Afbeelding
Hans van Doorn Fotografie

CARMINIS CONSORT BETOVERT PUBLIEK

Optreden smaakt naar meer

Het was een sfeervol opwarmertje voor de kerst, afgelopen zaterdag in de protestantse kerk aan de Clarissenstraat in Boxtel. Carminis Consort vertolkte muziek voor advent en kerst uit zeven landen.

De meeste stukken waren duetten voor sopraan en mezzo-sopraan, ondersteund door een levendige begeleiding van klavecimbel en viola da gamba. De twee heldere vrouwenstemmen vormden een boeiende combinatie. Zij wisten voortdurend variatie aan te brengen tussen bijvoorbeeld Italiaanse liederen met veel versieringen en de rauwe ritmes van het Spaanse repertoire.

GITAAR

Bezoeker Lisette Bol werd geraakt door de fraaie echo's tussen de twee stemmen onderling en tussen stem en gitaar.

Twee soorten gitaar kwamen aan bod: barokgitaar en vihuela, een klein instrument dat alleen bekend is in Spaanse muziek. Er klonken ingehouden wiegeliederen zoals 'O kindeke klein' en het ontroerende 'EI noi de la Mare'. Verrassend waren de oudste liedjes, uit de dertiende en veertiende eeuw, met de uiterst eenvoudige begeleiding op maar één toon.

Tijdens het middagconcert ontbrak het ook niet aan dansante muziek en aan de jubelstemming met halleluja's. Het Consort sloot af met een bijzondere toegift in het Spaans, waarin slaven hun eigenaar smeken om één dag vrij te krijgen om kerst te vieren.

FEESTJE

Dit tweede optreden van Carminis bij Klassiek in de Kerken smaakt naar meer. In de woorden van klavecinist Tjalling Roosjen: ,,Het was weer een feestje om te mogen spelen in het intieme kerkje, dat zo geschikt is voor kleine bezettingen". Het volgende concert in de serie Klassiek in de Kerken is op zaterdag 9 februari 2019 om 16.00 uur. Vier professionele cellistes laten cellomuziek horen in diverse combinaties van solo tot kwartet. Ze spelen zelfs met z'n tweeën op één cello! Zij zorgen voor ontroering en humor in ziekenhuizen met het project Muziek aan Bed. Reserveren is aanbevolen: reserveren@klassiekindekerken.nl.

FOTO BOVEN: Carminis Consort wist bij menig bezoeker een gevoelige snaar te raken. (Foto: Hans van Doorn).


JRL HELPT JEUGD IN COCHABAMBA

Opbrengst kerstactie voor kansarme kinderen

Twaalf leerlingen van het JRL zijn druk bezig met de voorbereidingen voor de jaarlijkse kerstactie van hun school. Op vrijdag 21 december van 10.00 tot 14.00 uur is het binnen de muren van het lyceum kerst wat de klok slaat. De scholieren doen hun best om geld in te zamelen. Die euro's dienen om de kansen van kinderen in de Boliviaanse stad Cochabamba te verbeteren.

JAN HERMENS

Het Jacob-Roelandslyceum maakt zich al jaren sterk voor dit goede doel. Daardoor is er het nodige opgebouwd in Cochabamba, letterlijk en figuurlijk. Dielis, Maureen, Lotte, Leila, Sietske, Anne, Gitte, Celeste, Isabelle, Alicia, Java en Marijn vormen dit jaar de organisatie namens de leerlingen. Zij reizen in april af naar Bolivia om daar met eigen ogen te zien wat er met de financiële ondersteuning gerealiseerd is. Bovendien steken ze zelf de handen uit de mouwen. Anne vertelt: ,,We gaan de omgeving van de school veiliger maken. Zo zit het schoolplein vol kuilen en gaten, dat willen wij veranderen." De jongeren bezoeken tevens een slaapopvang voor kinderen om daar in het Spaans voorlichting te geven over gezonde voeding.

De reis betalen de leerlingen zelf. ,,We bedenken manieren om geld bijeen te sprokkelen. De kosten bedragen 1.500 euro per persoon. Voor de duidelijkheid: de reissom staat helemaal los van de opbrengst van de kerstactie op 21 december. Die is volledig voor de kinderen van Cochabamba. Zo hoort het ook."

Om de kerstactie mee te mogen organiseren, moesten de scholieren solliciteren. Sietske: ,,Eerst hebben we een brief geschreven, daarna volgde een presentatie. Uiteindelijk is er een groep van twaalf overgebleven. Op de dag zelf fungeren wij als gastvrouwen en gastheren, we vormen het aanspreekpunt voor bezoekers, docenten en medeleerlingen."

BERGEN WERK

Voordat 21 december aanbreekt, verzetten de jongeren bergen werk. Er is dan ook van alles te beleven tijdens de kerstactie. Dielis: ,,Leerlingen bedenken zelf wat ze willen doen en geven dat aan de organisatie door. Er zijn optredens, er is een brugklasmarkt met tweedehands spullen, een pubquiz, een puzzeltocht en nog veel meer."

Uiteraard vergeten de scholieren de inwendige mens niet. Celeste: ,,Ieder kopje koffie draagt bij aan een betere toekomst voor de kinderen van Cochabamba." Hoe meer zielen, hoe meer vreugd, geldt zeker voor de kerstactie van het JRL. ,,We hopen op een grote opkomst, met veel gezelligheid en een prachtig eindbedrag."

Meer informatie over de expeditie die de twaalf leerlingen van het JRL ondernemen, is te vinden op: https://expeditie.jrl.nl. De scholieren zijn tevens te volgen op Instagram en YouTube.

FOTO BOVEN: De JRL-jongeren die de kerstactie organiseren. (Foto: JRL).

Afbeelding