OPENING NIEUW 'DORPSHART' IN 2020

Plan van aanpak mfa Gemonde is bijna klaar

JAN HERMENS

Al is er nog geen steen gelegd, de multifunctionele accommodatie in de Gemondse basisschool Sint-Lambertus krijgt steeds meer vorm. De Stichting voor Katholiek en Interconfessioneel Primair Onderwijs (Skipos), Stichting Leefbaarheidsgroep Gemonde, de schooldirectie en gemeente werken aan een plan van aanpak.

Het is de bedoeling dat dit plan van aanpak eind van dit jaar gereed is. De opening van de mfa staat in 2020 op de agenda. Maar eerst moeten plan en begroting nog naar de gemeenteraad. Dat gebeurt in het eerste kwartaal van 2019. Na goedkeuring wordt duidelijk hoeveel geld er beschikbaar is voor het project, volgt de concrete planning, stellen de betrokken partijen het definitieve ontwerp vast en kan de architect aan de slag.

ONDERWIJS

Als de tekenaar zijn potlood heeft neergelegd, begint een periode van breken, verbouwen en vernieuwen. De locatie van de mfa is bekend, namelijk het huidige schoolcomplex Sint-Lambertus. Dat gebouw blijft bestaan, maar ondergaat de nodige aanpassingen. Terwijl de werkzaamheden gaande zijn, krijgen de leerlingen gewoon les. Woordvoerder Evy Jansen licht de gang van zaken namens de gemeente Sint-Michielsgestel toe: ,,Er is een nauwe samenwerking met de betrokken partijen, waaronder de schooldirectie. Hierbij staat voorop dat het onderwijs niet gestoord wordt tijdens de realisatie van de mfa."

Kindcentrum Lambertus, bestaand uit basisschool, kinderopvang en buitenschoolse opvang, loopt in de toekomst naadloos over in het gemeenschapshuis.

Wethouder Lianne van der Aa: ,,De mfa versterkt de sociale samenhang maar ook het culturele leven en het verenigingsleven in Gemonde. Het wordt een plaats die jonge kinderen, jongvolwassenen, vaders, moeders en ouderen, maar ook verenigingen, stichtingen en andere organisaties verbindt. Op deze manier doen we direct iets voor de leefbaarheid."

HAALBAARHEID

Voordat de plannen voor de mfa serieuze vorm aannamen, is er een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd. Met positief resultaat, aldus de gemeente. In november 2017 tekenden Skipos en de Leefbaarheidsgroep Gemonde een intentieovereenkomst met de gemeente die de weg baande voor de realisatie van de multifunctionele accommodatie. Begin 2018 vond de eerste informatiebijeenkomst over het project plaats. Daar kwamen meer dan honderd geïnteresseerden op af.

Inwoners mogen meedenken over het nieuwe 'hart' van Gemonde. De projectgroep MFA heeft een aantal werkgroepen opgericht om bij te dragen aan de verdere uitvoering van het plan. De leden buigen zich onder meer over de financiële aspecten, de organisatiestructuur en de ruimtelijke invulling van de mfa.