Afbeelding
Foto: Peter de Koning

WAARNEMEND BURGEMEESTER FONS NATEROP STELT ZICH VOOR

'Boxtel is ambitieuze gemeente'

RENS VAN DEN ELSEN

Hij is nog tot 1 januari burgemeester van de gemeente Aalburg, maar toch heeft Fons Naterop (62) het ambt van waarnemer in Boxtel op zich genomen. De ad interim ziet veel mooie dingen gebeuren in de dorpen en wil daar graag een steentje aan bijdragen in de relatief korte periode dat hij de Boxtelse ambtsketen draagt. ,,Het is een ambitieuze gemeente met grote projecten. MijnGemeenteDichtbij (MGD) en Meewerkend Boxtel zijn daar voorbeelden van en daar zou ik graag stappen in willen zetten. Ik kom hier niet op de winkel passen, maar wil ook daadwerkelijk invulling aan ontwikkelingen geven", aldus Naterop.

,,Ik heb weliswaar niet de jonge uitstraling van Mark Buijs, maar zijn energie en passie herken ik ook wel in mijzelf. Maar een kloon van Mark zal ik niet worden, ik doe het op mijn eigen manier", vertelt de waarnemend burgemeester. Hij vindt dat Buijs veel zaken voor elkaar heeft gekregen in Boxtel die respect verdienen, maar ziet ook genoeg kansen. ,,Het voordeel van mijn waarnemerschap is dat ik met een frisse blik tegen zaken aan kan kijken. Er gaan veel dingen goed, maar ook nog genoeg fout. Dat zijn allemaal leermomenten voor de gemeente waar ik een rol in kan spelen."

RUGGENGRAAT

Naterop wil er daarnaast ook voor alle inwoners zijn. ,,Ze gaan mij op veel plekken zien, want ik leg graag verbindingen die de gemeenschap verbeteren. Mensen zijn de ruggengraat van de samenleving, daar zit zoveel talent in, daar moet je gebruik van maken. Een mooi, al bestaand voorbeeld hier in Boxtel vind ik Stapel op Sint. Daar komt eigenlijk alles in samen en dat is prachtig om te zien."

Het is voor de geboren en getogen Nijmegenaar nog wel zaak om de verbinding tussen de gemeente, burgers en ondernemers te versterken. ,,Er is nog veel mogelijk als ik bijvoorbeeld kijk naar Meewerkend Boxtel. Het is in mijn ogen een succes en dat zou ik dan ook graag nog wat willen uitbreiden. Alle ambtenaren moeten echter wel goed meegenomen worden in deze nieuwe werkwijze. Je merkt dat ze dat soms nog lastig vinden en snel teruggrijpen op oude methoden, dat heb ik ook meegemaakt in Aalburg. Het is belangrijk dat het idee en de uitvoering goed in elkaar schuiven." Ook binnen MGD ziet Naterop dat er stappen gezet kunnen worden. ,,De nieuwe directie is daar ook klaar voor. Er zijn dus nog genoeg uitdagingen waar ik voorlopig mee aan de slag kan, maar nu ben ik nog een weekje aan het 'rondfladderen' in het gemeentehuis en leer mensen kennen", aldus Naterop.

FUSIE

Maar voordat Naterop zich écht helemaal kan focussen op Boxtel, maakt hij eerst zijn taak in Aalburg nog af, waar hij tien jaar geleden burgemeester werd. Vanaf 2019 valt die gemeente namelijk onder het nieuwe gefuseerde Altena, samen met Werkendam en Woudrichem. Voor die samenvoeging heeft Naterop zich de afgelopen drie jaar veel ingezet. Die fusie laat voor hem ook genoeg parallellen zien met de samenwerking die Boxtel is aangegaan met Sint-Michielsgestel in MGD en de toevoeging van het dorp Esch in 2021. ,,Dat maakt de overstap wel gemakkelijker, moet ik zeggen. Ik kom, bij wijze van spreken in een vrijwel gespreid bedje terecht."

Dat hij nog een paar weken twee petten op heeft, maakt de waarnemend burgemeester niet minder enthousiast op zijn nieuwe taak. Naterop: ,,Ja, het is deze maand nog wel even schakelen tussen de twee gemeenten, want ik wil natuurlijk nog wel netjes afscheid nemen in Aalburg. Maar gelukkig duurt december effectief nog maar een week of twee. Dus na de feestdagen kan ik me vol op Boxtel storten."

FOTO BOVEN: Waarnemend burgemeester Fons Naterop vertelt geanimeerd over zichzelf en zijn rol binnen de gemeente Boxtel. (Foto: Peter de Koning).


Wethouder Van Wanrooij maakt
excuses aan raadsfractie CDA

HENK VAN WEERT

Twee weken geleden ontstond commotie over een mogelijk voortijdig vertrek van wethouder Herman van Wanrooij. Hij betichtte de CDA-fractie ervan gelekt te hebben over een vertrouwelijke mededeling hierover. Dat van enige vertrouwelijkheid in het bewuste gesprek geen sprake zou zijn, zoals fractievoorzitter Vera Brouns van de christendemocraten beweerde, noemde de wethouder 'liegen op het botte af'. Voor die uitlating heeft hij inmiddels excuses aangeboden.

Overigens ontkent het CDA dat is gelekt. Hoe het nieuws dat Van Wanrooij volgend najaar met pensioen wil gaan in de publiciteit kwam, is voor fractievoorzitter Brouns onduidelijk. Maar ze is stellig in haar bewering dat haar fractie daarvan niet de bron is.

EMOTIES

In een schriftelijke reactie op zijn uitlating in de krant van donderdag 28 november meldt wethouder Van Wanrooij: 'Die woorden ('liegen op het botte af' - red.) had ik niet moeten gebruiken. Zoals mensen in Boxtel die mij kennen weten, zijn dit niet de woorden die ik in normale omstandigheden gebruik. Mijn uitspraak was geleid door emoties. Terugkijkend constateer ik dat andere bewoordingen gepaster geweest waren. Ik ben blij dat mijn excuses hieromtrent zijn aanvaard en dat het CDA en ik samen weer verder kunnen."