Afbeelding
Foto: Heidi Schel

BASISSCHOOL DOET MEE AAN LEGO LEAGUE

Leerlingen Sint-Theresia leren met legoblokken

Samen met Lego spelen en daar ook nog iets door leren. Acht leerlingen van basisschool Sint-Theresia in Lennisheuvel stonden vrijdag in de finale van de First Lego League in Culemborg en sleepten daar uiteindelijk de zesde prijs in de wacht. Ze leerden niet alleen een robot bouwen en programmeren, maar ook samenwerken, problemen oplossen en onderzoek verrichten.

Jack Nijenhof, Ryan van der Struijk, Luuk van Dijk, Lars Claassen, Denya Schimmel, Robi Schoenmakers, Jara Schoenmakers en Olivier Hoppenbrouwers uit de groepen 6, 7 en 8 van de basisschool, namen het samen op tegen dertien andere teams. Het doel was het bouwen van een volledig autonome robot. Naast de robotwedstrijd werd er binnen het thema Into Orbit ook een eigen onderzoek uitgevoerd en tijdens de finale gepresenteerd.

Het thema speelde zich af in de ruimte en daar werden ook alle opdrachten, ook wel missies genoemd, naar gemodelleerd. ,,Het team heeft de afgelopen maand hard gewerkt aan een stevige en stabiele robot met verschillende opzetstukken die voor de uiteenlopende opdrachten gebruikt werden", vertelt begeleider Heidi Schel van basisschool Sint-Theresia. ,,Tijdens drie rondes van 2,5 minuut was het de bedoeling om vijf missies tot een goed einde te brengen. Zo moest de robot onder meer over een krater rijden, een ruimtemodule verwijderen en een ruimtevaartuig lanceren", vervolgt ze. In totaal behaalden de leerlingen uit Lennisheuvel 41 punten en dat leverde de zesde plaats op.

RUIMTEAFVAL

Voor het onderzoeksproject kozen de teams een probleem waar men mee te maken kan krijgen tijdens een langdurige ruimteverkenning. ,,Ons team had gekozen om onderzoek te doen naar het opruimen van afval in het heelal. Hiervoor spraken zij onder meer met deskundigen van onder meer Sanders Machinebouw uit Liempde, die ervaring hebben met het inzetten van robots. Daarnaast werd er uitvoerig onderzoek gedaan naar bestaande manieren om afval te vangen in de ruimte, zoals met een net en was er nagedacht hoe deze methodes verbeterd konden worden. Hierover gaven de leerlingen een heldere en interessante presentatie", aldus Schel. ,,Omdat bleek dat het zeer jonge team de afgelopen maanden veel uitdagingen had overwonnen, kreeg het ook de Doorzettersprijs uitgereikt tijdens de finale."

FOTO BOVEN: De leerlingen van basisschool Sint-Theresia aan de slag met hun legorobot die verschillende opdrachten moest voltooien. (Foto: Heidi Schel).