BOXTEL WERKT AAN ENERGIETRANSITIE

'We hebben haast, voor je het weet is het 2030'

Terwijl in het Poolse Katowice regeringsleiders vergaderen over het klimaat, legt wethouder Peter van de Wiel uit welke stappen de gemeente Boxtel zet om in 2030 energieneutraal te zijn. De lokale inspanningen sluiten aan bij een regionale opdracht van het Rijk.

JAN HERMENS

,,Dat er een omwenteling plaats moet vinden, is duidelijk", aldus de wethouder. ,,Het Rijk wil in 2030 een CO2-reductie van 49 procent ten opzichte van de huidige situatie. Om aan die klimaatafspraak te voldoen, verlangt de overheid acties vanuit het hele land. Nederland is in dertig regio's onderverdeeld. Die moeten ieder voor zich in de zomer van 2019 met een concept-bod komen, een maatregelenpakket dat leidt tot 49 procent minder CO2 in de lucht. Dat pakket moet inhoudelijk goed zijn, want anders neemt het Rijk de regie over en krijg je zaken opgelegd."

SCENARIO'S

Boxtel valt in de regio Noordoost-Brabant. Wethouder Van de Wiel vervult in deze regio een voortrekkersrol op het gebied van duurzaamheid. Hij zit niet alleen regionaal, maar ook lokaal tot over zijn oren in de energietransitie. ,,De gemeente Boxtel streeft ernaar energieneutraal te zijn in 2030. Een hele opgave. De afgelopen weken hebben in het gemeentehuis twee werkateliers plaatsgevonden. Die hebben drie toekomstscenario's opgeleverd. Het eerste heet Dorpse Kracht. Voorstanders daarvan vinden dat windmolens en zonnevelden dicht bij de dorpen moeten komen. De inwoners worden aandeelhouder van zo'n alternatieve energiebron. Een deel van de revenuen komt ten goede aan de gemeenschap. Een turbine wordt dan de 'dorpsmolen'."

Scenario twee, Langs Bestaande Infra, gaat uit van wentelwieken en zonnevelden langs de bestaande hoofdstructuur: rijksweg A2, het spoor, de provinciale wegen.

Productief Landschap is de derde situatieschets. De bedenkers hiervan kiezen ervoor energie op te wekken op bijvoorbeeld agrarische grond van wat mindere kwaliteit. In ieder geval niet vlakbij de bebouwing. Het is de bedoeling dat na vijftien jaar zonnepanelen en windturbines plaatsmaken voor nieuwe natuur.

HAAST

Bureau Generation.Energy werkt in opdracht van de gemeente Boxtel de scenario's uit tot heldere informatie voor de gemeenteraad. Die komt aan bod tijdens een beeldvormende raadsvergadering komend voorjaar. Daarna is het aan de bestuurders om een richting te kiezen en kaders te stellen. Wethouder Peter van de Wiel: ,,We hebben haast, voor je het weet is het 2030. Maar dat wil niet zeggen dat de eerste windmolen binnen een jaar verrijst. Dat duurt nog wel even."