Afbeelding
Foto:

SLECHTS ZES TIENTJES VOOR SCHOOLPLEIN

Opbrengst van belonende snelheidsmeter valt tegen

RENS VAN DEN ELSEN

Automobilisten zijn de Sint-Theresiaschool in Lennisheuvel niet goed gezind. Half september is in het centrum van het dorp een snelheidsmeter opgehangen waarmee een beloning viel te verdienen in plaats van een bekeuring. Zolang men zich aan de maximumsnelheid van dertig kilometer per uur hield, keerde de gemeente een bedrag uit aan een goed doel. In dit geval zou de opbrengst naar de aanleg van een natuurspeelplein bij de school gaan. Maar na negen weken kan er slechts zo'n zestig euro uitgekeerd worden.

,,Dat valt wel een beetje tegen. Het blijkt dus lastig om op deze manier het rijgedrag te beïnvloeden'', vindt Freddy van Dijk namens de ouderraad van de school. ,,We hadden graag tussentijds nog een update gehad van de gang van zaken. Als we dan hadden gemerkt dat het niet goed ging met de snelheidsactie, hadden we er wat meer ruchtbaarheid aan gegeven", aldus Van Dijk. Sint-Theresia is weliswaar teleurgesteld in deze actie, maar is blij met alle euro's die er binnen komen. De snelheidsmeter is namelijk niet de enige actie waar geld mee wordt ingezameld. Zo is er ook een kerstkaartenactie door de leerlingen opgestart.

De actie is een samenwerking tussen stichting Rond Kerk en Orion, de basisschool en de gemeente Boxtel om hardrijders in de straat op de rem te laten trappen. Zeker in de buurt van de Sint-Theresiaschool wordt nog vaak te hard gereden. ,,Door er een campagne aan te koppelen dat er met het matigen van de snelheid iets te verdienen valt voor het dorp, willen we de mensen bewust maken van hoe hard ze rijden", vertelt wijkmakelaar Hans Mols van de gemeente Boxtel. Er wordt al langer gebruik gemaakt van digitale snelheidsmeters, maar de beloning is een nieuw element. In Lennisheuvel werd deze methode voor het eerst ten uitvoer gebracht. Het geringe bedrag is voor de gemeente echter geen reden om meteen te stoppen met de proef. ,,We willen zelfs nog twee meters extra aanschaffen en op meerdere plekken in Boxtel of omgeving inzetten", aldus Mols.

Aan de snelheidsmeter zitten echter ook wat haken en ogen. ,,Hij registreert namelijk alles, ook fietsers en scootmobielen. Dat maakt het uitlezen wel wat lastiger. Nu moeten we alle snelheden onder de twintig kilometer per uur er zelf uit filteren." Ook het tussentijds evalueren, zoals de school graag had gezien, is op dit moment nog niet mogelijk, volgens de wijkmakelaar.

GEMIDDELDE SNELHEID

In Lennisheuvel hing het registratiekastje een kleine tweehonderd meter voor de school, komend vanuit Oirschot. Per week werd gekeken naar de gemiddelde snelheid. Als deze over zeven dagen dertig kilometer per uur was, zou de gemeente honderd euro uitkeren. Hoe hoger de gemiddelde snelheid, hoe lager de opbrengst voor een nieuw schoolplein. Mols: ,,We hebben in de eerste week gemeten dat er zo'n 37 kilometer per uur werd gereden. De weken daarna daalde die snelheid iets, maar tegen het einde van de periode zagen we weer een stijging. Het lijkt dan alsof automobilisten het wel geloven. Nu is dertig kilometer natuurlijk een vrij lage snelheid. De meeste mensen houden zich er toch wel aan, al zijn er altijd uitzonderingen." Zo werd er een flinke uitschieter gemeten van een automobilist die 's nachts met 104 kilometer per uur door het dorp scheurde. Mols: ,,Tsja, je hebt er altijd van die mensen bij die menen hard te moeten rijden."

De meting duurde negen weken en eindigde zondag 25 november. Mols, de ouderraad en het bestuur van de Sint-Theresiaschool hopen echter dat mensen toch rekening blijven houden met de geldende maximum snelheid, al is het maar ten bate van de kinderen bij de school.

FOTO LINKS: De snelheidsmeter die vlak voor de Sint-Theresiaschool in Lennisheuvel hing. De opbrengst valt erg tegen. (Foto: Peter de Koning).