Grafische kunst op een centimeter in museum MuBo

Exlibriswereld houdt zaterdag 8 december de jaarlijkse ruildag in Museum Boxtel (MuBo). Leden van deze vereniging voor exlibris en andere klein-grafische kunst, maar ook niet-leden, kunnen op deze dag doubletten ruilen en contacten met mede-verzamelaars verstevigen.

De ruildag duurt van 10.00 tot 16.00 uur. Ook is er een kleine exlibris-tentoonstelling te zien. De entree is gratis, ook voor bezoekers voor de vaste expositie over de geschiedenis van Boxtel.

Een exlibris is een eigendomsmerk dat door boekenliefhebbers in boeken wordt geplakt. Dit zijn vaak artistieke en unieke kunstwerkjes, gemaakt door grafische kunstenaars met diverse technieken. Het zijn vooral hout- en kopergravures, etsen, maar ook linosneden, litho's, zeefdrukken en computergrafieken. De woorden ex libris betekenen 'uit de boeken van' of 'dit boek is van'. Dit kan naast een persoon, ook van een instelling of organisatie zijn. Daarnaast staat er ook vaak een grafische voorstelling op die kan verwijzen naar de naam van de eigenaar of naar zijn afkomst, beroep, liefhebberijen, interesses of (religieuze) overtuiging.

COLLECTIE

Op deze dag is ook een kleine tentoonstelling te bezichtigen over het fenomeen exlibris. Deze is ingericht uit de collectie van Jan van Koolwijk, secretaris van de vereniging Exlibris.