Afbeelding
Foto: Gemeente Boxtel

GEMEENTE EN ONDERNEMERS ENTHOUSIAST, BEWONERS SCEPTISCH

Startschot nieuwe plannen Oosterhof

JULES HAMELEERS

Winkelcentrum Oosterhof is dringend aan vernieuwing toe. Deze urgentie is er ruim twee decennia, maar de gemeente Boxtel, ondernemers en omwonenden werden het maar niet met elkaar eens. Tot nu. Maandag werd een voorlopig plan gepresenteerd in de raadzaal. Verantwoordelijke wethouder Eric van den Broek en ondernemers zijn tevreden, maar de bewoners hebben nog steeds zorgen.

De gepresenteerde aanpak voor de renovatie van Oosterhof is minder ambitieus dan eerdere plannen, maar daardoor ook beter haalbaar. Er komen dertig extra parkeerplaatsen, maar de uitbreiding van het winkelcentrum blijft beperkt: zo'n duizend vierkante meter. Eerder doorkruiste vrachtverkeer het fietspad op de Maastrichterstraat, wat regelmatig voor gevaarlijke situaties zorgde. Ook dit probleem wordt opgelost in de nieuwe plannen. ,,We hebben verschillende bijeenkomsten gehad met bewoners en goed naar hen geluisterd. Dit was echt een kantelpunt; het ging in een hele fijne sfeer", vertelt wethouder Van den Broek. ,,Een oplossing was nog nooit zo dichtbij."

Eerdere plannen konden nooit aan alle wensen voldoen, maar volgens Bart Lipsch van projectontwikkelaar Hurks is dat nu wel gelukt. Voornamelijk supermarkt Jumbo gaat fors uitbreiden, maar ook meerdere kleine ondernemers kunnen groeien. ,,Het vertrek van Aldi biedt ons ruimte om aan bijna alle wensen te voldoen", zegt hij. Waaraan niet voldaan kon worden weet Lipsch niet meteen, maar volgens hem gaat het om details.

NIET ONOVERKOMELIJK

Onder de ondernemers klinken tevreden geluiden. ,,Er moet echt iets gebeuren", vindt Marc van den Biggelaar, eigenaar van de DA drogisterij. Hij is blij met de schetsen van het vernieuwde Oosterhof: de drogist krijgt zijn gevraagde uitbreiding en kan daardoor zijn assortiment vergroten. Ook Hans van Erp, eigenaar van Dierenspeciaalzaak Boxtel, ziet de plannen zitten. ,,Voor ons is het sowieso goed, maar ik denk ook dat de bewoners tevreden zijn: er is niet te veel uitbreiding en de geuroverlast van de cafetaria is beperkt. Zouden er problemen zijn, dan geen onoverkomelijke, verwacht ik"

WEINIG VERTROUWEN

De omwonenden zijn minder lovend over de presentatie. Ze hebben voornamelijk opmerkingen over het proces. Theo Swinkels mist terugkoppeling. ,,Ze hebben uitvoerig met ons gesproken, maar dan komen ze nu ineens deze plannen. Ik had liever gehad dat we ze eerst konden inzien en bespreken als buurt, voordat ze zomaar gepresenteerd worden." Met twee mede-bewoners staat hij over de plattegronden gebogen om te ontcijferen in hoeverre de gemeente hun wensen heeft meegenomen. ,,Met wat we nu zien, is er niks over te zeggen", aldus Swinkels.

Lipsch geeft aan dat de bijeenkomst op het gemeentehuis er is om de feedback van de bewoners te horen. Ook Van den Broek is voorstander van de huidige vorm: ,,Op grote bijeenkomsten durven sommigen misschien niets te zeggen, maar nu kan iedereen aan het woord komen."

Omwonende Myrthe de Vries moet eerst zien en gaat dan geloven: ,,Het ziet er nu allemaal heel mooi uit, maar ik zie het nog niet zo snel gebeuren", vertelt ze. Volgens haar zitten er nog veel haken en ogen aan het plan. Vooral op het gebied van toegankelijkheid en verkeersveiligheid voorziet ze problemen. Hoewel fietsers in de nieuwe situatie niet meer in gevaar komen, ziet zij wel de doorstroming in de wijk verminderen. 's Ochtends in de drukte, wanneer vrachtwagens leveren en tegelijk mensen naar hun werk gaan, zorgt de veranderde situatie voor opstoppingen volgens haar. Ook vindt De Vries dat het parkeerprobleem niet voldoende is opgelost: ,,Er is nu al te weinig plek, hoe gaat dat dan met een grotere Jumbo?"

KOOPOVEREENKOMST

Zowel Lipsch als de wethouder verwachten geen grote problemen bij de goedkeuring van het plan. ,,Er zullen altijd mensen zijn die bezwaren hebben, maar ik heb er vertrouwen in dat we die kunnen oplossen", aldus Lipsch. Het komende jaar wordt gebruikt voor een concretere uitwerking van de schetsen. Om stappen te gaan zetten wordt maandag 17 december de koopovereenkomst van de grond getekend. ,,Maar de verbouwing gaat niet over één nacht ijs", aldus Van den Broek.

FOTO BOVEN: De gepresenteerde schetsen voor het nieuwe uiterlijk van Oosterhof. (Foto: gemeente Boxtel).

FOTO LINKS: Overzichtsfoto van winkelcentrum Oosterhof. Op het parkeerterrein op de voorgrond wordt de uitbreiding van supermarkt Jumbo gerealiseerd. (Foto: Peter de Koning, 2017).

Boxtel

Spreekuur Balans

Lokale politieke partij Balans houdt morgen, vrijdag 14 december haar derde spreekuur onder de titel 'Op de koffie bij Balans'. Bezoekers zijn dan van 16.30 tot 18.00 uur welkom in het Lennisheuvelse restaurant Meneer Klaver. Aanmelden is niet nodig.

Afbeelding
Wijkwinkelcentrum Oosterhof in zijn huidige vorm. (Foto: Peter de Koning, 2017).