HANDBOOGSCHUTTERS L'UNION LIEMPDE STARTEN TRY-OUT

Nieuwe competitievorm kent vijf sets

Opperste concentratie in Ons Doel. Leden van handboogschutterij L'Union Liempde zijn deze dinsdagavond met een competitieronde bezig. Een bijzondere, want het gaat om de eerste try-out van een serie van zeven.

JAN HERMENS

Bert van der Wiel is lid van L'Union Liempde. Hij legt uit hoe zo'n wedstrijd werkt en wat er nieuw is aan de competitievorm die de schutters uitproberen. ,,Het gaat om een wedstrijd in de klasse 25 meter, één pijl. Dat wil zeggen dat de roos zich op 25 meter van de deelnemers bevindt en dat ze per beurt telkens één pijl schieten. Na 25 pijlen per teamlid is de wedstrijd afgelopen."

Binnen de handboogsport is het gebruikelijk om een totaalscore per partij te noteren, het team met de meeste punten wint. In de nieuwe opzet is dat anders: de wedstrijd is onderverdeeld in vijf sets. Winnaar is het team met de meeste gewonnen sets. Van der Wiel: ,,We testen in zeven competitierondes of deze vernieuwing een wezenlijke toevoeging is voor de sport."

RECURVEBOOG

De opmerkzame toeschouwer ziet schutters met een lange boog en sporters met kortere exemplaren. Bert van der Wiel: ,,De recurveboog is langer, heeft wel een vizier, maar geen lens. Hoe verder de handboogschutter de pees naar achteren trekt, hoe meer kracht dit kost. De compoundboog is korter, beschikt over een vizier met vergroting, een waterpas en een systeem van kabels en katrollen om de werparmen te buigen." Voor de compoundboog is minder kracht nodig, vertelt Van der Wiel. ,,De pijl heeft meer vaart en je kunt er nauwkeuriger mee richten. Deze high-tech boog straft echter ieder klein foutje van degene die hem hanteert onmiddellijk af. Het is dan ook niet zo dat schieten met een compoundboog moeilijker of makkelijker is dan met een recurveboog, het is anders."

Omdat de bogen nogal van elkaar verschillen, komen ze uit in verschillende competities. ,,Dinsdag waren er gelijktijdig twee wedstrijden. Allebei in de klasse 25 meter, een pijl, volgens de nieuwe opzet. 26 februari is de finale van de try-out. Daarna volgt een evaluatie en bekijken we of dit systeem verder wordt uitgerold."

FOTO BOVEN: De schutters uit de ereklasse zijn bezig met de eerste ronde van een try-out. De wedstrijd gaat over vijf sets. Dat is nieuw in de handboogsport. (Foto: Hans Verberk).

BOXTELSE VOLLEYBALTEAMS DOEN GOEDE ZAKEN IN COMPETITIE

VC Blox draait weer mee in de top

Het was zaterdag een belangrijke wedstrijd voor de volleyballers van VC Blox: lijstaanvoerder Bladel kwam op bezoek. Bij winst zouden ze weer in de top meedraaien. Hetzelfde gold voor de vrouwen, die zaterdag aantraden tegen Soma/Activia uit Sint-Anthonis. Beide ploegen wonnen overtuigend met 4-0.

De heren begonnen fel en liepen vrijwel meteen uit. In tegenstelling tot de eerdere wedstrijden werd er goed gespeeld, tot verbazing van velen. De eerste set werd gewonnen: 25-21.

Coach Jeroen Verhagen benadrukte dat de mannen vooral niet moesten verslappen. Bladel is niet voor niets koploper in de competitie. Het advies werd opgevolgd: libero Thijmen van der Heijden plukte alle ballen van de grond waardoor set-upper Sten IJsseldijk zijn ploeggenoten telkens op maat bediende. Op de mooie aanvallen had Bladel geen antwoord. VC Blox won de tweede set ruim: 25-13.

De derde en vierde set verliepen op soortgelijke wijze. Keurige passes en mooie set-ups resulteerden in harde aanvallen, al oogden beide teams wat vermoeider in de laatste fase van de wedstrijd. VC Blox haalde de laatste sets overtuigend binnen met 25-16 en 25-18.

Zaterdag 15 december staat een uitwedstrijd tegen VVC Vught (de nummer 4 van de ranglijst) op het programma.

FLOW

Na een rustperiode van twee weken hadden de vrouwen de flow van de laatste wedstrijd vanaf de start van de eerste set weer te pakken. VC Blox leverde druk door sprongservices van Hanna van Esch, Fenne Steegs en een lange reeks van Maud van de Loo. De uitstekende passing was voor Heidi van Pinxteren voldoende om het spel gevarieerd te verdelen. De aanvallen regen zich aaneen waarbij een mooie geplaatste bal van Carmen Steenbakkers in een leeg achterveld niet onvermeld mag blijven. De set werd binnengehaald met 25-20.

Het duurde even voordat in de tweede set dezelfde spirit er weer in kwam. Gelukkig lukte dat halverwege de set. Aan de buitenkant viel Van de Loo prima aan én stond ook verdedigend haar mannetje. In het midden Steegs en Spoor ook weer op stoom en Susan van de Wouw deed van zich spreken waarna de dames uitliepen tot 25-19.

LEUKSTE SET

In de derde set gaf Soma/Activia extra gas. Het werd de leukste set van de wedstrijd: de Boxtelse volleybalsters keken eerst tegen een achterstand aan die ze pas halverwege de set konden ombuigen. Steenbakkers had op enig moment een perfecte loopactie in het midden met een harde smash naar de grond als afronding. Aanvallend stond het uitstekend met prima smashes van Van Esch en Elke van Rooij op buiten en Spoor en Steegs in het midden. Van de Loo werd halverwege de set ingebracht en haalde verdedigend erg veel moeilijke ballen. Het werd een close finish met 26-24 in het voordeel van Blox.

De vierde set was voor Van Pinxteren. Met een servicereeks van acht punten boog ze een achterstand om naar een ruime voorsprong. Van Rooij maakte als buitenaanvaller met haar kenmerkende sprongkracht mooie punten terwijl ook Van Esch de tegenstanders voor het blok zette met haar scherpe smashes. De vierde set werd met 25-19 binnen gehaald.

Met slechts twee sets achterstand op nummer twee op de ranglijst doen de vrouwen van VC Blox het dit seizoen uitstekend. De volgende twee wedstrijden zijn tegen de ranglijstaanvoerder en de nummer twee; echte testcases voor de dames. De eerstvolgende (tegen de koploper) is zaterdag 12 januari om 12.30 uur in sporthal De Braken.

FOTO BOVEN: De vrouwen van VC Blox verdedigden uitstekend tegen Soma/Activia uit Sint-Anthonis. Ook aanvallend speelde de Boxtelse formatie sterk. Er werd overtuigend gewonnen met 4-0. (Foto: VC Blox).