BETER EEN BOOM GEPLANT, DAN EEN BOOM VERBRAND

Bomenbrigade presenteert notitie

Bomen Brigade Boxtel bood wethouder Herman van Wanrooij vanmiddag, donderdag 6 december, een notitie aan. Dit omdat de gemeente in samenwerking met adviesbureau BLT werkt aan een geactualiseerd bomenbeleidsplan.

JAN HERMENS

Bomen Brigade Boxtel bestaat uit Trix van der Kolk, Frank Scholman, Nadja van Berkel, Frans van Oorschot, Leo de Beer, Barbara van Praag en Jan Juffermans. Juffermans vertelt: ,,Wij zijn een groot voorstander van het planten van bomen. Voor het algeheel welzijn van de inwoners van Boxtel, maar ook voor houtproductie. Bomen zijn belangrijk voor ons woon- en leefklimaat. Ze halen koolstofdioxide en stikstof uit de lucht en produceren zuurstof. In bossen en natuurgebieden leven tal van diersoorten. Daarnaast doet het mensen goed om in de natuur te wandelen. Verder kunnen bomenrijen dienen als een akoestische afscheiding tussen wegen en woongebieden. Wij zeggen dus: hoe meer bomen, hoe beter."

BOUWMATERIAAL

Als er dan gekapt moet worden, gebruik het hout dan als bouwmateriaal of voor de productie van meubels, stelt Juffermans. ,,Verbrand het in ieder geval niet, want dat is in meerdere opzichten slecht voor het milieu. Een boom slaat CO2 op. Bij verbranding komt die opgeslagen koolstofdioxide vrij. Bovendien, hout opstoken in een efficiƫnte kachel geeft ultra-fijn stof en dat kan via onze longen in onze bloedbaan belanden. Mochten er bomen op de nominatie staan om geveld te worden, dan pleiten wij voor milieuvriendelijke verwerking van het hout. We gebruiken in Nederland veel tropisch hardhout. Het kappen daarvan brengt schade aan in de regenwouden. Nederlands hout benutten is duurzamer."

Bomen Brigade Boxtel wil actief bijdragen aan de actualisering van het gemeentelijke bomenbeleidsplan. Juffermans: ,,We hebben regelmatig contact met ambtenaren. Mede door onze inzet is de kap van honderd Amerikaanse eiken in Sparrenrijk voorlopig van de baan. We merken dat de aandacht voor het klimaat en de rol die bomen daarin spelen, groeit binnen de gemeente. Dat doet ons deugd. We hopen dat onze notitie een bron van inspiratie is voor de beleidsmakers."