Grenzen blijven voer voor discussie

'Landerijen Beukenhorst horen al eeuwen bij Esch'

CARRY DIRKX

De gemeenteraden van Haaren, Boxtel, Vught, Oisterwijk en Tilburg buigen zich volgende week over het herindelingsontwerp waarin de vier dorpen van de eerstgenoemde gemeente worden opgedeeld. De verwachting is dat alle fracties zich achter het plan scharen. Maar de nieuw voorgestelde gemeentegrenzen blijven ook voor reuring zorgen. Vooral in Esch, dat bij Boxtel gaat horen. Zo heeft de eigenaar van landgoed Beukenhorst, de familie Van Rijckevorsel, er bij de Vughtse politiek voor gepleit het hele landgoed onder die gemeente te laten vallen. Nu behoort een deel van het domein - de landerijen - bij Esch.

,,Eeuwen en eeuwen: zolang horen de landerijen van landgoed Beukenhorst al bij ons dorp", zegt Nettie van de Langenberg uit Esch. Ze is kenner van de plaatselijke geschiedenis. ,,Met Villa Beukenhorst heeft niemand in Esch binding. Die villa hoort echt bij Vught. Maar met het boerenland, de landerijen, is die binding er wel. In vroegere generaties werkte het halve dorp op het land daar." Wat haar betreft is het logisch dat de grens tussen Vught en Esch blijft liggen waar die nu ook ligt: dwars door het landgoed.

Mensen die op het Essche grondgebied van Beukenhorst wonen, snappen de wens van de eigenaar van het landgoed wel. Ze geven liever anoniem hun reactie. ,,Logisch dat de eigenaar liever met één gemeente te maken heeft, dan met twee", zeggen ze. Voor hen was en is echter nog belangrijker: dat het dorp bij elkaar blijft en niet in delen uiteen valt. Dat betekent een deel van Esch naar Vught en een deel naar Boxtel.

HISTORISCHE GRENS

Ook de opstellers van het herindelingsontwerp - waarin is vastgelegd hoe de nieuwe gemeentegrenzen moeten gaan lopen na de opsplitsing - vinden het belangrijk dat Esch bijeen blijft en kozen voor handhaven van de huidige grenzen. ,,We hebben gekeken naar wat het beste is voor onze inwoners, voor onze dorpen", zegt Carine Blom, wethouder opsplitsingszaken van de gemeente Haaren. ,,Esch gaat in zijn geheel over naar een andere gemeente, dat was een belangrijke wens van de inwoners. De historische grenzen zijn daarbij veelal aangehouden, omdat dat ook logische grenzen zijn."

ZIENSWIJZEN

De beslissing over het herindelingsontwerp is een cruciale stap in het proces. ,,Het is een spannend moment", zegt Blom. ,,Maar iedereen staat er positief in." Als het ontwerp wordt aangenomen, kunnen de inwoners van 21 december dit jaar tot 14 februari 2019 een zienswijze indienen. Het allerlaatste moment om als inwoner je stem te laten horen, zegt Blom. ,,Als je nog iets wilt aangeven wat voor jou belangrijk is, dan is dit het moment. Alle reacties nemen we mee. Maar de hoofdrichting, waar de dorpen naartoe gaan, gaat niet meer veranderen. Het gaat nu hooguit over de grenzen." Naar aanleiding van de zienswijzen kan het herindelingsontwerp nog aangepast worden. Daarna volgt het herindelingsadvies, waar de gemeenteraden in juni 2019 over stemmen. Vervolgens gaat het advies via de provincie naar het ministerie. Per 1 januari 2021 zou de gemeente Haaren dan opgedeeld kunnen zijn.


Vught wil heel landgoed binnen zijn grenzen

Alle politieke partijen van Vught willen dat landgoed Beukenhorst in de toekomst in zijn geheel bij die gemeente gaat horen. Oók het Essche deel. Daartoe gaan de fracties hoogstwaarschijnlijk komende dinsdag een motie indienen, als er gestemd moet worden over het herindelingsontwerp van de huidige gemeente Haaren. Dat geeft een woordvoerder van de gemeente Vught aan in een reactie.

In het herindelingsontwerp dat er nu ligt, is het voorstel om de grens tussen Vught en Esch te laten zoals die is: dwars door landgoed Beukenhorst. Politiek Vught schaart zich echter achter de familie Van Rijckevorsel, eigenaar van het landgoed, die Beukenhorst wil onderbrengen in één gemeente.

MOTIE

De verwachting is dat de gemeenteraad zich wel achter het huidige herindelingsontwerp schaart, omdat ze het opsplitsingsproces van de gemeente Haaren niet willen frustreren of vertragen, maar tegelijkertijd een motie over Beukenhorst gaat indienen. ,,En dat is geen vrijblijvend verzoek", zegt de woordvoerder van de gemeente Vught. ,,De politieke partijen willen dat er serieus naar de motie gekeken wordt." De gemeente Haaren stond tot nu toe op het standpunt dat de historische grenzen en de eenheid van het dorp Esch zwaarder wegen.

Het bericht van de Vughtse motie kwam te laat binnen op de redactie van de krant om nog een reactie te vragen bij de politiek van Haaren en de inwoners van Esch. Wordt dus vervolgd.