De 'witte brug', zoals deze in de volksmond wordt genoemd, vormt voor veel mensen die in Vught-Zuid wonen een snellere verbinding naar de A2. Andersom is de route populair bij de Essche jeugd die via de brug een stukje kan afsnijden. (Foto: Rens van den Elsen).
De 'witte brug', zoals deze in de volksmond wordt genoemd, vormt voor veel mensen die in Vught-Zuid wonen een snellere verbinding naar de A2. Andersom is de route populair bij de Essche jeugd die via de brug een stukje kan afsnijden. (Foto: Rens van den Elsen). Foto:

GEMEENTE MAAKT ZICH HARD VOOR NIEUWE BRUG GROENENDAAL

'Na negen jaar zit er eindelijk schot in'

RENS VAN DEN ELSEN

De brug in de Essche Spankerstraat wordt geheel vernieuwd. Dat heeft wethouder Martien Vromans van de gemeente Haaren maandagavond aangegeven in een bijeenkomst voor omwonenden. Daarmee komt volgens buurtbewoner Geertrui van Synghel na negen jaar eindelijk schot in de zaak. ,,Wij zijn er in elk geval blij mee", geeft ze aan.

Vromans gaf aan dat hij vaart wil maken met de aanleg van de nieuwe brug, die in 2020 klaar zou moeten zijn. ,,De brug is van belang voor Esch, want veel zwaar verkeer gaat nu via het centrum. Vernieuwing moet dat oplossen", aldus de wethouder.

Voor omwonenden is de brug al lange tijd een doorn in het oog. Tractoren mogen er al een tijdje niet meer overheen en de vraag was dan ook of alleen renoveren zou volstaan. Van Synghel: ,,We waren nog even bang dat het uitgesteld zou worden in verband met het leefbaarheidsonderzoek van Platform Esch Perspectief (PEP), maar de gemeente wacht daar niet op."

Er zijn wel wat aanpassingen nodig bij de nieuwe brug. Want door het ophogen van de dijken, moet ook de brug bijna een meter hoger komen te liggen.

In januari is een nieuwe bijeenkomst gepland, waar de volgende stappen worden besproken. Het plan kent nu twee varianten die verdere uitwerking vragen. Ook de Haarense gemeenteraad moet nog goedkeuring geven.