Vertrek wethouder

Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen amper negen maanden geleden, was PHS (Programma Hoogfrequent Spoorvervoer) in het algemeen en de sluiting van de dubbele overweg in het bijzonder een belangrijk verkiezingsitem. De PHS-verantwoordelijke wethouder was daar duidelijk over: ,,Ik voer uit wat het vorige college besloten heeft."

Ook Balans was duidelijk: ,,Over het sluiten van de dubbele overweg en de aanleg van een fietstunnel moeten we heronderhandelen." Bij de verkiezingen werd Balans met haar uitgesproken standpunt de grootste partij. Maar heronderhandelen, laat staan onderhandelen, zat er niet in. Balans en ook het CDA werden door het zittende college - dat een nipte meerderheid behield - rücksichtslos aan de kant geschoven. Het college vond zichzelf een hecht team en had vol enthousiasme zijn tanden in ingewikkelde dossiers gezet. Alleen zij kon het karwei klaren, pottenkijkers waren ongewenst.

Hoe valt het dan nu te verklaren dat uitgerekend de wethouder PHS er na amper negen maanden de brui aan geeft? Het voortijdig vertrek was vertrouwelijk en alleen in petit comité bekend. Maar helaas, er doken geruchten op en een gewetensvol raadslid voelde de wethouder aan de tand. Het gerucht werd een verhaal in de krant en daarmee schoot de wethouder zichzelf in de voet. Onhandig en het zal nog lang pijn doen. Maar om dan vervolgens je pijlen te richten op een integer raadslid dat wel plichtsbesef toont, is op zijn zachtst gezegd hypocriet.

        GUUS BASTINGS

Naschrift redactie: Wethouder Herman van Wanrooij heeft vorige week niet bekendgemaakt dat hij nu al wil stoppen, maar volgend jaar oktober als hij de pensioengerechtigde leeftijd bereikt.


Duur parkeren JBZ

Dat de zorg duur is en steeds duurder wordt, zal velen onder u bekend zijn. Dat daarom ook de zorgpremie steeds duurder wordt, is dan ook niet vreemd. Blijkt echter dat daarnaast het Jeroen Bosch Ziekenhuis in 's-Hertogenbosch ook nog eens schandalig hoge tarieven door patiënten en overige bezoekers laat betalen voor het parkeren van de auto. Men rekent een maximum dagtarief van 10 euro voor een open parkeerplaats met als reden onder andere dat daarvan ook de luxe parkeergarage moet worden betaald. Ter vergelijking: de tarieven van enkele andere ziekenhuizen hier in de regio: Catharina-ziekenhuis en Màxima Medisch Centrum (beide in Eindhoven) maximaal respectievelijk 3,50 en 4 euro per dag.

Het is mijns inziens niet nodig om een luxe parkeergarage te bouwen en van de zotte om de kosten daarvan te verhalen op eenvoudige buitenparkeerders. Reeds op 16 oktober 2016 is deze kwestie door Omroep Brabant naar buiten gebracht, helaas zonder resultaat. Ik persoonlijk ben hier reeds lange tijd mee bezig en men wenste dit binnenskamers te houden door mij steeds uit te nodigen voor een persoonlijk gesprek met het verantwoordelijk bestuur. Ik heb dat afgewezen. Ook ik ben overigens van mening dat dit niet op het bordje van de verzekeraar terecht dient te komen. Het moest mij van het hart en daarom breng ik deze zaak - mede namens een flink aantal andere gedupeerden - uitvoerig naar buiten.

        GERARD SMITS


Vernieuwde Markt

Waar is onze traditie en trots gebleven en waar bleef Jas? Na wat speuren ben ik te weten gekomen dat in 1393 Boxtel als enige plaats in Noord-Brabant een verharde weg had. Deze maakte onderdeel uit van de verbinding tussen 's-Hertogenbosch, Boxtel, Eindhoven en Luik. Omringende dorpen, die genoegen moesten nemen met zandpaden, waren nogal jaloers en scholden de Boxtelaren uit voor keistampers. In 1949 verscheen reus Jas de Keistamper, de verpersoonlijking van het stratenmakersambacht en symbool voor het doorzettingsvermogen van Boxtelaren. Iedere Koningsdag verschijnt de reus op de Markt. Als de burgemeester hem met de woorden 'Jas , waor bende?' heeft geroepen, komt hij tevoorschijn en spreekt hij de inwoners toe. Maar zou onze ex-burgemeester voor de reconstructie van de Markt geroepen hebben 'Portugezen, waor zèn jullie?' Is/was er geen bedrijf in Boxtel en omgeving die onze traditie van stratenmakers voortzet? Overigens hebben ze prachtig werk geleverd, ook zelfs onder slecht weer en in de weekenden. Dank jullie en fijne feestdagen. Obrigado e boas festas!

        MARTIN VAN TILLAART