Afbeelding
Foto: KNBSB

NOL HOUTKAMP AWARD VOOR RIEKE DIRKS

'Softbal is gewoon een hartstikke mooi spelletje'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Rieke Dirks kreeg zaterdag een grote verrassing. Uit handen van sportcommentator Andy Houtkamp ontving de Boxtelse de Nol Houtkamp Award 2018 voor haar grote inzet voor het Nederlandse softbal. Al 48 jaar is Dirks actief als trainster, niet alleen in Nederland maar ook in Nigeria. Dirks ontving de prijs tijdens een

In haar jeugd woonde Dirks vlakbij de sportvelden van het Jacob-Roelandslyceum. En als er tijdens de gymlessen softbal werd gespeeld, mocht zij samen met andere buurtkinderen de weggeslagen ballen uit de sloten halen. ,,Als dank mochten we na afloop van de les ook een keer slaan", herinnert Dirks zich. ,,Toen is mijn liefde voor softbal eigenlijk al ontstaan, het is gewoon een mooi spelletje."

Als echte Boxtelse werd ze op tienjarige leeftijd lid van honk- en softbalvereniging JRC Ducks waar ze na vier jaar ook begon met het geven van trainingen. Haar inzet werd gewaardeerd, want Dirks mag zich erelid van de Boxtelse club noemen én werd in 2005 gekozen tot sportvrijwilliger van het jaar in de gemeente Boxtel.

Inmiddels is ze actief als trainster bij SV Roef! in Moergestel waar jaarlijks de Little League wordt gehouden, een Europees-Afrikaans toernooi. ,,Vanuit Nigeria was hier ook belangstelling voor, maar door problemen met papieren konden zij steeds niet komen", vertelt Dirks. ,,De vraag kwam of er een softbaltrainer naar Nigeria zou kunnen komen om daar wat trainingen te geven. Het team wilde namelijk graag meedoen aan de Olympische Spelen in 2020."

KAMIKAZE-SOFTBAL

De Boxtelse vertrok twee jaar geleden voor een eerste bezoek naar Nigeria waar ze naar eigen zeggen in een andere wereld terecht kwam. ,,Ik was continu bezig met het bezoeken van scholen, het geven van interviews en een gesprek met de Nigeriaanse minister van sport. Het promoten van de softbalsport stond centraal, een geweldige ervaring." Natuurlijk werden er ook trainingen gegeven. Waar Dirks in Nederland een tiental kinderen kan verwachten bij een clinic, stonden er in Nigeria 200 kinderen op het veld. ,,En nog eens vijfhonderd langs de lijn die ook wel mee wilden doen", blikt ze terug. ,,Er is in die regio weinig te doen voor de kinderen, als er iets wordt georganiseerd zijn ze daar dus allemaal graag bij."

Het geven van de trainingen was een uitdaging op zich, want materiaal was er nauwelijks. Improviseren was dus noodzakelijk. ,,De zijkanten van een doos fungeerden als honk en van een prop kranten maakten we een bal. Gelukkig had ik ook wat tennisballen bij me", vertelt Dirks. Ook de grote verschillen tussen het softbal in Nederland en in Nigeria waren opvallend. ,,Ik zag daar echt een soort kamikaze-softbal", zegt de trainster lachend. ,,Ze gingen er vol voor en zijn zeker niet bang. Mooi om te zien."

Maar de Olympische Spelen 2020? Dat zit er voor de Nigeriaanse softballers niet in. ,,De potentie is er wel. De regio heeft een jonge bevolking en als die zich gaan inzetten voor een sport, komen ze ver. Misschien in 2032?"

SOFTBAL-ICOON

De Nol Houtkamp Award voor softbal werd voor het eerst uitgereikt in 1999 en is vernoemd naar de eerder dit jaar op 89-jarige leeftijd overleden honk- en softbalicoon, met een lange staat van dienst en veel invloed op het gebied van opleidingen in het vrouwensoftbal. Na een honkbal-loopbaan als speler werd Houtkamp softbal-coach. Hij leidde van 1969 tot 1983 lang het Nederlands softbalteam, wat nog altijd een record is. Door de jaren heen coachte Houtkamp ook vele clubteams in allerlei afdelingen.

FOTO ONDER: Sportcommentator Andy Houtkamp reikt de naar zijn vader Nol vernoemde softbalaward uit aan Rieke Dirks uit Boxtel. Dat gebeurde afgelopen zaterdag tijdens een congres van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB) in Nieuwegein. (Foto: KNBSB).

TWEEDE RONDE DUBBELTOERNOOI BRTC

Spanning blijft aan tafel

In de tweede speelronde van het BRTC-dubbeltoernooi hebben Erwin Holowacki en Dinie van den Nieuwenhuizen de leiding overgenomen van Ad van Weert en Peter van Berkel. Dit koppel staat nu tweede.

Ronald van Dael en Henk van de Laak hebben plek drie veroverd. Hans van Haaren en Lindie van der Steen, na de eerste speelronde nog op de derde plaats, zijn teruggezakt naar de achtste positie op de ranglijst.

De nieuwe nummers een, Holowacki en Van den Nieuwenhuizen, toonden zich oppermachtig. Ze wonnen al hun wedstrijden met de maximale score en brachten hun totaal op 22 gamepunten. Komend weekend is de beslissende ronde van het tafeltennistoernooi.

Stand na acht gespeelde wedstrijden

E. Holowacki/Dinie v.d. Nieuwenhuizen        22

Ad v. Weert/Peter v. Berkel        19

Ronald v. Dael/Henk v.d. Laak        15

Peter de Rooij/Ad de Man        14

Lothar Groth/Frans v. Dun        13

Hans v. Weert/Stef Schellekens        12

Wim v. Aarle/Wim Jansen/Piet Wouters        11

Hans v. Haaren/Lindie v.d. Steen        10

Erik v.d. Schoot/Henk IJsseldijk        10

Arnold v.d. Heijde/Stephan Pennings        7

Gerrie Hoenselaars/Bart Theeuwes        7

Cees Hems/Joop v. Eijk        4