Spreekuur Balans: Esch bezorgd over toekomst Boxtel

De Boxtelse politieke partij Balans hield eind november spreekuur in het Essche dorpshuis De Es. De gemeenteraadsfractie merkte daar dat de inwoners bezorgd zijn over de samenvoeging van hun dorp met Boxtel per 1 januari 2021. Dat meldt fractievoorzitter Mariƫlle van Alphen.

Bezoekers uitten onder meer zorgen over de financiƫle bijdragen door de gemeente aan de verenigingen. Gepleit wordt voor een ruime overgangstermijn waarbij de subsidiebedragen en berekeningsmethoden van de gemeente Haaren ongewijzigd overgenomen worden door Boxtel.

WONINGBOUW

Daarnaast maken de Esschenaren zich zorgen over het verkeer en de toenemende drukte op de doorgaande weg. Het gebrek aan nieuwe woningen kwam ook in elk gesprek naar voren. ,,Als er geen nieuwe woningen komen voor jonge gezinnen heeft dit gevolgen voor alle voorzieningen in Esch. Bij het maken van bouwplannen moet zeker zeven of misschien zelfs tien jaar vooruit gekeken worden. Het risico is nu dat de gemeente Haaren geen initiatieven meer onderneemt en er pas na de herindeling weer plannen gemaakt gaan worden", meent de fractievoorzitter.

ESCH' GELD VOOR ESCH

En net als in Boxtel blijkt ook uit een situatie in Esch dat Jeugd Bescherming Brabant (JBB) niet goed functioneert. ,,Dit onderwerp wordt besproken in de gemeenteraad van Haaren. Daarnaast biedt gezamenlijk optrekken van gemeenten natuurlijk ook mogelijkheden", aldus Van Alphen.

Ook over de gelden die van Haaren naar Boxtel komen, werden opmerkingen gemaakt tijdens het spreekuur. 'Geld van Esch moet besteed worden in Esch', gaf een van de bezoekers aan.

Vrijdag 14 december is het derde spreekuur onder de titel 'Op de koffie bij Balans'. Bezoekers zijn dan van 16.30 tot 18.00 uur welkom in het Lennisheuvelse restaurant Meneer Klaver. Aanmelden is niet nodig.