Leo van de Laar wint de trofee van vogelvereniging De Notenkraker dankzij zijn Goulds amadine. Clubgenoot Adrie van Kuringen verdiende een bondskruis. (Foto: Ard Smulders).
Leo van de Laar wint de trofee van vogelvereniging De Notenkraker dankzij zijn Goulds amadine. Clubgenoot Adrie van Kuringen verdiende een bondskruis. (Foto: Ard Smulders). Foto: Ard Smulders

KEURINGSTENTOONSTELLING DOOR VOGELVERENIGING LIEMPDE

Notenkraker bekroont Van de Laar

Leo van de Laar heeft de mooiste 'Liempdse' vogel. Hij won afgelopen weekeinde de jaarlijkse keuringstentoonstelling van de plaatselijke vogelvereniging De Notenkraker. Zijn Goulds amadine komt oorspronkelijk weliswaar in het noorden van Australië op de savannes voor. Maar ook is het een zogeheten volière-vogel.

Volgens het Landelijk Informatiecentrum voor Gezelschapsdieren (LICG) is het houden van deze vogel geen eenvoudige excercitie. Zo moet er scherp gelet worden op zaken als temperatuur, de ruimte waarin de vogel vertoeft en voldoende zonlicht op een dag.

In totaal deden er acht leden mee van De Notenkraker, onder hen Van de Laar. Zijn Goulds amadine, een roodkopje, kreeg het meeste aantal punten: 93 in totaal.

De punten werden uitgedeeld door een keurmeester. Die oordeelde dat het algemene niveau van de inzendingen van goede kwaliteit was.

BONDSKRUIS

Voor het behalen van de algehele titel, ontving Van de Laar een bijpassende trofee. Ook werd aan een ander lid een prijs uitgereikt. Adrie van Kuringen gooide hoge ogen met zijn kleurgrasparkiet-blauw. Hij kreeg 92 punten van de jury en ontving het bondskruis.

Naast vogeltentoonstellingen en -wedstrijden, houdt De Notenkraker ook maandelijks vogel- en huisdierenmarkten. Deze vindt doorgaans 's ochtends plaats op de laatste zaterdag van de maand bij handboogvereniging L'Union aan de Heidezoom 2 in Liempde.