Afbeelding
Foto: Peter de Koning

IN WEER EN WIND NAAR DE GOEDHEILIGMAN

Sinterklaas is trots op festiviteiten in Boxtel

PÅL JANSEN

Sinterklaas is vandaag weer vertrokken naar Spanje. De pepernootmagnaat was helemaal in zijn nopjes met het verblijf in kasteel Stapelen. Ook de organisatoren van stichting Boxtel Vooruit is meer dan tevreden over het verloop van Stapel op Sint. Een terugblik...

,,Het is uitstekend verlopen dit jaar. Zojuist hebben we nog bewoners van Cello op visite gehad, de laatste groep van dit jaar", vertelde de goedheiligman dinsdagmiddag. Sinterklaas werd gevraagd naar zijn verblijf en was bezig met de laatste voorbereidingen op Pakjesavond. ,,Wie het Sinterklaasjournaal heeft gezien, zal denken: die pakjes, dat wordt een probleem. Maar ik zal alvast een tipje van de sluier lichten: het komt 100 procent in orde", beloofde de Sint.

HEERLIJKE WEKEN

Met nog twee overnachtingen voor de boeg kon de gulle bisschop alweer op enkele heerlijke weken in zijn Boxtelse verblijf. ,,Dat we op deze locatie mochten verblijven, is op zichzelf al bijzonder, maar ook de ondersteuning die we vanuit Boxtel kregen, was fantastisch. En uiteraard de kinderen: als ik ze vroeg hoe het met ze ging, dan was het zonder uitzondering meteen goed."

Niet alleen de Sint was zeer voldaan, maar ook de organisatoren. Op doordeweekse dagen kreeg de Sint de afgelopen dagen bezoek van circa 1.500 kinderen uit de groepen 1, 2 en 3 van de basisscholen uit Boxtel, Liempde, Lennisheuvel en dit jaar ook Esch. ,,In het eerste weekend kwamen er circa 2.100 mensen op af, afgelopen weekend waren dat er ongeveer 2.000. Zondag regende het nog ontzettend, maar toen zijn er toch nog zo'n 900 mensen langs geweest", vertelt Wim Ketelaars van stichting Boxtel Vooruit.

Naast de harten van kinderen klopten ook die van talloze (groot)ouders, tantes, ooms en andere familieleden vol verwachting op het Boxtelse kasteel. Zij kwamen niet alleen uit de regio, maar uit meerdere plekken van het land. ,,Van Alkmaar tot Zwolle", zegt Ketelaars met gepaste trots.

In totaal kwamen er 5.700 bezoekers naar Stapel op Sint, een slordige vijfhonderd meer dan vorig jaar. ,,Er waren geen incidenten, niet tijdens het verblijf en niet tijdens de intocht. Over Zwarte Piet was geen enkele discussie. Een suggestie kregen we binnen via de mail om misschien toch na te denken over een roetveegpiet."

KASTEELHEER

Stapel op Sint kreeg louter lof toebedeeld, ook via de mediakanalen van Brabants Centrum. En het evenement heeft er nóg een fan bijgekregen, en dat is geen onbelangrijke: Xander van Mierlo, de nieuwe eigenaar van het kasteel. ,,Hij was zeer enthousiast en sprak veel complimenten uit. Na de feestdagen zitten we bij elkaar om over volgend jaar te praten", aldus Ketelaars.

Dat het ook dit jaar een succes was, kwam voor een belangrijk deel door de 65 vrienden van de Sint (waaronder stichting Brabants Centrum), benadrukt de voorzitter. ,,We kunnen het dankzij de vrienden gratis doen voor alle bezoekers. Ook is er ontzettend veel gedoneerd", vertelt Ketelaars. ,,En ook dank aan oud-burgemeester Mark Buijs, die zijn afscheidscadeaus doneerde aan Stapel op Sint."

FOTO ONDER: Sinterklaas ontving talloze vrolijke kinderen in kasteel Stapelen, zonder uitzondering. Hij maakte zich de dag voor Pakjesavond geen zorgen over het bezorgen van de cadeautjes, ondanks verontrustende berichten in het Sinterklaasjournaal. Voor het ter perse gaan van deze krant bleken hij en zijn Zwarte Pieten opnieuw de monsterklus te hebben geklaard. (Foto: Peter de Koning).


ELF EXTRA VRIJWILLIGERS WIJZEN DE WEG

Installatie nieuwe gidsen voor Liempde en Het Groene Woud

Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) installeert dinsdag 11 december 11 nieuwe gidsen. Dit als onderdeel van Gastvrij Liempde, een van de projecten van SPPiLL die het dorp op de kaart moet zetten.

De gidsen volgen een jaar lang een intensieve cursus via SPPiLL. Deze bestaat uit zestien lesavonden, acht excursieochtenden, een afrondend examen en een gezonde portie huiswerk. De vrijwilligers die deze basiscursus voltooien, gaan rondleidingen geven in en rondom Liempde waarbij ze de deelnemers meer vertellen over bijvoorbeeld het landschap of de historie van het dorp.

DE VERDIEPING

Na een basiscursus volgen ook nog verdiepingsmodules waarbij gidsen zich op bepaalde terreinen specialiseren, zoals cultuurhistorisch erfgoed of natuur. Het is inmiddels de tweede groep die wordt geïnstalleerd. Vorig jaar mei startte al een club van twaalf man

FOTO RECHTSBOVEN: Een clubje van twaalf gidsen werden in mei geïnstalleerd in het Concordiapark in Liempde.


Kerststukjes

Kinderen kunnen woensdag 19 december kerststukjes maken op de Kinderboerderij in Boxtel. Deelnemers dienen zelf een potje of schaaltje en een tuinschaartje mee te nemen, voor de rest van het materiaal wordt gezorgd. Ook mogen de kinderen een sfeervol windlichtje maken in de huiskamer van de hoeve aan het Apollopad. De activiteit is van 14.00 tot 15.00 uur en deelname is gratis.

Afbeelding