Afbeelding
Foto: Peter de Koning

VUGHTSE KERK INSPIRATIEBRON VOOR BOXTELSE FAIRTRADE-ZAAK

Wereldwinkel wil doorstart in de bieb

Een half jaar geleden werd de Petruskerk in Vught na een grondige verbouwing opnieuw opgeleverd. Internationaal, landelijk en regionaal werd DePetrus, zoals het gebouw nu heet, geprezen om de herbestemming. Het fungeert nu als ontmoetingscentrum en de plaatselijke bibliotheek zit er met diverse partijen in. Waaronder de Vughtse Wereldwinkel. Laat de Boxtelse variant nou net zijn gestopt; zou het een goed idee zijn om die bij de bibliotheek aan de Burgakker te voegen? Jazeker, zegt manager Martin Hol van bibliotheek 's-Hertogenbosch...

PÅL JANSEN

Sterker nog: Hol voert met Frank Geurtz van de Boxtelse Wereldwinkel en wethouder Eric van den Broek vergaande gesprekken over een eventuele doorstart in de bibliotheek aan de Burgakker. ,,De Wereldwinkel in Vught is er erg wel bij gevaren", zegt Hol. ,,In de gesprekken die ik daarmee heb gevoerd, werd aangegeven dat de omzet sindsdien is verdubbeld."

Hij ging met Geurtz kijken naar een oplossing in Boxtel, samen met de mensen van de Vughtse Wereldwinkel. ,,Om te kijken of het toch nog mogelijk is om een doorstart te realiseren. Met de bibliotheek zijn we ook bezig om het pand aan de Burgakker te herontwikkelen zodat daar meer partijen in kunnen zitten. Eén daarvan zou dus de Wereldwinkel kunnen zijn."

De gesprekken daarover zijn gaande en aan tafel zitten naast de bieb en de Wereldwinkel ook de gemeente Boxtel. Wethouder Van den Broek werd door Geurtz al benaderd om het initiatief te behouden en de Boxtelse bestuurder zegde toe zich in te zetten. ,,Vooral vanuit de gedachte van Boxtel en duurzaamheid zou ik het erg jammer vinden als de winkel definitief verdwijnt. Ik wist dat er ideeën waren bij de bibliotheek."

NIEUW FONDS

De gemeente start binnenkort een nieuw fonds voor duurzame bedrijfslocaties waar inwoners binnen enkele weken aanspraak op kunnen maken. Van den Broek laat uitzoeken of daaruit alvast geld gehaald kan worden voor een eventuele verhuizing. ,,Maar we vragen ook vanuit ons netwerk aan andere bedrijven of ze op de een of andere manier iets kunnen bijdragen." Dan is het ook makkelijker om geld uit het toekomstige potje te krijgen waar de wethouder over spreekt: daar kan aanspraak op gemaakt worden als lokale bedrijven een samenwerkingsinitiatief starten.

Besloten is er nog niets: halverwege december zal er opnieuw een overleg plaatsvinden over een doorstart van de Wereldwinkel. De deuren van de winkel zouden op 1 januari sluiten, maar dat werd verplaatst naar afgelopen zaterdag omdat het gros van de inventaris al was verkocht.

FOTO BOVEN: Wereldwinkel Boxtel aan de Rechterstraat sloot zaterdag zijn deuren. Voorzitter Frank Geurtz, bibliotheek 's-Hertogenbosch en gemeente Boxtel werken aan een doorstart. (Foto: Peter de Koning).


Ondernemers netwerken in Open Coffee

Netwerkplatform Open Coffee 't Groene Woud is woensdag 12 december van 09.00 tot 11.00 uur te gast bij Gerrie Davids, Christofoor 25 in Sint-Michielsgestel. Zij verzorgt uitvaarten op haar persoonlijke wijze: met haar hoofd, maar vooral met haar hart.

,,Een uitvaart gaat over het leven, een uniek leven dat voor mij steeds het uitgangspunt vormt voor een persoonlijk afscheid. Een afscheid waarbij ik met liefde, smaak en aandacht werk, maar ook voor een eerlijke en transparante prijs", aldus Davids.

De netwerkbijeenkomst is ook voor ondernemers uit Boxtel, Schijndel en Sint-Oedenrode. Iedereen is welkom, aanmelden is niet nodig.