Afbeelding
Foto:

WE ARE FOOD: OUDEREN MAKEN WORSTENBROODJES

Eten bereiden is een dagelijkse training voor lichaam en geest

JAN HERMENS

'Actief met eten', daar ging het om in november. Niet alleen in Boxtel zaten vorige week donderdag senioren aan de dis. Oók in elf andere Brabantse gemeenten was op hetzelfde moment zo'n middag.

In restaurant De Waag aan de Markt luisteren de ouderen aandachtig naar Den Brok. ,,We zijn zo gewend om mensen te ontlasten als ze ouder worden. Dat is goed bedoeld, maar niet verstandig. Laat vader of moeder maar naar de winkel schuifelen, desnoods elke dag. Onderweg komen ze nog eens iemand tegen en hun conditie blijft op peil of gaat minder achteruit. Koken betekent plannen, inkopen, snijden, kruiden, bakken. Denkwerk dus en fysieke bezigheid."

WERK VERLICHTEN

Blijven koken is gemakkelijk gezegd, maar niet altijd eenvoudig gedaan. Hulpmiddelen kunnen het werk in de keuken verlichten. Den Broks vrolijke assistent, tv-kok Pierre Wind, draagt de ene na de andere vernuftige vinding aan. Een dienblad op wieltjes bijvoorbeeld. Ideaal om drankjes aan elkaar door te geven aan een grote tafel. Een bord met een reservoir voor warm water zodat de piepers niet koud worden en handige handgrepen voor zuivelpakken. De ouderen knikken instemmend. Ja, zo'n dienblad, dat is nog eens een praktisch ding.

VAK APART

Het relaas van Den Brok, hoe boeiend ook, is niet het hoofddoel van de samenkomst in De Waag. Worstenbroodjes maken, daar draait het om. Jurgen Bosmans, chef-kok van De Waag, legt uit wat de bedoeling is, Wind steekt hier en daar een helpende hand toe en moedigt de 'deegrollers' aan. Deeg rollen, dat is namelijk exact wat de senioren doen, al moeten ze het plakkerige goedje eerst platslaan, het worstje recht leggen en dan van een 'jasje' voorzien. Mevrouw Van Nieuwburg geniet van de bijeenkomst, maar worstenbroodjes maken blijkt een vak apart. ,,Het wil niet zo met dat deeg en de bloem. Mijn broek wordt er wit van."

BEZIG BLIJVEN

Ondertussen zit ze wel te kneden, praat ze met haar buurvrouw en bestrijkt ze even later haar broodjes met ei. De ouderen in De Waag vormen het levende bewijs van Den Broks boodschap: eten houdt hoofd en handen bezig.

FOTO BOVEN: De ouderen maken worstenbroodjes. Chef-kok Jurgen helpt een handje. Pierre Wind kijkt goedkeurend toe en geeft waar nodig morele ondersteuning. (Foto: Jan Hermens).


Boekenbingo elke vrijdagmiddag in bibliotheek Boxtel

Bij december hoort volgens het team van Bibliotheek Boxtel een gezelschapsspelletje. Morgen, vrijdag 7 december, wordt voor het eerst een boekenbingo gehouden.

Bingoliefhebbers kunnen elke vrijdagmiddag in december van 15.30 tot 16.00 uur hun hart ophalen in de bibliotheek. De deelnemers maken kans op een gratis bibliotheekabonnement voor een ander.

De Rots

MAANDAG 10 DECEMBER
Yoga SUB        09.00
Knutselen AVO        09.30
Biljarten        13.00
Schildersclub Oircol        13.00
Qwiek spel AVO        13.00
Zenmeditatie        19.30

DINSDAG 11 DECEMBER
Dagbesteding Oost        09.00
Gym AVO        09.30
Qwiek spel AVO        13.00
Biljarten        13.00

WOENSDAG 12 DECEMBER
Knutselen AVO        09.00
Naailes SUB        13.00
Biljarten        13.00
Spelletjes Qwiek AVO        13.00
Black Longhorn Country Dancers        18.30
Bridgeclub De Rots        19.30

DONDERDAG 13 DECEMBER
Spelletjes Qwiek AVO        09.30/13.00
Biljarten        13.00
Bloemschikken SUB        13.30
Quilten        13.30
Funny Country Dancers        19.00