Afbeelding
Foto:

PRIJSSTIJGINGEN ZIJN ONONTKOOMBAAR

Btw-stijging maakt het allemaal niet veel leuker

PÅL JANSEN

Een tekenende boodschap, ingezonden door supermarktondernemer Jan Tax van de Coop in Liempde (zie foto rechtsonder). Vanaf 1 januari gaat de nieuwe btw-regeling in waardoor het lage tarief stijgt van 6 naar 9 procent. ,,Dus als je nu meer producten koopt, hoef je volgend jaar niet de hoge prijs te betalen", zegt Tax met een knipoog. De verhoging geldt voor alle producten die vallen onder het 'lage tarief': van groente en fruit tot water. En kranten...

Hoewel ludiek ingestoken, is de ondernemer allerminst blij. ,,Deze verhoging maakt levensmiddelen onnodig duur. En de vraag is of consumenten volgend jaar daadwerkelijk meer te besteden hebben", aldus Tax. Diverse branches snappen niets van de btw-verhoging. Die van groente en fruit bijvoorbeeld met het oog op gezonde voeding, maar ook de biologische branche. Eerder dit jaar werd nog een petitie gehouden (80.000 handtekeningen) voor biologische producten, onder meer vanuit biologische supermarktketen Ekoplaza. Ook boerderijwinkel De Schoffel uit Boxtel deed mee. Marina van Esch van de biologische boerderij aan de Mijlstraat 34: ,,We vinden dat de btw op biologische producten zelfs naar nul moet." Zij vroeg haar klanten de petitie in te vullen. Dit kon ook bij zo'n tweehonderd andere winkels in de bio-branche. ,,Steeds wordt gezegd dat het goed is om biologisch te boeren en te kopen, maar dan gooien 'ze' de btw omhoog."

JOURNALISTIEK

Ook stichting Brabants Centrum ontkomt niet aan de btw-verhoging. ,,In Den Haag hebben politici altijd de mond vol dat onafhankelijke journalistiek belangrijk is, maar hier hebben uitgevers én nieuwsconsumenten niks aan", zegt directeur Henk van der Zee. ,,Het wordt zo alleen maar moeilijker voor betaalde kranten. Ook wordt de concurrentie met televisie en internet niet meegewogen."

Bovendien nemen de prijzen voor papier en dus de drukkosten toe voor deze stichting. Een jaarlidmaatschap wordt hierdoor circa 24 cent per maand duurder, in totaal 2,89 euro op jaarbasis. ,,Ik denk dat de leden echter begrip hebben en ons tegemoet komen." De stichting houdt de lidmaatschapsprijs zo laag mogelijk en houdt rekening met huishoudens die het alsnog niet kunnen opbrengen. Van der Zee: ,,Wij geven de Boxtelse gezinnen die moeten leven van de Voedselbank een gratis jaarlidmaatschap."