Wethouder Peter van de Wiel is fervent voorstander van de fiets. Ook met de rest van het college van B en W en de gemeenteraad worden regelmatig rondjes door de dorpen gefietst, zoals in juli 2015 door Boxtel Oost. (Foto: archief Brabants Centrum).
Wethouder Peter van de Wiel is fervent voorstander van de fiets. Ook met de rest van het college van B en W en de gemeenteraad worden regelmatig rondjes door de dorpen gefietst, zoals in juli 2015 door Boxtel Oost. (Foto: archief Brabants Centrum). Foto:

GEMEENTE BOXTEL WIL INVESTEREN IN TIEN E-BIKES

Ambtenaren op de fiets naar het werk

PÅL JANSEN

Gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel willen tien elektrische fietsen leasen voor ambtenaren die vaak moeten pendelen voor hun werk tussen de twee locaties. ,,Er komen vijf fietsen hier te staan en vijf fietsen in Sint-Michielsgestel", aldus wethouder Peter van de Wiel.

De ambtenaren van Boxtel en Sint-Michielsgestel werken alweer enkele jaren samen in MijnGemeenteDichtbij, het gezamenlijke ambtenarenbedrijf van de twee gemeentes. ,,Er is nogal wat verkeer over en weer", verklaart Van de Wiel. ,,Met de auto ben je bovendien minstens zoveel tijd kwijt. Je moet hier bijvoorbeeld ook nog eens ver parkeren van het gemeentehuis. Terwijl ambtenaren op de elektrische fiets er al in 20 minuten kunnen zijn, dat is makkelijk haalbaar."

Van de Wiel, die zelf dagelijks vanuit zijn woonplaats Liempde naar Boxtel fietst, ziet naast een besparing van tijd, ook een besparing op brandstof. ,,We hebben dit ook opgenomen in de duurzaamheidsagenda. Dus daar past dit prima in."

VERPLICHTEN

De wethouder geeft echter aan dat het geen verplichting wordt voor de ambtenaren om de fiets te pakken. ,,Dat kan ook niet altijd: soms moet een ambtenaar bijvoorbeeld naar Sint-Michielsgestel en vlak daarna weer naar een andere afspraak waarvoor wel de auto nodig is. Maar we gaan het gebruik van de fietsen maximaal stimuleren", aldus Van de Wiel.

De fietsen worden geleased via de Boxtelse onderneming E-Lan Bikes. ,,Elektrische fietsen leasen passen prima bij het bedrijfsleven. Ondernemers willen steeds vaker een gezonde levensstijl promoten bij werknemers en het lost een heleboel parkeerproblemen op", aldus eigenaar Evert Lans. Het leasen werkt in principe hetzelfde als bij een auto, geeft hij aan. Klanten kunnen op gebied van reparatie en onderhoud totaal 'ontzorgd' worden, aldus Lans.