Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

DJ'S NAAR DE MARKT EN LIEMPDE HOUDT EIGEN LIFE LINE-FESTIJN

De plannen voor Serious Request...

PÅL JANSEN

Een nachtelijke ontvangst door fanfare Concordia uit Liempde, een barbecue-lunch, reanimatiedemonstraties op de Markt in Boxtel. Dit en meer staat de dj's Rob Janssen (ook bekend als carnavalsact Lamme Frans) en Jorien Renkema van 3FM te wachten wanneer zij voor Serious Request door deze gemeente lopen op woensdag 19 en donderdag 20 december. Een overzicht van het programma...

Momenteel zijn er twee acties bekend bij 3FM: de Angelaschool in Boxtel meldde zich al en in Liempde wordt een dorpsfeest op touw gezet: Life Line Liempde, ontstaan uit de sokkenactie van Penny van Vlerken van Oplage 12. De teller staat inmiddels al op zo'n 900 euro.

Maar er worden nog veel meer initiatieven ontplooid. Tussen 02.00 en 03.00 uur komen de dj's van woensdag- op donderdagnacht aan in Liempde bij het viaduct Liempdse Barrière over de rijksweg A2. Daar zal fanfare Concordia hen op feestelijke wijze ontvangen. Omdat het 's nachts is, roept de organisatie van Life Line Liempde inwoners op te helpen door de aankomst te verlichten. ,,Het zou erg leuk zijn als een groepje Liempdenaren de dj's bijvoorbeeld met lampion staat op te wachten", aldus mede-organisator Diane Melis. Aanmelden daarvoor kan via seriousrequestliempde@gmail.com.

Vanwege de wandeling vanuit Best, krijgen de dj's de mogelijkheid om even 'bij te tanken'. Zij worden door buurtvereniging Roderweg ontvangen bij een van de kribkes met een 'Liempds bitterke'. Daarna zoeken Janssen en Renkema hun eigen 'kribke' op: ,,3FM heeft aangegeven dat de dj's zo snel mogelijk naar bed willen als ze in Liempde zijn", verklaart Josephine Bekkers van de organisatie.

VUURPUT

Life Line Liempde barst die dag echt los vanaf 12.00 uur rondom het Raadhuisplein in Liempde, Janssen en Renkema lopen vanaf 13.00 uur rond in het dorp. De vuurput wordt aangestoken en het plan is om met de dj's op het Raadhuisplein voor café Het Wapen van Liempde te lunchen. Opbrengsten daarvan gaan naar Serious Request. Ook zal het Rode Kruis in het centrum een noodhulp-bus neerzetten en reanimatiedemonstraties geven. De kiosk wordt bovendien omgetoverd tot heuse 'Life Line' waaraan inwoners de opbrengsten van hun inzamelingsacties symbolisch kunnen ophangen. Als zij zich melden in bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd, dan wordt hun 'cheque' geplastificeerd.

De organisatoren hopen dat zoveel mogelijk mensen op 20 december acties ondernemen. ,,Denk bijvoorbeeld aan voetmassages geven, lege flessen brengen, nagels lakken...", geeft Yvon van den Bosch, die ook betrokken was bij de festiviteiten rondom de Top 2000 met Gerard Ekdom in 2016, als voorbeelden. Inmiddels vinden er al diverse acties plaats in het dorp. Zo staat er in basisschool De Oversteek een groot spaarvarken en zijn de kinderen driftig geld aan het inzamelen om die te vullen. Ook is al bekend dat via Vrouwencontact, de Ondernemersvereniging en Het Wapen van Liempde geld wordt ingezameld. Op de Facebookpagina Life Line Liempde worden vanaf heden zoveel mogelijk van dit soort initiatieven onder de aandacht gebracht.

