Afbeelding
Foto:

Cinefielen pakken uit met filmfestival

PÅL JANSEN

FilmPodiumScopia bestaat in 2019 alweer tien jaar. En de organisatie pakt daarom uit: van vrijdag 15 tot en met zondag 17 februari wordt in het Muziekhuis aan de Passage Riche het allereerste Boxtelse Filmfestival gehouden. Het thema is geheel in stijl: alle films gaan over film.

Er staan liefst vijf pareltjes op de rol. Vrijdag 15 februari start het filmfestijn om 20.15 uur met 'Hitchcock', een film over de gelijknamige briljante Britse regisseur in de periode dat hij de klassieke horrorfilm Psycho maakte. Aansluitend start een quiz over Alfred Hitchcock: in groepjes van twee of drie kunnen mensen zich hiervoor aanmelden via e-mail: filmpodiumboxtel@gmail.com.

De quiz bestaat uit drie delen. Alleen in het derde deel mogen mensen hun smartphone, tablet of laptop gebruiken. De hoofdprijs bestaat uit een jaar lang gratis toegang tot FilmPodiumScopia, de nummer twee krijgt de eerste vier films van 2019 gratis en de derde mag de laatste drie films van 2018 voor niets bezoeken.

Zaterdag 16 februari speelt om 16.00 uur Trumbo, over de Amerikaanse én communistische regisseur die na WOII persona non grata werd in de VS. Om 20.15 uur start My Week With Marylin, over een korte liefdesaffaire van een regie-assistent met filmster Marilyn Monroe. Zondag om 16.00 uur draait Saving Mr. Banks, een vertederende film over Pamela Travers in de periode waarin Walt Disney de filmrechten van haar legendarische boek Mary Poppins wil kopen. De afsluitende film is Nuovo Cinema Paradiso, over een beroemde regisseur die na dertig jaar terugkeert naar zijn Siciliaans geboortedorp.

Wie alvast in de stemming wil komen, kan maandag 21 januari het Muziekhuis bezoeken voor de klassieker Sunset Boulevard uit 1950 waarin regisseur Billy Wilder gehakt maakt van het imago van de glamour van Hollywood.

Entree voor iedere film kost 8,50 euro, een passe-partout voor het gehele Boxtelse filmfestival kost 12,50 euro. Kaarten zijn te koop aan de deur, via de website www.podiumboxtel.nl of de verkooppunten in Boxtel: Marimba (Van Beekstraat), Hebbes (Markt), Jumbo (Oosterhof) en in Liempde bij Bewust Beter (Nieuwstraat).

FOTO BOVEN: Still uit My Week With Marilyn. Marylyn Monroe wordt daarin gestalte gegeven door Michelle Williams.