Harrie van de Loo ontsteekt een van zijn zelfgemaakte sterren. De Kollenberg is nu feeëriek verlicht en helemaal in kerstsfeer. In Esch verschijnen langzaam maar zeker meer van Harrie's sterren. (Foto: Peter de Koning).
Harrie van de Loo ontsteekt een van zijn zelfgemaakte sterren. De Kollenberg is nu feeëriek verlicht en helemaal in kerstsfeer. In Esch verschijnen langzaam maar zeker meer van Harrie's sterren. (Foto: Peter de Koning). Foto: Hans van Doorn

Sterren brengen Kollenberg in kerstsferen

RENS VAN DEN ELSEN

De Kollenberg is voor een deel waarschijnlijk de meest gezellig ogende kerststraat van Esch. Bewoner Harrie van de Loo maakt al enkele jaren op verzoek verlichte sterren om huizen te versieren en die werden zaterdagavond om zes uur allemaal tegelijk ontstoken. Dat gebeurde met een hapje en een drankje en een gezellige avond van de buurtvereniging De Kollenbergers.

,,Het is ieder jaar weer een geslaagde happening", vertelt Van de Loo. ,,En als de sterren dan vroeg in de avond aan gaan, dan geeft dat toch steeds weer een speciaal gevoel", voegt hij er aan toe.

Het idee voor de kerststerren ontstond een jaar of vier geleden vanuit buurtvereniging. ,,We wilden graag een gezellige sfeer in de straat brengen tijdens de feestdagen, maar we kwamen er eigenlijk niet uit hoe we dat het beste klaar konden spelen. Via internet kwamen deze sterren 'voorbij'. Ze waren wel wat klein, dus ik heb wat grotere exemplaren gemaakt. En ik bevestigde de ster aan een bezemsteel zodat die precies in de houder van een vlaggenstok past", vertelt Van de Loo.

HELE DORP

Al snel hing bij alle twaalf huizen van de vereniging in de straat een ster te stralen. Maar ook anderen werden enthousiast en ondertussen hangen de sterren van Harrie op verschillende plekken in Esch. Hij hoopt dat over een tijdje iedereen in het dorp zo'n verlicht ornament heeft, zodat ze gezamenlijk ontstoken kunnen worden. ,,Dat zou toch hartstikke mooi zijn, het brengt ook een stukje saamhorigheid teweeg. Wellicht hebben we straks iets unieks in Esch, waar we samen trots op kunnen zijn."