AED'S

Om 15.00 uur lopen Janssen en Renkema donderdag 20 december naar Boxtel met een delegatie van de lokale afdeling van het Rode Kruis. Secretaris Lisa Delmee: ,,Het idee is om samen met vrijwilligers en andere geïnteresseerden (er mogen maximaal dertig mensen meewandelen - red.) een route te lopen langs AED's." De reanimatieapparatuur van het Rode Kruis is een van de goede doelen waar de opbrengsten van Serious Request naartoe gaat. Net als de reanimatiecursussen die het Rode Kruis door het hele land geeft. ,,We eindigen op de Markt in Boxtel, waar onze bikes en een busje van het Rode Kruis staan en dingen uitleggen over onze organisatie."

MARKT BOXTEL

D66 Boxtel heeft de raadsfracties opgeroepen mee te doen met de wandeltocht en activiteiten op de Boxtelse Markt. ,,Inmiddels hebben drie partijen al toegezegd mee te doen en de rest is nog in overleg. We hopen uiteindelijk dat iedereen aanhaakt zodat we dit raadsbreed oppakken", vertelt raadslid Mariëlle Wijffelaars.

De planning is dat Janssen en Renkema om 21.00 uur in Tilburg aankomen, waarvoor ze naar verwachting om 17.00 uur de Markt moeten verlaten. Onzeker is echter nog of de dj's ook langs de Angelaschool komen. De afgelopen weken en nog steeds zijn leerlingen druk bezig om centen bij elkaar te sprokkelen voor Serious Request: lege flessen worden ingezameld, er is een cake-service waarvan de gebakjes op 20 december zijn op te halen en er komt een wensboom op het plein.

Op donderdag 20 december zullen er op school allerlei activiteiten plaatsvinden voor Serious Request. De gemeente is in overleg met de radiozender om de route langs het Rode Kruis-gebouw via de Jan Kruijsenstraat (die uitkomt bij de basisschool) te laten lopen. Het is handig dat acties, zoals die bij de Angelaschool, aangemeld worden, laat een woordvoerder van Boxtel weten. Zo zijn niet alleen de wandelaars Janssen en Renkema op de hoogte wat er gebeurt, maar ook de gemeente en politie. Aanmelden kan via www.npo3fm.nl/seriousrequest.

FOTO BOVEN: De Angelaschool is een van de scholen die druk bezig is voor Serious Request. Donderdag 20 december is er van alles te beleven in en rondom de school. (Foto: Gerard Schalkx).

FOTO MIDDEN: Ondernemer Penny van Vlerken van Oplage 12 steunt met haar Life Line Liempde-sokken het Rode Kruis. Van de prijs gaat 5 euro naar Serious Request en 2,50 euro is voor het maken van de sokken. Ze zijn te bestellen via oplage12@gmail.com.


RESTAURATIE VERMEEND SCHUURKERK-ORNAMENT IS KLAAR

Liempds torenhaantje blinkt weer als vanouds

Het vermeende torenhaantje van de in 1864 afgebrande Liempdse schuurkerk, staat weer bovenop het huis aan de Barrierweg van Mario Janssens. De Liempdenaar liet onderzoek doen naar het ornament omdat hij een rijke historie vermoedde. Dat het nagenoeg, maar nog niet voor de volle 100 procent, zeker gaat om de haan, was voor hem voldoende om er werk van te maken.

Het torenhaantje is dankzij sponsoring van Kerkhof uit Beek en Donk gerestaureerd en met dubbel bladgoud bekleed. Er wordt nog gespeculeerd over de herkomst van het haantje, erkent Janssens. Maar door een opeenstapeling van feiten, waar deze krant eerder over schreef, lijkt het sterk dat het gaat om de gewraakte kerkelijke windwijzer. Janssens: ,,Mocht dit 't bewuste haantje zijn dan is hij in ieder geval goed behouden voor de toekomst."

FOTO RECHTS: Met buurman Jos van Eijndhoven zette Mario Janssens na een grondige renovatie het haantje op zijn woning. (Foto: Gerard Schalkx).

Afbeelding
Afbeelding