boxtel structureel zoveel te kort komt voor jeugdzorg, is iets dat voorkomt uit de decentralisaties waarbij in 2015 landelijke overheidstaken naar de gemeente werden overgeheld. Zoals jeugdzorg. ,,Er zit een fout in het systeem", zei Jos Hegeman (D66) dinsdag tijdens de raadsvergadering over de specialistische jeugdhulp. ,,Als een voorziening in Boxtel staat waar die hulp wordt verleend, dan moeten we er ook voor betalen."

Hij wijst daarbij naar jeugdhulpinstelling De La Salle. Boxtel krijgt veel kosten op haar dak omdat de zorginstelling in deze gemeente staat. Niet iedereen die daar zorg of ondersteuning krijgt, komt echter uit Boxtel. Maar in veel gevallen moet de gemeente wel voor die kosten opdraaien en dat kan onhoudbare situaties opleveren. Kosten voor projecten lopen op van 'enkele tienduizenden euro's naar een paar ton' per individu in Boxtel, gaf verantwoordelijk wethouder Marusjka Lestrade aan na de vergadering.

VERDELEN VAN DE CENTEN

Boxtel krijgt geld voor het verlenen van deze zorg en is dat ook verplicht. Maar ook andere gemeenten ontvangen die inkomsten: er is een gezamenlijk potje voor zestien gemeenten waarin 123 miljoen euro zit en waarvan Boxtel zo'n 6 à 7 procent krijgt. Alleen niet iedere gemeente heeft zo'n instelling als De La Salle. Daar wordt geen of in ieder geval niet voldoende rekening mee gehouden in het verdelen van de centen.

D66 diende een motie in over dit onderwerp. De partij gaf aan dat het college met andere gemeenten waar landelijke jeugdinstellingen staan, moet pleiten bij minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor een landelijk solidariteitsbeginsel. Oftewel: pleiten dat de financiering landelijk geregeld wordt. Deze motie werd unaniem aangenomen. De wethouder heeft in het begin van het nieuwe jaar tevens een afspraak staan met de directeur van De La Salle.

SLAPEN

Raadslid Wim van der Zanden (Balans) had de indruk dat het college had zitten slapen wat betreft de informatieplicht. De cijfers van zorgaanbieders moesten er sneller zijn zodat de gemeente eerder kon inspelen op de kosten die gemaakt zijn. Wethouder Lestrade was enigszins ontdaan en gaf aan dat het verwijt niet klopte: ,,Ik heb op geen enkele mogelijke manier de cijfers eerder aan kunnen leveren. Dat heb ik eerder al aan de gemeenteraad uitgelegd."

Dat het echter handiger was om die cijfers eerder te hebben zodat het financiële gat in het begrotingsdebat besproken kon worden, vond ook Vera Brouns (CDA). Zij diende namens haar partij een motie in om meer druk uit te oefenen op zorgaanbieders zodat die eerder cijfers aanleveren. Die werd dan ook aangenomen.

Fractievoorzitter Dymph van de Vries van de VVD wilde weten wat de gevolgen zullen zijn voor de begroting. Dat was nog niet duidelijk, zei Lestrade. Brouns wilde echter uitsluitsel: ,,Of het komt voor rekening van de algemene reserve of het betekent dat bepaalde zaken niet doorgaan."

Het kan zijn dat er bezuinigd moet worden, maar er moet eerst nog geprobeerd worden om het structurele tekort op te vullen met nieuwe inkomsten, gaf wethouder Herman van Wanrooij van financiën aan. Er is een landelijke compensatieregeling en daarvoor heeft Boxtel al aangeklopt bij de rijksoverheid. ,,We moeten hopen dat het hierdoor meevalt", stelde Van de Vries.

STRUCTUREEL

Boxtel ontvangt dat geld wel pas op zijn vroegst op 1 januari 2020. De negen ton en de zes ton die daar waarschijnlijk bij zal komen, worden nu uit de algemene reserve geplukt. Maar om niet te hoeven bezuinigen (of mooier gezegd: 'het moeten maken van keuzes'), zal het gat dat de specialistische jeugdzorg dus structureel opgelost moeten worden. Door te lobbyen met andere gemeenten bij de Tweede Kamer, door de compensatieregeling of wellicht elders extra inkomsten te vinden: het moet nog allemaal blijken...

FOTO ONDER: Dat jeugdhulpinstelling De La Salle in Boxtel staat, zorgt volgens wethouder Marusjka Lestrade voor een dikke min in de begroting, met dreigende maatregelen als gevolg. Ze moet van de raad met meerdere gemeenten optrekken om te lobbyen bij de rijksoverheid voor een betere financiering. (Foto: Peter de Koning).