Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BRABANTS CENTRUM - KRANT ÉN STICHTING: AL 75 JAAR WERKEN MET HART VOOR DE INWONERS VAN ONZE DORPEN

Ik werk niet bij de krant, maar voor de gemeenschap

JULES HAMELEERS

Nieuw in de werkende wereld en relatief onwetend kwam ik dik twee maanden geleden aan in Boxtel. Tijdens het eerste gesprek vertelde directeur Henk van der Zee dat Stichting Brabants Centrum veel meer is dan een krant. Dit medium is ontzettend belangrijk, zei hij, maar ook een middel voor een doel. Ik snapte hem niet zo goed. Wat op de leestafel lag was toch gewoon een krant? Blijkbaar zag hij de glazige blik in mijn ogen, want hij zei: ,,Dat zou ik toch ook zo graag bij iedereen in de hoofden krijgen; dat ze door hebben wat we nog allemaal meer doen naast de krant."

Ik ben journalist, dus ik wil schrijven en nieuws maken. Ik wil onderzoeken en op pad. Ik wil achter mijn bureau vandaan en vragen stellen aan iedereen die ze wil horen. En toen werd me ineens verteld dat ik niet voor een krant werkte. Voordat ik op de vacature voor 'journalistiek talent' solliciteerde, had ik geen idee. Ik moest dus maar voor waar aannemen wat me voorgeschoteld werd. Ik slikte.

Toen Henk van der Zee me vroeg om te bedenken hoe we ons 75-jarig bestaansjubileum journalistiek zouden gaan vieren, werd ik daarentegen enthousiast. Ik houd namelijk niet alleen van schrijven, maar ook van projectjes. In de korte tijd dat ik hier ben, kwam ik er achter dat ik inderdaad niet voor een krant werk. Ik ontdekte ook dat dit niks slechts is.

BOXTELS KRÈNTJE

Brabants Centrum is wereldberoemd in Boxtel. De afgelopen weken reed ik regelmatig op onze dienstfiets door het dorp op weg naar afspraken. Het viel me op dat ik regelmatig aan- of nagekeken werd. Na een paar keer in etalageruiten gekeken te hebben of ik geen kledingstuk binnenstebuiten aan had, besefte ik dat ik natuurlijk met mijn hoofd in de krant had gestaan. En toen realiseerde ik me hoeveel mensen Brabants Centrum lezen.

Voor mijn gevoel schreeuwt de directeur het aan de lopende band van de daken: Stichting Brabants Centrum is zo veel meer dan een krant. Maar toch, als ik met al die lezers praat over Brabants Centrum, gaat het altijd over het 'Boxtels krèntje'. Nooit over hoe de stichting het Tourspel Liempde ondersteunt met communicatie en organisatie, zodat elk jaar meer geld wordt opgehaald voor het goede doel. Zelden over dat Brabants Centrum voor tweeduizend zorgbehoevenden een gratis circusmiddag door Circus Sijm heeft verzorgd. Niemand weet dat de stichting voor omgerekend 10.000 euro aan arbeids- en communicatiekosten heeft geïnvesteerd in de Boxtelse Ondernemers Trofee (BOT). En ik heb ook nog niet gehoord over de grote rol die Brabants Centrum speelt in de organisatie van Koningsdag in Boxtel.

ALLES VOOR DE LEDEN

Natuurlijk, mijn collega's en ik maken een krant waar we trots op zijn. Maar als de stichting nog eens 75 jaar wil bestaan, dan moeten de inwoners van de dorpen Brabants Centrum als meer zien dan 'zo maar een krantje'. De advertentiemarkt is namelijk al jaren aan het krimpen en een groot gedeelte van de lezers leest de krant gratis mee met hun buren, schoonouders, opa's, oma's of op het werk. Landelijk zijn steeds minder mensen bereid om te betalen voor nieuws. Dus dan is het maar goed dat wij niet alleen nieuws maken, maar ook de gemeenschap op allerlei andere manieren ondersteunen.

Door mijn vele gesprekken in een korte tijd met een diverse groep aan Boxtelaren, heb ik ontdekt dat veel inwoners Brabants Centrum als vanzelfsprekend zien. En kan ik het ze kwalijk nemen? De stichting bestaat al 75 jaar! Toch zou ik mensen graag willen laten zien wat ik zie, als nieuwkomer. Ik ben geen Boxtelse, ik ken Stichting Brabants Centrum pas kort en zelfs als journaliste heb ik weinig ervaring. Onervaren kun je het noemen; ik hoor liever onbevangen. En mijn onbevooroordeelde mening is dat Stichting Brabants Centrum alles doet voor haar leden en dat die het niet eens doorhebben.

BRENGEN ALLES

Als lid van Stichting Brabants Centrum praat en denk je mee in Boxtel. Mijn collega's en ik schrijven namelijk niet op basis van voorkeuren. Wilt u dat de stichting u helpt? En draagt uw boodschap of evenement bij aan de samenleving in Boxtel en omstreken? Dan draagt de stichting bij. Volgens onze vernieuwde statuten is dat ook het doel van de stichting: op een positieve manier bijdragen aan een betrokken en levendige gemeenschap in de vijf dorpen. Als lid van Stichting Brabants Centrum heeft u dus inspraak in de manier waarop en waarover Boxtelaren met elkaar communiceren. Dat maakt ons zo bijzonder. We kiezen niet, we brengen alles onder de aandacht.

IEDEREEN IS LID

Brabants Centrum heeft de keuze gemaakt om geen onderscheid meer te maken tussen abonnee's en leden. Voorheen werd iemand ten eerste abonnee van de krant. Vervolgens werd hij of zij gratis lid door een e-mailadres op te geven, om de digitale dinsdag- en donderdagkrant en andere ledenvoordelen te ontvangen. De betrokkenheid en gunfactor richting de stichting voel ik bij de Boxtelaren. Daarom wil de stichting duidelijk maken dat zij dat ook zo voelt: iedereen hoort erbij.

Er ontstaat regelmatig rumoer als we het over de leden van onze stichting hebben: wettelijk gezien kan een stichting namelijk geen leden hebben. Maar is dat wel belangrijk? Iedereen die ik spreek heeft een mening over, een herinnering aan of een band met Brabants Centrum. En veel mensen zeggen het zelf al: 'Ik ben lid van de krant.' Het verbindt de gemeenschap. Daarom heten de mensen die de stichting steunen leden, om duidelijk te maken dat ze ergens onderdeel van zijn. Hun inspraak maakt de krant en de stichting.

Ik ben verrast. Toen ik hier aankwam zag ik de romantische Dommel, het gezellig marktplein en het levendige centrum. Maar nog meer ben ik verrast door de inwoners van Boxtel, Liempde, Lennisheuvel, Gemonde en Esch. Hun betrokkenheid, behulpzaamheid en hart voor deze stichting verbaast me op de best mogelijke manier. En het hart van de stichting voor hen. Want bekend of onbekend, zichtbaar of niet, Stichting Brabants Centrum doet alles voor haar leden.

FOTO BOVEN: Stichting Brabants Centrum bestaat 75- jaar! En dat mag gevierd worden! Slingers, taart en toeters zijn uit de kast gehaald voor dit bijzondere moment.

FOTO LINKS: Jonge journalist Jules Hameleers laat haar blik schijnen op de stichting en de krant. Haar ervaringen zijn misschien niet hetzelfde als die van de doorgewinterde Boxtelaar. (Foto's: Peter de Koning).

Afbeelding