BELEIDSNOTITIE BREDE SCHOLEN BOXTEL

'Wij helpen kinderen hun talenten te ontwikkelen'

,,Stichting Brede Scholen Boxtel bestaat nu vijftien jaar. Een goed moment om onze doelen en activiteiten weer eens op papier te zetten en te kijken waar we staan." Aan het woord is directeur Ghislaine de Brouwer. Ze licht samen met bestuursvoorzitter Lex Meijdam de nieuwe beleidsnotitie van de stichting toe.

Brede Scholen Boxtel richt zich op de ontwikkeling van de jeugd in de gemeente. Dat doet ze door in samenwerking met scholen en andere partners een breed scala aan activiteiten op touw te zetten. Daarbij hanteert de stichting vier deelgebieden: taalontwikkeling en leesbevordering, sport en gezond gedrag, kunst- en cultuureducatie en natuur- en milieueducatie. Een vijfde leerlijn, wetenschap en technologie, is 'onder constructie'. De Brouwer: ,,In eerste instantie was het aanbod vooral gericht op kinderen van 0-12 jaar. Inmiddels vinden er ook individuele trajecten met jongeren plaats, voornamelijk op verzoek van scholen. De leeftijd van de doelgroep is verruimd. Mede door de aanstelling van combinatiefunctionarissen sport en cultuur zijn er nu ook activiteiten voor jongeren tot 24 jaar. Sportclinics, gymlessen op basisscholen en sportieve evenementen in de gemeente vallen onder Buurtsport Boxtel. Daarnaast kennen we CultuurBox, een marktplaats voor workshops en cursussen op het gebied van kunst en cultuur."

TALENTEN

Het programma van Brede Scholen Boxtel komt tot stand op basis van de vraag van met name scholen. ,,Door op deze manier te werken weten we zeker dat we in een behoefte voorzien. Projecten vinden altijd plaats in drie fases. Fase een is een kennismaking binnen de lesuren op school, fase twee is een naschoolse verdiepingsactiviteit. Kinderen die zich verder willen specialiseren kunnen doorverwezen worden naar sportclubs, muziekscholen of andere aanbieders. We focussen ons op het ontwikkelen van talenten in plaats van te benadrukken wat een kind nog niet zo goed kan. Fouten maken mag. Wie nooit faalt, leert niets."

Brede Scholen Boxtel is er voor ieder kind in de gemeente, of het nu uit een financieel draagkrachtig gezin komt of niet. ,,Onze activiteiten zijn niet gratis. Omdat we zoveel mogelijk kinderen mee willen laten doen, hebben we sport- en cultuurpassen ontwikkeld. Ouders die hun kinderen liever geen contant geld mee willen geven, kunnen zo'n pas kopen. Op vertoon daarvan krijgen de deelnemers toegang tot de activiteiten. We verstrekken de sport- en cultuurpassen kosteloos aan kinderen van cliënten van de Voedselbank Boxtel. We willen laagdrempelig zijn ."

Het bedenken, coördineren en begeleiden van al die activiteiten vergt creativiteit en betrokkenheid. Meijdam: ,,De stichting telt elf professionals, een onafhankelijk bestuur en maar liefst veertig stagiairs, mannen en vrouwen. Brede Scholen Boxtel is niet alleen de vruchtbare grond waarin kinderen tot bloei komen, maar waarin ook studenten gedijen. Zij mogen bij ons woekeren met hun talenten. Daadkracht, bevlogenheid, lef, kom maar op. Wij bieden ruimte voor eigen initiatieven."

Dat de kinderen in de gemeente Boxtel baat hebben bij de activiteiten, daar zijn De Brouwer en Meijdam van overtuigd. ,,We houden van alle projecten resultaten bij, al zijn die niet altijd even makkelijk te meten. Maar er zijn voldoende verhalen van deelnemers waaruit blijkt hoe zinvol ons werk is. Neem bijvoorbeeld het relaas van een meisje uit groep 8. Zij nam twee jaar met veel plezier deel aan de naschoolse Boekenclub. Als leerling van havo 4 vroeg ze of ze bij deze boekenclub haar maatschappelijke stage mocht lopen. Een jaar later vertelt ze dat ze met klasgenoten een leescafé is gestart. Als ik dat hoor, denk ik: we zijn goed bezig."