Afbeelding
Foto: Peter de Koning

JANUSPAD BIJ RAADHUIS VERNOEMD NAAR OUDE GEMEENTEBODE

Familie opent doorsteek naar Markt

Het Januspad. Dat is de naam van de vrijdag geopende doorsteek van het parkeerterrein naast het gemeentehuis naar de Markt. De man aan wie gerefereerd wordt, is Janus van Roosmalen. Hij werkte veertig jaar als bode in het gemeentehuis van Boxtel.

LINDA VAN DE WIEL

Maar liefst 165 reacties kwamen binnen toen de gemeente vroeg om namen voor de passage van het parkeerterrein naast het gemeentehuis en de Markt. ,,Verschillende keren kwam 'Het Keistamperspad' terug. Ook 'De Doorgang' en verwijzingen naar de cultuurhistorische as kwamen regelmatig langs", vertelt wethouder Eric van den Broek tijdens een samenzijn met familie van de in 1978 overleden gemeentebode. ,,Maar uiteindelijk viel de keuze op Het Januspad, dat zijn naam ontleent aan Janus van Roosmalen, een markante Boxtelaar die bij iedereen bekend was én aan de Markt op huisnummer 6 woonde."

Janus van Roosmalen werd in 1933 de eerste gemeentebode in het Boxtelse gemeentehuis. Tot aan zijn pensioen in 1973 diende hij onder maar liefst vijf burgemeesters. Dat waren de burgemeesters Van Beek, Thomaes, Francissen, Van Helvoort en Pesch.

GRUWELIJK EIGENWIJS

De naam Januspad kwam niet uit de koker van de familie Van Roosmalen zelf. ,,Kapper Wim van der Velden kwam met dit idee", vertelt Janus' dochter Mieke Wijdenes. ,,Ik kwam hem ergens tegen en hij zei dat dit een geschikte naam zou zijn." Wijdenes overlegde met haar broers en zussen (zij komt uit een gezin met tien kinderen) en iedereen was enthousiast over het idee.

De gemeente was het hiermee eens en dus toog iedereen vrijdag richting Markt voor de feestelijke opening. Het onthullen van het naambordje ging overigens niet volgens plan. Het touw dat aan het doek hing brak en er moest een ladder aan te pas komen om het te ontsluieren. ,,Dit past wel bij onze opa, die was ook gruwelijk eigenwijs", gniffelden de familieleden.

DUURDER

De aanleg van de doorgang is volgens de gemeente 55.000 euro duurder uitgevallen dan verwacht. Dat komt onder meer doordat de aanbesteding 14.000 euro hoger uitviel. Daarnaast liep de verbouwing vertraging op door verschillende complicaties rond de sloop van de toiletten in de publiekshal van het gemeentehuis. Volgens het college heeft tevens de aantrekkende economie gezorgd voor een stijging van de bouw- en leveringskosten. Dat heeft ook bijgedragen aan de hogere eindprijs.

FOTO BOVEN: De familie Van Roosmalen poseert trots bij het bordje waar Janus op vereeuwigd is. (Foto: Peter de Koning).

FOTO ONDER: Janus van Roosmalen was veertig jaar lang de gemeentebode in Boxtel. (Foto: Piet van Oers).


NOMINATIE VOOR STRAATDOKTERS

Igor van Laere grijpt naast prijs Mensenrechtenmens 2018

HENK VAN WEERT

De titel Mensenrechtenmens 2018 is niet in bezit gekomen van de Nederlandse Straatdokters Groep (NSG), een initiatief van oud-Liempdenaar Igor van Laere. De prijs werd maandag, op de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, voor het eerst uitgereikt.

Van Laere is al vele jaren werkzaam als huisarts van dak- en thuislozen. Eerst in Amsterdam en momenteel in de Gooi- en Vechtstreek. Hij was een van de drie genomineerden voor de prijs. Die ging uiteindelijk naar de 70-jarige ervaringsdeskundige Edo Paardekooper Overman, die zich al jaren inzet voor dak- en thuisloze mensen, verslaafden en cliënten van de geestelijke gezondheidszorg. Televisiepresentator Beau van Erven Dorens was de derde genomineerde.

EER EN ERKENNING

Dat zijn organisatie werd genomineerd voor de prijs, was voor NSG-voorzitter Van Laere al een grote eer en een erkenning, meldde hij twee weken geleden in deze krant.

Afbeelding