Afbeelding
Foto:

RENOVATIE VAN DE OPGANG VOOR GEBRUIK DOOR PAROCHIANEN

Pastorie Esch wordt woonhuis

RENS VAN DEN ELSEN

De pastorie in Esch is (onder voorbehoud) verkocht. De nieuwe eigenaar komt uit de regio en heeft een warme band met het dorp en de parochie. Dat maakte het bestuur van de Heilig Hartparochie deze week bekend. De naam van de koper willen de bestuursleden nog niet bekend maken. ,,We zijn blij dat het pand zo snel is verkocht. Met het geld kunnen we aan de toekomst werken en de kerk in Esch open houden", aldus Jos Polman, voorzitter van de commissie vastgoed binnen de parochie.

De parochie wilde de pastorie graag gunnen aan iemand die bij de gemeenschap past. Dat is nu gelukt. De nieuwe eigenaar wil graag in het gebouw gaan wonen. Omdat het een rijksmonument is, mag er aan de buitenkant niets veranderen. ,,De procedures voor het wijzigen van de bestemming zijn in werking gezet. Als alles meezit kan de koper halverwege volgend jaar aan de slag", aldus Polman.

OPGANG

De pastorie is verbonden met de kerk via de zogeheten 'opgang'. Dit gedeelte blijft in het bezit van de parochie en krijgt een opknapbeurt. Ook de daarachter gelegen sacristie blijft behouden.

Vlak voor de zomervakantie maakte de Heilig Hartparochie dit jaar bekend het markante gebouw van de hand te willen doen. De inkomsten moeten ervoor zorgen dat de Sint-Willibrorduskerk nog tot in de lengte van dagen open kan blijven voor alle parochianen. Het pand werd in juni op het vastgoedplatform Funda te koop gezet voor 595.000 euro. Of de nieuwe eigenaar de pastorie ook voor dit bedrag heeft gekocht is niet bekend.

NIET POPULAIR

De verkoop van de pastorieƫn in de regio, zoals ook die in Liempde, is volgens de commissievoorzitter geen populaire keuze, maar wel noodzakelijk. ,,Met het geld dat we hiermee verdienen, kunnen we investeren in de Essche geloofsgemeenschap en de kerk onderhouden. Dat is een erg dure aangelegenheid. Daarom blijven de bijdragen van onze parochianen ook nodig, maar deze verkoop geeft ons wel financiƫle ademruimte", vertelt Polman. Hij vindt het belangrijk om de kerk open te houden voor Esch: ,,Een dorp zonder kerk is natuurlijk geen gezicht, doods zelfs. Zo'n gebouw is heel bepalend voor het aanzicht van kleine gemeenschappen. Gelukkig hebben we binnen onze parochie de zaken, ook financieel, goed voor elkaar zodat er van kerksluitingen geen sprake is."

TWEEDE OPTIE

Het monumentale pand aan de Dorpsstraat heeft jarenlang dienst gedaan als woning van de pastoor, maar werd sinds de fusie van de parochies in deze regio (in 2015) verhuurd aan particulieren. Daaraan kwam in december vorig jaar een eind en het kerkbestuur is daarna in conclaaf gegaan om te kijken wat het met het pand wilde doen. Het besluit om het pand te verkopen bleek niet de eerste keuze te zijn van de bestuursleden. Die wilden in eerste instantie een vijftal appartementen realiseren in het gebouw, maar daar stak de Raad van Economische Aangelegenheden (REA) een stokje voor. Deze geeft namens het bisdom (bindend) advies in alle zaken rondom vastgoed. ,,Na veel wikken en wegen, bleek verkoop nog de enige optie te zijn", vertelde Polman destijds in deze krant.

FOTO BOVEN: De pastorie aan de Dorpsstraat in Esch is onder voorbehoud verkocht. De nieuwe eigenaar komt uit de regio en wil graag zelf in het pand gaan wonen. (Foto: Peter de Koning).


Buurtakker
D'n Plissert
krijgt vorm

Vrijwilligers gaan zaterdag 8 december hagen en fruitbomen planten op buurtakker D'n Plissert aan de Heuvelstraat in Liempde. De opbrengst van het perceel, zoals vruchten, noten en bloemen, is beschikbaar voor omwonenden en bezoekers van de percelen.

Al geruime tijd is Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) samen met een grote groep vrijwilligers bezig om uitvoering te geven aan het project 'Liempde, gastvrije en cultuurhistorische toegangspoort tot het hart van Het Groene Woud'. Een van de deelprojecten hierbij is de landschappelijke versterking van de overgang van het dorp naar het buitengebied. Binnen dit project is hiervoor een plan ontwikkeld voor een perceel aan de Heuvelstraat dat eigendom is van de gemeente en gepacht wordt door SPPiLL.

Inmiddels zijn de werkzaamheden aan de buurtakker begonnen. Een werkgroep ging aan de slag om de plannen uit te voeren. Deze groep bestaat uit vrijwilligers uit de buurt, maar ook uit vertegenwoordigers van Natuurwerkgroep Liempde en SPPiLL.

De plantdag start om 09.00 uur en de verwachting is dat de werkzaamheden in de loop van de middag klaar zijn. Tussendoor wordt gezorgd voor koffie, thee en een lunch bij bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd.


Kerstbomenverkoop

Fanfare Sint-Willibrordus uit Esch houdt vrijdag 7 en zaterdag 8 december weer haar jaarlijkse kerstbomenverkoop. Wie een kerstboom wil kopen kan op beide dagen terecht op het plein voor dorpshuis De Es. Vrijdag zijn de leden van het muziekkorps aanwezig van 15.00 tot 19.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur.